Nani Fati je želja da na mjestu nelegalno izgrađene crkve zasadi tulipane

Obaranjem zvonika i rušenjem nelegalno izgrađene crkve u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju kod Bratunca pravda je zadovoljena jednim dijelom i ispoštovana presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ekipa Federalne televizije je od ranih jutarnjih sati bila sa nanom Fatom i njenom porodicom i pratili smo slijed ovog događaja.

Uklonjeni su i posljednji ostaci nelagalno izgrađene crkve u dvorištu nane Fate Orlović, bosanskoheregovačke heroine. Njena borba trajala je više od 25 godina, a kako je i sama govorila, pravda je spora, ali jednog dana i dostižna. To se u međuvremenu i pokazalo.

Rušenje crkve je počelo u ranim jutarnjim satima, a završeno poslijepodne. Na ovaj način ispunjena je presuda Evropskog suda za ljudska prava, od 1. aprila prošle godine. Ali se čekalo. Iz neobjašnjivih razloga. Neki od njih su posljedica političkih nadmudrivanja.

„Uvažavaju Evropski sud, sve je bilo kako treba. Ponosna sam na svoju majku, na svoju porodicu, na svoju braću i sestre, na vas novinare koji ste bili uz nas čitavo vrijeme“, govori Hurija Karić, kćerka Fate Orlović.

„Nakon što se konačno izvrši izmještanje i dovođenje ovog zemljišta u pređašnju namjenu, porodica ima pravo na odštetu. Trpjeli su veliku štetu, što materijalnu, što nematerijalnu – na način što nisu mogli da koriste svoju privatnu imovinu“, objašnjava Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović.

I prvim komšijama porodice Orlović je drago što je na kraju pravda pobijedila. Svi su dugo čekali ovaj veliki dan.

„Zato je danas i sunce. Zato je danas i veseo dan, dobar dan. Svako je zadovoljan i svačija želja neka se ispunjava“, riječi su Ćamila Ramića.

A želja nane Fate Orlović je, kako smo je čuli, da na zemljištu gdje je nelegalno bila izgrađena crkva zasadi polje tulipana i da svi dobri ljudi, a posebno oni i koji su od početka pravne borbe bili uz nju, uvijek mogu doći na kafu i razgovor. Ali samo o suživotu i lijepim i veselim temama. A tulipani, inače, simboliziraju ljubav, vjernost i oprost.

(federalna.ba)

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button