Poveži se s nama

Vijesti

Procenat vakcinisanih građana u BiH jednocifren, zemlje regiona daleko ispred nas

Sa do sada cijepljenih osam posto građana, Bosna i Hercegovina je na začelju Evrope. Potpuno cijepljeno je manje od jedan posto građana. Za razliku od nas, Srbija do kraja ovog i Hrvatska do kraja idućeg mjeseca namjeravaju cijepiti gotovo dvije trećine svojih građana, staviti pandemiju pod kontrolu i početi se vraćati normalnom životu. U međuvremenu, naše vlasti se pravdaju.

Srbija planira da do 21. juna vakciniše 60 odsto građana. Hrvatska namjerava da do 1. jula prvu dozu primi najmanje 55 odsto punoljetnih osoba. Iako je u odnosu na Srbiju i Hrvatsku dosta kasnije počela imunizaciju, Crna Gora je vakcinisala trećinu, a do kraja ljeta plan je da se vakciniše više od polovine građana. U poređenju sa susjedima, Bosna i Hercegovina je ubjedljivo na začelju sa vakcinisanih manje od osam posto populacije.

„Prvu dozu vakcine primilo je 222 hiljade, a revakcinisano je svega 52 hiljade građana. U Republici Spskoj vakcinisano je skoro 11 odsto građana. Prvu dozu primilo je 8,3, a obje doze 2,6 odsto građana. U Federaciji BiH imunizacija je sprovedena nad 6,3 posto populacije. Prvu dozu primilo je 5,4, a revakcinisano je 0,9 odsto građana“.

U oba entiteta imaju ambiciozne planove. Već do kraja godine trebalo bi da dostignu procente koje u ovom trenutku imaju naši susjedi.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

„Sa 100 hiljada Republika Srpska je, u suštini, vakcinisala oko 10 odsto populacije. Prvom dozom. Ako uspijemo u junu mjesecu ostvariti cifru od 100 hiljada, to bi bilo 20 odsto populacije. Tako da je nama cilj u ljetnom periodu vakcinisati otprilike između 25 i 30 odsto populacije“.

MIA BLAŽEVIĆ, Zavod za javno zdravstvo FBiH

„Imaćemo u skorije vrijeme više izvora cjepiva. U toku je završna faza nabavke cjepiva. Izravne kupovine. Pristižu konstantno doze iz Covax-a, zatim pristižu doze iz Evropske unije, tako da se nadamo da ćemo sljedeća dva mjeseca uistinu imati veće količine na raspolaganju. Prema našem planu za ovu godinu, mi smo planirali cijepiti minimalno 50 odsto stanovništva“.

Dok se u Federaciji BiH i dalje čekaju prve vakcine nabavljene putem direktne nabavke, vlast u tom entitetu se pravda. Za federalnog premijera nema žurbe.

FADIL NOVALIĆ, premijer Federacije BiH

“Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Druga stvar, mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići, neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”

JASENKO KARAMEHIĆ, predsjednik Udruženja epidemiologa BiH

“Naše vlasti su potpuno zakazale. Manje više u oba entiteta u nabavci vakcina i zaštiti svog stanovništva, što im je ustavna obaveza. I neko bi za to trebao, naročito za ovaj veliki broj umrlih, i krivično da bude procesuiran.“

(BHRT)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement