Poveži se s nama

Kakanj

(VIDEO) Obilježen 7. juni – Dan sjećanja na tragično stradale rudare u rudarskoj katastrofi u jami Orasi

Foto: Nihad Demir / Radio Kakanj

U stogodišnjoj historiji Rudnika mrkog uglja Kakanj desile su se tri veće rudarske nesreće u kojima je poginulo ukupno 274 radnika – rudara. Dvije u „Staroj jami“: 1916. godine (19 poginulih) i 1934. godine (127 poginulih) i jedna u jami „Orasi“ 1965. godine (128 poginulih).

Dana 7. juna 1965. godine, oko 12.00 sati, u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je direktno ili indirektno poginulo 128 radnika, teže ili lakše povrijeđeno 20, dok je 88 ostalo nepovrijeđeno.

I danas nakon 56 godina na spomen obilježje poginulim rudarima veliki broj komorata, bivših i sadašnjih, građana kaknja te predstavnika političkog života došli su da još jednom odaju počast tragično stradalim rudarima.

Prisječajući se tog tužnog dana i nesreće koja je tog dana pogodila ne samo Kakanj nego cijelu zemlju direktor Rudnika mrkog uglja Kakanj Sead Imamović je
rekao.

Rudnik je Kakanj-Kakanj je rudnik rekao je načelnik općine kakanj Mirnes Bajtarević i dodao…

Sa nešto više od dvije godine starosti bez oca je u toj katastrofi ostao Fuad Čatić koji se danas zahvalio rudniku Kakanj, fondu 07. Juni ali i svim majkama koje su bez obzira na sve teškoće koje su se našle pred njima hrabro se boreći izvele rudarsku djecu na pravi put rekao je Fuad i dodao…

Datum 7. juni 1965. ostaje uklesan s one strane prošlosti koje se nerado prisjećamo. A obavezni smo. U ime onih koji su, kopajući rudu što hljeb sa sedam kora znači, održavali krvotok ovog kraja. Stogodišnja tradicija kakanjskog rudarstva počiva na njihovim slavnim odorama. Njih 128. Velikih, ogromnih, veličanstvenih.

Njihove lampe naprasno su ugašene, ali baklja kojom su obasjavali moj grad gori i ovog sedmog. Rudarska plaća početkom mjeseca zdušno obraduje ovdašnje dućane i trgovce. Osjete je, ukratko, svi.

I ostat će navijek priča o njihovoj žrtvi. Svoje vrijedne ruke utkali su u temelje kojima danas hodamo.


(Nihad Demir / Radio Kakanj)

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.