Poveži se s nama

Vijesti

Umjesto 333, bit će zaposlene 1.133 osobe s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH

Published

on

Nakon što je na prvi javni poziv za mjeru Tražim poslodavca, koji je raspisao Federalni zavod za zapošljavanje, prijavljen ogroman broj nezaposlenih s područja cijele FBiH, Zavod je osigurao dodatna sredstva te raspisao još jedan krug poziva.

Za prvi krug javnog poziva zavod je izdvojio dva miliona KM s ciljem zapošljavanja 333 osobe, a za drugi krug osigurali su dodatnih pet miliona, čime je planirano zapošljavanje još 800 osoba.

“Ova mjera podrazumijeva sufinansiranje zapošljavanja osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana otvaranja javnog poziva za ovu mjeru, bez obzira na radno iskustvo, dob i stručnu spremu, uz zasnivanje radnog odnosa na period od 6 ili 12 mjeseci. Nezaposlena osoba se na poziv prijavljuje online, a nakon što pronađe poslodavca koji je spreman da je zaposli, poslodavac se, također, prijavljuje za učešće u programu preko web portala zavoda, gdje unosi svoje, ali i podatke osobe koju namjerava zaposliti. Nakon izvršenih provjera o kvalificiranosti nezaposlene osobe i poslodavca, nadležna kantonalna služba kontaktira poslodavca radi zaključenja ugovora”, pojasnila je za Klix.ba Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Zavod poslodavcu, s kojim zaključi ugovor, dodala je, mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 450 KM za protekli mjesec, u trajanju od šest ili 12 mjeseci.

S obzirom na to da se prijava vrši online, veliki je broj onih koji su htjeli konkurisati, ali nisu uspjeli jer im je pri ulasku na stranicu zavoda izbacivalo grešku, a kada su uspjeli, dobili su odgovor da su na čekanju. Mnogi su se požalili kako ovakakv način prijava nije u redu s obzirom na to da se već u prvih deset minuta od otvaranja poziva prijavi dovoljan broj nezaposlenih. Tako je bilo i s ovim, drugim krugom poziva, koji je otvoren u ponedjeljak, a isti dan je popunjen i dovoljan broj nezaposlenih, međutim, Lončar kaže kako je poziv otvoren danas do 16 sati, te da svi oni koji se prijave idu na takozvanu listu čekanja.

“S obzirom na ograničenost sredstava, sve zainteresovane osobe ne mogu biti obuhvaćene ovom mjerom. Osobe koje su se uspjele prijaviti na vrijeme, to jeste u okviru raspoloživih sredstava, imaju rok od 60 dana da pronađu poslodavca koji je spreman da ih zaposli. Ukoliko je status prijave prijavljene osobe ‘na čekanju’, to znači da u kantonu u kojem je osoba aplicirala, u trenutku prijavljivanja, nije više bilo raspoloživih sredstava, odnosno, osobe koje su aplicirale prije njih uspjele su rezervisati novčana sredstva za realizaciju svoje prijave. Međutim, ukoliko se te prijave ne realizuju, odnosno ne zaključe se ugovori o sufinansiranju zapošljavanja s poslodavcima, predmetna sredstva se oslobađaju te se preusmjeravaju na listu prijava sa statusom ‘na čekanju’, prema hronološkom redoslijedu apliciranja na program”, pojasnila je Lončar.

Iako ovakav način prijavljivanja godinama nailazi na negativne komentare, Lončar smatra kako je on najefikasniji i najtransparentniji, jer ne uključuje ljudski faktor u donošenju odluke o tome ko će dobiti poticajna sredstva za zapošljavanje.

“Činjenica da nema dovoljno sredstava da svi zainteresovani budu obuhvaćeni je jedina manjkavost u ovom procesu. Međutim, Zavod na raspolaganje stavlja onoliko sredstava koliko ima”, kazala je Lončar.

Činjenica jeste da Zavod ovim programom pomogne pri zapošljavanju nezaposlenih osoba, međutim, pitanje je koliko ti poslodavci, koji dobiju sredstva za zapošljavanje radnika, i nakon isteka perioda koji sufinansira zavod, zadrže radnika.

“Evaluacije programa koje realizujemo pokazuju da, u zavisnosti od mjere, između 60 i 70 posto korisnika ostane u radnom odnosu po isteku perioda sufinansiranja, što naše mjere čini krajnje opravdanim i efikasnim. Također, više od 90 posto korisnika naših poticajnih sredstava su subjekti iz realnog sektora, što je dodatni benefit naših mjera i doprinos razvoju privrede. Također, potrebno je istaći da se sve naše mjere baziraju na davanju poticaja nezaposlenim osobama i poslodavcima radi sufinansiranja troškova doprinosa i obaveznih poreza na platu zaposlenih osoba, čime se sredstva zavoda prelijevaju u druge državne kase, što za rezultat ima dupli efekat naših mjera”, zaključila je Lončar.

(klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Scano: Delta soj predominantan, sada već moramo nešto poduzeti

Published

on

Fabio Scano, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH danas je u Sarajevu izjavio da se u Federaciji BiH potrebno fokusirati na vakcinisanje starije grupe stanovništva.

“To je najranjivija grupa jer je u njoj najveći broj smrtnosti od koronavirusa”, rekao je Scano, nakon sastanka koji je u vezi s procesom imunizacije i epidemiloškom situacijom u FBiH održan u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Dodaje da ukoliko je to neophodno, treba pokucati na vrata starijim kako bi se vakcinisali.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je primjetno u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa povećava.

“Delta soj je predominantan u većini zemalja evropske regije Svjetske zdravstvene organizacije”, naveo je Scano.

Naveo je da zbog lijepog vremena većina ljudi češće izlazi vani, te u Federaciji generalno ima nizak broj oboljelih iako on polako raste.

“Sada već moramo nešto preduzeti. Ne možemo da predvidimo u kojem pravcu epidemija ide i kada će završiti. Da bi se transmisija smanjila mi znamo šta moramo uraditi kao institucija i pojedinci uz jačanje vakcinacije. Moramo pojačati testiranje i ako neko ima simptome molim vas da se testirate u vašoj zdravstvenoj ustanovi a ukoliko ste pozitivni ostanite kući i izoluj te se”, naglasio je Scano.

Poručio je da je potreban proaktivan sistem da bi se kontrolisala epidemija.

(N1)

Continue Reading

Vijesti

Predstavnički dom PFBiH o statusu roditelja njegovatelja

Published

on

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da se izjasne o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

S tim u vezi, propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje jednom od roditelja osoba s invaliditetom sa 100 posto oštećenjem organizma i pravom na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica prve grupe utvrđenim u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

“Potrebno je sistemski i na sveobuhvatan način riješiti pitanje statusa porodica koje imaju dijete s invaliditetom i u tom je kontekstu posebno potrebno podržati roditelje, te sistemski riješiti njihov status”, navodi se u obrazloženju zakona.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dopunu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu su nacrti zakona o zaštiti od nasilja u porodici, zakona o sportskim klubovima u FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku.

U vidu odluke planirano je izjašnjavanje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2021. godinu, izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2021. godinu i na izvršavanje rebalansa ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH.

Continue Reading

Vijesti

Zbog visokih temperatura upaljen žuti meteoalarm za područje cijele zemlje

Published

on

U Bosni i Hercegovini danas je proglašen žuti meteoalarm koji upozorava na ektremno visoku temperaturu zraka.

Upozorenje je, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdato za područje cijele zemlje, za regije oko gradova Banjaluka, Foča, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać, Livno, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

Novi toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu.

Danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 37 stepeni.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39 stepeni.

U četvrtak meteorolozi predviđaju pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22, na jugu zemlje do 26, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni.

Continue Reading