Poveži se s nama

Vijesti

Čović predložio plaćanje 1 KM za RTV HB putem računa za struju

Published

on

Dragan Čović, predsjednik HNS-a, najavio je danas da bi od 1. jula putem računa Elektroprivrede HZHB mogla krenuti i naplata u iznosu od 1 KM za RTV HB. Na zasjedanju HNS-a istakao je kako je ova televizija “bitna za hrvatski narod te da joj je potrebno pomoći”.

“Imamo vrlo jasan poseban zadatak za hrvatski narod. Ako već nismo uspjeli kroz institucije BiH osigurati kanal na hrvatskom jezku jer i tu smo imali vitalni nacionalni inters bošnjačkog naroda, siguran sam da RTV HB može biti nadopuna našeg puta da osiguramo informiranost. Želio bih da se svi uključimo i jačamo kadrovski, tehnički i programski našu RTV HB. Prijedlog kako pomoći? možemo sa EP HZHB da dajemo 1 KM kroz račun za ovu TV da je ojačamo. Vjerujem da ćemo to moći od 1. jula. 1 KM za jednu hrvatsku obitelj ne znači mnogo, a zauzvrta dobijamo program RTV HB”, rekao je Čović.

“S braćom Bošnjacima želimo tražiti rješenja”
Čovič je u svom obraćanju naglasio da je “zajedništvo hrvatskog naroda ključno” te poručio kako “s prijateljima, braćom Bošnjacima žele tražiti rješenja”.

“Vrijeme ključnih odluka za budućnost BiH je upravo danas. Moramo smišljeno, racionalno i jasno kazati šta su prioriteti za BiH i hrvatski narod i kako ih realizirati danas, a ne za pet godina. To je liderska uloga HNS-a. Nudimo ruku da napravimo BiH ali postoje stavri o kojima se ne može razgovarati. To su cjelovitost BiH, konstitutivnosti naroda i legitimno predstavljanje naroda. To je nešto ispod čega hrvatski narod nikada neće ići. To su platforme za razgvoro kroz izbore koje vodimo”, rekao je Čović.

(N1)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U BiH i danas na snazi narandžasto upozorenje zbog vrućina

Published

on

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za područje cijele BiH zbog ekstremno visoke dnevne temperature koja će iznositi i do 39 stepeni.

Na području Prijedora, Banjaluke, Višegrada, Foče, Trebinja i Livna u periodu od 11.00 do 18.00 časova maksimalna dnevna temperatura biće iznad 35 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna temperatura od oko 36 stepeni Celzijusovih u periodu od 12.00 do 17.00 časova očekuje se na području Bihaća, na području Tuzle i Sarajeva oko 37, a na području Mostara oko 39 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

(BHRT)

Continue Reading

Vijesti

Vlada FBiH – Razmotriti mogućnost prekida rada na otvorenom od 12 do 16 sati

Published

on

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa odredbom člana 9 stav 5. Zakona o zaštiti na radu, dalo poslodavcima preporuke da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Jedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati.

Ukoliko je proces rada takav da ovo nije nemoguće primijeniti, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporuka poslodavcima je da za vrijeme trajanja ovh vremenskih
neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim
hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Poslodavcima je preporučeno i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama.

Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Continue Reading

Vijesti

I BiH će dobiti dio američkih vakcina

Published

on

Bijela kuća saopštila je plan za raspodjelu 55 miliona vakcina protiv koronavirusa u inostranstvu, gde će većina doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Karibima, Aziji i Africi, a vakcine će dobiti i Bosna i Hercegovina i Kosovo, prenio je Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je u ponedeljak da će većina doza biti podijeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Kovaks (Covax), čime će se ispuniti obećanje Bajdena da će podijeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom svijeta.

Bajden je nedavno iznio planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina. U ponedjeljak, Bijela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podijeliće se na osnovu “regionalnih prioriteta”, a među zemljama koje će ih dobiti su BiH i Kosovo, kao i Kolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza. Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji”, izjavila je portparolka Bijele kuće Džen Psaki (Jen).

(BHRT)

Continue Reading