Poveži se s nama

Vijesti

Saopštenje za javnost Sindikata metalaca ZDK

Published

on

Platforma, čiji je predlagač Udruženje poslodavaca, trebala bi uvjeriti javnost u dobru namjeru za vođenje nekakvog socijalnog dijaloga, ali uz uslov da se sindikati “civilizuju”, odnosno da im se stavi flaster na usta.

S obzirom da ova ispružena ruka dolazi u jeku inicijative Saveza samostalnih sindikata BiH za donošenje Zakona o minimalnoj plati i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, jasna je namjera da se i ovaj zahtjev sindikata potisne u drugi plan.

– Mi jesmo i uvijek ćemo biti za kvalitetan socijalni dijalog i saradnju, ali isključivo na ravnopravnim osnovama, bez ponižavanja i povijanja kičme.

Zaključenje Granskog kolektivnog ugovora je naš ključni zahtjev, a za to nam ne trebaju ovakvi paktovi o nenapadanju, nego obostrana volja i dogovor o značajnom poboljšanju materijalnog statusa radnika. Kolektivni ugovor smo u julu 2018. godine zaključili nakon najave generalnog štrajka u Federaciji, a ne dodvoravanjem.

Zvuči nevjerovatno, ali ovom Platformom je doslovno precizirano da se sindikati potpisnici moraju, prije poduzimanja bilo kakve „jednostrane“ aktivnosti, javnog istupa, isticanja zahtjeva i slično, konsultovati sa Udruženjem poslodavaca, da se moraju suzdržati od bilo kakve aktivnosti koja bi mogla „isprovocirati“ drugu stranu, da će biti „fleksibilni“, i da neće isticati nikakve „maksimalističke“ zahtjeve! Na nekoliko se mjesta ukazuje na težak položaj poslodavaca, ali nema nijedne riječi o tome da je najniža plata 406 KM i da pet takvih plata treba za jednu potrošačku korpu, ni ko je za to odgovoran.

Razumljivo da poslodavci žele da se prestane javno, oštro i sindikalno govoriti o radničkim problemima, zahtjevima, interesima, da se prestane upirati prstom u one poslodavce čiji je poslovni model i temelj uspjeha isključivo iskorištavanje jeftine radne snage. U zadnje četiri godine 15.900 poslodavaca u FBiH ostvarilo je čist profit od skoro 13 milijardi maraka. Poslodavci u Zeničko-dobojskom kantonu, i to u 2020. pandemijskoj i „kriznoj“ godini, ostvarili su za 177 miliona KM veći profit nego u 2019. godini – znači, itekako ima prostora za značajno poboljšanje materijalnog statutsa radnika, sve drugo su samo izgovori i priča za malu djecu. Tačno je da imamo visoke obaveze na plate, ali glavni razlog za stagniranje plata je korporativna glad. Naravno, nisu svi poslodavci isti. Korektnim poslodavcima će njihovi radnici vratiti i vraćaju na najbolji način.

Sasvim je jasno da je ova platforma nastavak projekta koji do besmisla treba dovesti postojanje krovne organizacije sindikata – Saveza samostanih sindikata BiH. Nije Savez samostalnih sindikata BiH blokiran, kako to danas tvrde pojedini granski sindikati u jalovom pokušaju pranja savjesti, SSSBiH je iznevjeren ili izdan od strane onih koji su dvadeset godina šutjeli na to što im danas kao smeta. Da brojne članice Saveza samostalnih sindikata BiH nisu podlegle političkim i drugim pritiscima, da je Savez ostao jedinstven i složan, nema tog upisa u registar ili sličnog formalizma koji bi ga spriječio da se bori i izbori za bolja prava i položaj svih radnika, kao što je radio u prošlosti. Ničija funkcija ni sujeta, nije vrijednija od radničke organizacije koja postoji 115 godina..

Na kraju, poručujemo da nikad i nikome nećemo dozvoliti da nam zatvori usta, da nam suflira šta možemo a šta ne možemo raditi, i nikad nećemo pristati da budemo bilo čiji poslušnici ni poslodavacima ni bilo kojoj vlasti ili partiji.I nećemo tolerisati ničiju samovolju, bez obzira na cijenu – navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Vlada FBiH: Preporuke poslodavcima za zaštitu radnika od visokih temperatura

Published

on

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, dalo poslodavcima preporuke da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Jedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je proces rada takav da ovo nije nemoguće primijeniti, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporuka poslodavcima je da za vrijeme trajanja ovh vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Poslodavcima je preporučeno i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(akta.ba)

Continue Reading

Vijesti

Vlada i ZZO ZDK osigurali sredstva za refundaciju lijeka Tocilizumab svim pacijentima od početka pandemije

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kanton osigurala je finansijska sredstva za refundaciju troškova nabavke lijeka Tocilizumab-Actemra za sve pacijente koji ne ispunjavaju uslove za refundaciju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iznos od 200.000 KM osiguran je preraspodjelom sredstava sa Ureda premijera na Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, tako što su za po 100.000 KM smanjeni planirani transfer za neprofitne organizacije te subvencija za podršku medijima.

Lijek Tocilizumab primarno se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa i na listi je bolničkih lijekova, a pokazao se kao efikasan kod pokušaja liječenja stanja prekomjernog otpuštanja citokina, odnosno tzv. citokinske oluje, koja je jedno od najopasnijih stanja i u velikom procentu dovodi do smrtnosti kod teških slučajeva infekcije korona virusom.

Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj od 15. aprila prilagodili su terapijske protokole i omogućili liječenje bolničkih pacijenata navedenim lijekom, a Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK omogućio je refundaciju troškova u periodu od 15. do 24. aprila za pacijente koji ispunjavaju uslove. Od 24. aprila, ZZO ZDK troškove nabavke refundira direktno bolničkim ustanovama.

Premijer Mirnes Bašić naglasio je da će se osigurana sredstva usmjeriti za refundaciju troškova pacijentima koji su izvršili kupovinu lijeka od početka pandemije u martu 2020. do 15. aprila ove godine, kao i svim „spornim“ slučajevima gdje nije bilo moguće ostvariti pravo na refundaciju prema važećim propisima ZZO ZDK.

– Refundaciju troškova moći će ostvariti i porodice preminulih pacijenata od posljedica korona virusa – rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da su sredstva i model refundacije usaglašeni zajedničkom saradnjom Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Najavio je da će sredstva biti operativna čim se završe administrativne procedure, te da će osiguranici refundaciju moći ostvariti kod Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a.

Continue Reading

Vijesti

U BiH i danas na snazi narandžasto upozorenje zbog vrućina

Published

on

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za područje cijele BiH zbog ekstremno visoke dnevne temperature koja će iznositi i do 39 stepeni.

Na području Prijedora, Banjaluke, Višegrada, Foče, Trebinja i Livna u periodu od 11.00 do 18.00 časova maksimalna dnevna temperatura biće iznad 35 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna temperatura od oko 36 stepeni Celzijusovih u periodu od 12.00 do 17.00 časova očekuje se na području Bihaća, na području Tuzle i Sarajeva oko 37, a na području Mostara oko 39 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

(BHRT)

Continue Reading