Poveži se s nama

Vijesti

Pandemija / Mjere u zemljama EU: Ubrzava se vakcinacija, a restrikcije se ukidaju

Published

on

Tempo evropske kampanje za vakcinaciju protiv COVID-19 ubrzao se dok stope zaraze padaju.

Restrikcije se postepeno ublažavaju uoči ljeta i turističke sezone, a 27 država članica EU želi da do kraja juna uvedu digitalne certifikate o vakcinaciji za putovanja.

Francuska

Od 9. juna, noćni policijski sat, koji je trenutno na snazi od 21.00 do 06.00, pomjera se za dva sata kasnije, u 23.00.

Restorani, kafići i barovi moći će početi pružati usluge kupcima u zatvorenom prostoru – s kapacitetom od 50 posto i maksimalno šest osoba po stolu.

Muzeji, kina, sportska igrališta i neesencijalne trgovine, koje su ponovo otvorene u maju, moći će povećati svoj kapacitet.

Od 30. juna, restrikcije i policijski sat se ukidaju, prema trenutnom planu, piše BBC.

Njemačka

Mjere se ukidaju širom Njemačke koja je pod lockdownom od novembra.

Vanjske terase i restorani, muzeji i koncerti na otvorenom ponovo su otvoreni širom Njemačke, kao i bazeni na otvorenom.

Neke regije, poput zapadne države Rajna-Pfalz, otvaraju i zatvorene restorane, od 2. juna, u područjima u kojima je stopa zaraze ispod 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Italija

Unutrašnji prostor italijanskih restorana i barova otvoreni su od 1. juna za unutrašnju uslugu. Sportska igrališta omogućavaju gledateljima do 25 posto punog kapaciteta.

Policijski sat od 23.00 do 05.00 sati bit će pomaknut na ponoć od 7. juna i u potpunosti ukinut 21. juna.

Tri regije već su postale “bijele zone” – kategorija najnižeg rizika – a očekuje se da će im se pridružiti još regija 7. i 14. juna, uključujući gradove Rim i Milano, ako se situacija nastavi poboljšavati.

Jedina ograničenja koja se primjenjuju u bijelim zonama odnose se na fizičku distancu i nošenje maski u zatvorenim i na krcatim otvorenim mjestima.

Grčka

Grčka je 1. juna lansirala digitalni zeleni certifikat za svoje građane koji omogućava slobodno kretanje unutar EU. Certifikat pokazuje da li je osoba vakcinisana, oporavila se od virusa ili je nedavno imala negativan PCR ili antigeni test.

Od 15. maja, vlada je dozvolila bilo kom turistu da posjeti zemlju ako je vakcinisan ili može pokazati negativan test na koronavirus.

Plaže, barovi i restorani su otvoreni, ali policijski sat između od 00.30 do 05.00 sati još uvijek postoji, a maske su obavezne na svim javnim mjestima, u trgovinama i uslužnim radnjama.

Španija

Vlada je saopćila da će Španija omogućiti ulazak svim vakcinisanim turistima od 7. juna. Većina putnika ipak će morati imati negativan test po dolasku, osim ako dolaze iz neke od “sigurnih” zemalja, poput Australije ili Novog Zelanda.

Većina trgovina, barova, restorana i muzeja je otvorena, ali svi stariji od šest godina i dalje moraju nositi maske na većini javnih mjesta.

Belgija

Vlada namjerava dodatno ublažiti restrikcije 9. juna, pod uslovom da broj zaraženih COVID-om na intenzivnoj njezi ostane ispod 500. Ponovo će se otvoriti restorani i barovi, kao i kino dvorane i pozorišta, a maksimalno će moći imati 200 gostiju.

Usluge na otvorenom nastavljene su u kafićima i restoranima u maju, nakon skoro sedam mjeseci zaključavanja.

Portugal

Portugal je ukinuo većinu restrikcija. Otvoreni su muzeji, galerije i prodavnice.

Restorani mogu poslužiti šest osoba za stolom u zatvorenom i 10 na otvorenom, ali se moraju zatvoriti u 22.30.

Noćni klubovi i barovi ostaju zatvoreni.

Nizozemska

Od 5. juna muzeji, historijske zgrade, zabavni parkovi, parkovi prirode i zoološki vrtovi moći će ponovo otvoriti svoje zatvorene prostore, uz ograničenje broja posjetilaca.

Sva mjesta koja poslužuju hranu i piće mogu biti otvoreni od 06.00 do 22.00, sa maksimalno 4 osobe za stolom.

Vlada će 22. juna odlučiti hoće li nastaviti s daljnjim otvaranjem 30. juna, koje bi trebalo otvoriti noćne klubove, festivale i koncerte.

Švedska

Prošle godine Švedska je pokušala izbjeći uvođenje restrikcija kada su druge države bile pod lockdownom, ali sada je ona posljednja od skandinavskih zemalja koja je počela ublažavati restrikcije.

Od 1. juna ublažavju se pravila o broju ljudi koji mogu prisustvovati sportskim događajima, koncertima na otvorenom, ući u kina i pijace.

Dalje restrikcije očekuje se od 1. jula, kada će se ukinuti restrikcije za privatna okupljanja i događaje.

(radiosarajevo.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Vlada FBiH izdala naredbu “Zavisno od situacije, kantoni da pooštre mjere”

Published

on

Vlada Federacije BiH (FBiH) naredila je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona u kantonu, odnosno opštini.

U informaciji o epidemiološkom stanju u FBiH koju je danas razmotrila Vlada FBiH na sjednici u Mostaru navedeno je da se i dalje bilježi visok nivo prenošenja virusa korona, ali da je u odnosu na proteklu sedmicu zabilježen pad svih sedmičnih indikatora.

U Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježen je vrlo visok, a u Bosansko-podrinjskom visok, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opšte populacije i dalje visoka uzimajući u obzir dinamiku prenošenja varijanti virusa i nedovoljan obuhvat imunizacijom, s obzirom da je 25,7 odsto ciljne populacije primilo prvu dozu vakcine u FBiH, kao i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 101,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a dosad je dato 843.761 doza vakcina protiv virusa korona, od čega je prvom dozom vakcinisano 462.233, a drugom 381.528 građana, navodi se u saopštenju.

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH usvojene zaključke dostaviće kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, bolnicama, upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Na sjednici je zaključeno da će Vlada informisati federalni Parlament o epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Continue Reading

Vijesti

AccuWeather objavio veliku prognozu za zimu, evo što nas čeka

Published

on

Izvor: N1

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu.

Nadolazeća zima u južnom dijelu kontinenta umnogome će podsjećati na prošlogodišnju zimu, naglašavaju meteorolozi.

Značajne poplave

Predviđaju se oluje i jaki vjetrovi diljem Španjolske i južne Francuske te brojne promjene vremena.

“Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime”, upozorio je meteorolog Tyler Roys. Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Europe čeka vlažna zima.

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom.

“Čak bi i umjerene količine oborina mogle rezultirati brzim otjecanjem i nabujalim rijekama koje bi dosegle točku loma, što bi moglo uzrokovati značajne poplave”, upozoravaju meteorolozi.

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne. No, temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana mogu se ponekad popeti i iznad normalnih, kaže Roys.

Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stupnjeva ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Ista aktivna oluja koja će ove zime povećati rizik od poplava diljem Italije i Balkana također će donijeti niz nepovoljnih vremenskih prilika u istočnoj Europi. Očekuju se česta razdoblja kiše i snijega u većem dijelu unutrašnjosti istočne Europe.

Ne predviđa se da će se sjeverna Europa suočiti s nestabilnim vremenom ove zime. Ne očekuju se niti olujna nevremena kakva su prošle godine pogodila dijelove Irske, Njemačke, Danske, Norveške i Švedske. Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će diljem Sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Temperature ispod normalne razine

Prema Roysu, temperature će tijekom druge polovice zime u sjeverozapadnoj Europi pasti na gotovo normalne i ispod normalne razine.

Povrh prohladnog vjetra s istoka, La Niña će povećati prilike za snijeg u Velikoj Britaniji i Irskoj, kao i na područjima od Francuske do Poljske, posebno kasnije u sezoni.

Prošle zime dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su svoja najsnježnija razdoblja tijekom siječnja i veljače – a prognostičari kažu da bi se to moglo ponoviti i ove zime, prenosi Index.

Continue Reading

Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će pandemija trajati i tokom 2022. godine

Published

on

Izvor: avaz.ba / Anadolija

Pandemija koronavirusa trajat će i tokom 2022. godine zbog niske stope imunizacije u siromašnim zemljama, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Anadolija.

Visoki zvaničnik WHO-a Bruce Aylward izjavio je da bi se zbog činjenice da siromašne zemlje ne dobijaju dovoljno vakcina, pandemije COVID-19 mogla razvući i na 2022. godinu.

Aylward je apelovao na bogate zemlje da se odreknu svojih mjesta u redu za vakcine kako bi farmaceutske kompanije umjesto toga dale prioritet zemljama s najnižim prihodima.

– Mogu vam reći da nismo na pravom putu. Zaista to moramo ubrzati ili znate šta? Ova pandemija će trajati godinu dana duže nego što je potrebno – upozorio je Aylward, prenosi BBC.

Nevladine organizacije tvrde da samo jedna od sedam doza koje farmaceutske kompanije i bogate zemlje obećavaju zapravo stiže na svoja odredišta u siromašnijim zemljama.

Manje od pet posto afričke populacije vakcinisano je protiv koronavirusa u odnosu na 40 posto u većini ostalih kontinenata.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement