Poveži se s nama

Biznis

Građani BiH u prvih pet mjeseci ove godine popili su uvozne vode za 66 miliona KM

Published

on

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata vodom, ali isto tako i zemlja u koju se svake godine uvezu ogromne količine vode.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našu zemlju je samo u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno više od 70 miliona litara raznih vrsta vode u vrijednosti 66 miliona KM, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost vode koja je plasirana na strana tržišta. S druge strane, u istom periodu u inostranstvo je iz naše zemlje otišlo oko 33 miliona litara vode, vrijednosti nešto više od 15 miliona KM.

Podaci UIO pokazuju da je za pet mjeseci prošle godine uvezeno skoro 59 miliona litara vode, vrijedne 54 miliona KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno nešto više od 35 miliona litara vode, vrijednosti oko 16 miliona KM.

– Slobodno tržište i nedovoljna zaštita domaće proizvodnje u svim sferama privrede samo zadaju udarce domaćim proizvođačima. Nedostaju nam adekvatni poticaji, ali i jaki brendovi kakve imaju zemlje u okruženju, kao što su Srbija i Hrvatska, koje imaju mnogo veći uvoz u BiH nego mi izvoz na njihovu teritoriju. Ono što je trenutno najrealnije i najučinkovitije je udružena akcija svih aktera, od institucija do komora u BiH i građana, da se kupuju domaći proizvodi. Pored marketinške kampanje, koja je neophodna, potrebno je uvesti, recimo u škole, kampanje za učenje podmlatka o bitnosti kupovine domaćeg proizvoda, pokrenuti kampanju edukacije kupaca, promociju domaćih proizvoda i domaće proizvodnje s ciljem promjene mentaliteta domaćih potrošača, uz angažman i podršku svih institucija. Strane kompanije od kojih uvozimo vodu godinama imaju agresivnu kampanju – kazali su za Klix.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Posmatrajući vanjskotrgovinsku razmjenu voda, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma u periodu 2019/2020. godina, obim vanjskotrgovinske razmjene za 2020. godinu vrijednosno je iznosio 192,1 milion KM, od čega je izvoz iznosio 45,2 miliona KM, a uvoz 147 miliona KM. U prošloj godini došlo je do smanjenja izvoza (-12,1%) i uvoza (-14%) u odnosu na 2019. te se može konstatovati da je došlo do pada potrošnje generalno.

– Kada je riječ o izvoznim tržištima, u 2020. godini, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma, najviše vode smo izvezli u Hrvatsku, Srbiju, Švicarsku i Njemačku. U BiH se voda u najvećoj količini uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije – istakli su iz VTK-a.

(klix.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Biznis

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu veliki je poticaj za BiH

Published

on

Bosna i Hercegovina raduje se izvozu svojih mliječnih proizvoda u Kinu, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zemlje Staša Košarac.

U nedavnom intervjuu za agenciju Xinhua, nazvao je kinesko tržište “velikom šansom za domaći poljoprivredni sektor” i napomenuo da je BiH napravila posljednji korak u procesu odobravanja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

Očekuje se da će kineski partneri sada usvojiti popis od 13 tvornica mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH kojima je odobren izvoz na tržište Europske unije ili poslati vlastite inspektore koji će sami pregledati i odobriti objekte.

Prema Košarcu, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište potaknut će mlječnu industriju u BiH i privući nova ulaganja, poboljšati poljoprivrednu politiku, povećati prihod ruralnog stanovništva i smanjiti trgovinski deficit zemlje.

Ministrov optimizam nije neutemeljen. Kina je u februaru izjavila da namjerava u narednih pet godina iz zemalja Srednje i Istočne Europe uvesti robu vrijednu više od 170 milijardi američkih dolara, raditi na udvostručavanju poljoprivrednog izvoza zemalja CIE u Kinu i podizati dvosmjernu poljoprivrednu trgovinu za 50 posto.

Darko Čobanov, menadžer kvalitete u tvornici sira Eko Sir Puđa, vrlo je optimističan u pogledu mogućeg odobrenja izvoza mliječnih proizvoda na kinesko tržište.

Jako smo zainteresirani za isprobavanje bilo kojeg novog budućeg tržišta, posebno onoliko velikog kao kinesko. S postojećim kapacitetima mogli bismo osigurati godišnje oko 200 tona tvrdog sira za Kinu, rekao je Čobanov, dodajući kako sirana godišnje proizvodi više od 500 tona sira i ima ogroman potencijal za proširenje svojih kapaciteta.

To može biti win-win dogovor“, rekao je Čobanov.

Prema Vanjskotrgovinskoj komori BiH, BiH godišnje proizvede oko 16.000 tona sira što čini samo 6 posto ukupne proizvodnje mlijeka u zemlji.

Smail Žilić, 59-godišnji mljekar, također je vrlo optimističan u pogledu izvoza sira u Kinu.

U našoj tvornici sira Kupres Milch proizvodimo oko 30 tona godišnje, ali sa postojećim kapacitetima mogli bismo ići i do 100 tona godišnje. Također smo otvoreni za pregovore o raznim vrstama partnerstava kako bismo povećali kapacitet“, rekao je Žilić.

Izvozna postignuća nositelji su razvoja domaće mliječne industrije, rekao je Košarac, dodajući kako je Kina prijateljska nacija i dugogodišnji partner s kojim bi BiH željela ojačati saradnju i trgovinu, navodi Xinhua.

(akta.ba)

Continue Reading

Biznis

Novih 105 miliona KM u kovanicama od danas se pušta u opticaj

Published

on

Centralna banka BiH proizvela je 105 miliona komada kovanica KM u izdanju 2021. godine, koje će od danas postepeno puštati u opticaj posredstvom glavnih jedinica i filijala ove banke.

Proizvedeno je 20 miliona kovanica apoena od 1 KM, 15 miliona komada apoena od 50 feninga, 20 miliona komada apoena od 20 feninga, 30 miliona komada apoena od 10 feninga i 20 miliona komada apoena od 5 feninga, rečeno je u Centralnoj banci.

Proizvodnja ovih kovanica koštala je oko 2,45 miliona KM.

Kada je riječ o papirnom novcu, kako su naveli, trenutno nije planirano štampanje novih novčanica nakon izdanja 2019. godine za apoene od 10, 20, 50 i 100 KM.

Nakon završene proizvodnje, u narednom periodu planira se pustiti nova godina izdanja novčanica u apoenu od 200 KM, dodali su iz Centralne banke za GS.

U prvom kvartalu ove godine uništeno je 1,8 miliona komada novčanica KM i oko 5.900 komada kovanica neodgovarajućih za opticaj.

(Klix.ba)

Continue Reading

Biznis

Kojih 20 firmi u FBiH zapošljavaju najviše radnika

Published

on

Trgovački lanac Bingo i dalje je najveći poslodavac u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na listi gdje dominiraju javne kompanije i zdravstvene ustanove, Bingo zapošljava najviše radnike, podaci su zvaničnih statistika nakon objava finansijskih izvještaja za 2020. godinu.

Bingo zapošljava 7.645 radnika i tim je lider na listi kompanija po broju zaposlenih. Tuzlanska kompanije i ranijih godina je dominirala po ovom kriteriju što je rpavi uspjeh kad se vidi struktura ostatka liste.

Od 20 najvećih poslodavaca u FBiH čak 14 je javnih kompanija, a drugo mjesto drži JP Elektroprivreda BiH s 4.347 radnika, a slijedi Klinčki centra Univerziteta u Sarajevu s 3.259.

Na četvrtoj poziciji je BH Telecom sa 3.182 zaposlena, a pete su Željeznice FBiH (2.926 radnika), prva kompanija na listi koja nije prijavila dobit u 2020. godini.

Rudnik u Banovićima zapošljava 2.786 radnika, slijede BH Pošta s 2.403 i UKC Tuzla s 2.349.

Naredne tri pozicije okupiraju kompanije koje nisu u prošloj godini poslovale s profitom. Deveti je rudnik Kreka u Tuzli s 2.275 radnika, a “top 10” zatvara zenički Arcerolmittal s 2.249.

U nastavku liste nalazi se još jedna zdravstvena ustanova – SKB Mostar koja na platnom spisku ima 2.214 radnika. Na 12. mjestu je Elektroprivreda HZHB s 2.212 radnika, a na 12. Dom zdravlja Kantona Sarajevo s 2.075 radnika.

Slijede dvije trgovačke kompanije FIS (2.066) i Konzum (1.957), a 16. je Securitas sa 1.698 radnika.

Na kraju liste 20 kompanija u FBiH s najvećim brojem radnika nalaze se RMU Kakanj (1.667), Kantonalna bolnica Zenica (1.625), RMU Zenica (1.357) te HT Mostar s 1.348 radnika.

Bingo je u prošloj godini ostvario i najveći prihod od svih kompanija u FBiH, uprihodovši čak 1,21 milijardu KM.

Najvećih 20 kompanija po broju radnika u FBiH za 2020. godinu…

 • Bingo doo Tuzla 7.645 radnika
 • Elektroprivreda BiH dd Sarajevo 4.347
 • Klinički centar Univerziteta u Sarajevu 3.259
 • BH Telecom dd 3.182
 • Željeznice FBiH 2.926
 • RMU Banovići 2.786
 • BH Pošta doo 2.403
 • UKC Tuzla 2.349
 • Kreka doo Tuzla 2.275
 • Arcelormittal Zenica dooo 2.249
 • SKB Mostar 2.214
 • Elektroprivreda HZHB 2.212
 • Dom zdravlja KS 2.075
 • FIS doo Vitez 2.066
 • Konzum doo Sarajevo 1.957
 • Agencija Securitas 1.698
 • RMU Kakanj doo 1.667
 • Kantonalna bolnica Zenica 1.625
 • RMU Zenica 1.357
 • HT doo Mostar 1.348

(Fokus.ba)

Continue Reading