Poveži se s nama

Kakanj

(VIDEO) Obilježen 7. juni – Dan sjećanja na tragično stradale rudare u rudarskoj katastrofi u jami Orasi

Published

on

Foto: Nihad Demir / Radio Kakanj

U stogodišnjoj historiji Rudnika mrkog uglja Kakanj desile su se tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 radnika – rudara. Dvije u „Staroj jami“: 1916. godine (19 poginulih) i 1934. godine (127 poginulih) i jedna u jami „Orasi“ 1965. godine (128 poginulih).

Dana 7. juna 1965. godine, oko 12.00 sati, u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je direktno ili indirektno poginulo 128 radnika, teže ili lakše povrijeđeno 20, dok je 88 ostalo nepovrijeđeno.

I danas nakon 56 godina na spomen obilježje poginulim rudarima veliki broj komorata, bivših i sadašnjih, građana kaknja te predstavnika političkog života došli su da još jednom odaju počast tragično stradalim rudarima.

Prisječajući se tog tužnog dana i nesreće koja je tog dana pogodila ne samo Kakanj nego cijelu zemlju direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj Sead Imamović je
rekao.

Rudnik je Kakanj-Kakanj je rudnik rekao je načelnik općine kakanj Mirnes Bajtarević i dodao…

Sa nešto više od dvije godine starosti bez oca je u toj katastrofi ostao Fuad Čatić koji se danas zahvalio rudniku Kakanj, fondu 07. Juni ali i svim majkama koje su bez obzira na sve teškoće koje su se našle pred njima hrabro se boreći izvele rudarsku djecu na pravi put rekao je Fuad i dodao…

Datum 7. juni 1965. ostaje uklesan s one strane prošlosti koje se nerado prisjećamo. A obavezni smo. U ime onih koji su, kopajući rudu što hljeb sa sedam kora znači, održavali krvotok ovog kraja. Stogodišnja tradicija kakanjskog rudarstva počiva na njihovim slavnim odorama. Njih 128. Velikih, ogromnih, veličanstvenih.

Njihove lampe naprasno su ugašene, ali baklja kojom su obasjavali moj grad gori i ovog sedmog. Rudarska plaća početkom mjeseca zdušno obraduje ovdašnje dućane i trgovce. Osjete je, ukratko, svi.

I ostat će navijek priča o njihovoj žrtvi. Svoje vrijedne ruke utkali su u temelje kojima danas hodamo.


(Nihad Demir / Radio Kakanj)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

(VIDEO) Tvornica cementa Kakanj donirala JU KSC Kakanj sredstva za nabavku multimedijalne opreme

Published

on

Foto: JU KSC Kakanj

Tvornica cementa Kakanj (TCK) danas je Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj donirala sredstva za projekat pod nazivom “Unapređenje i modernizovanje uslova rada nabavkom opreme za multimedijalni studio za obradu i proizvodnju video i audio materijala vlastite produkcije”.

Zahvaljujući ovoj donaciji u iznosu od 8.000 KM bit će moguće poboljšanje, modernizacija i unapređenje uslova rada JU KSC Kakanj nabavkom opreme za audio i video montažu i snimanje, te nastavak razvoja JU KSC Kakanj u svrhu pružanja kvalitetnijih i novih usluga, uz proširenje kapaciteta obavljanja djelatnosti.

Simboličnoj predaji donacije prisustvovala je Uprava TCK: izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Izudin Neimarlija i izvršna direktorica za finansijske i ekonomske poslove Zehra Obralija.

Donaciju je u ime JU KSC Kakanj preuzeo direktor Mirza Mušija koji je izrazio veliku zahvalnost TCK. Podrška ovom projektu je itekako značajna, što će se uskoro reflektirati kroz poboljšanje kvalitete usluga KSC-a.

Ovo je nastavak uspješne saradnje i podrške koju TCK pruža JU KSC Kakanj.

Continue Reading

Kakanj

Zbog poboljšane epidemiološke situacije ukida se drugi termin džuma namaza

Published

on

Iz Mežlisa Islamske zajednice Kakanj obavještavaju cijenjene vjernike da se prestaje obavljati džuma namaz u dva termina u Čaršijskoj džamiji u Kaknju.

Razlog je poboljšana epidemiološka situacija.

Tako će u petak, 18.06. biti obavljena džuma samo u terminu od 13:00 sati.

Continue Reading

Kakanj

Na ekipnom prvenstvu BiH u ulovu ribe na plovak ribari SRD Bistro Kakanj osvojili prvo mjesto

Published

on

Na ekipnom prvenstvu BiH u ulovu ribe na plovak ribari SRD Bistro Kakanj osvojili su prvo mjesto.

Učestvovalo je 7 ekipa (jednu ekipu čine 5 takmičara i kapiten ekipe).

Ekipe koje su prethodnim plasmanima obezbijedili mjesta za učešće u ovom završnom prvenstvu su Jelah, Banjaluka, Žepce ,Sarajevo, Vogosca, Velika Kladuša i Bistro Kakanj.

Nakon dvodnevnog takmičenja u ulovu ribe udicom na plovak, titulu najbolje ekipe u BiH osvojila je sjajna ekipa SRD Bistro Kakanj.

“Takmičenje je bilo jako zahtjevno uz veoma teške vremenske uslove, mi smo bili najbolji, uspjeli smo pobijediti i svjetskog prvaka, ekipu iz Jelaha. E sad zamislite koja je veličina ovog prvog mjesta kada pobijedite i najbolju ekipu na svijetu. Ovim prvim mjestom smo se plasirali na svjetsko klupsko prvenstvo u Belgiji, naravno, ako uspijemo iznači sredstva jer mi smo ipak malo udruženje sa skromnim budzetom”, rekao je Bećir Alajbegović predsjednik SRD Bistro Kakanj.

Iskrene čestitke našim prvacima i nadamo se da će uspjeti obezbjediti potrebna sredstva za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

 

Radio Kakanj

Continue Reading