Poveži se s nama

Kakanj

U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske obilježena 28. tužna godišnjica svirepog ubistva sedmero civila

Published

on

U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske danas je obilježena 28. tužna godišnjica svirepog ubistva sedmero civila koji su mučeni, ubijeni, a potom spaljeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske.

Podsjetimo, 9. juna 1993. godine u selu Poljani (općina Kakanj) počinjen je stravičan zločin nad nedužnim ljudima.

Na zvjerski način su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović.
Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u dobu starosti.

Ustanovljeno je da su pomenuta lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj.
Svi ubijeni, osim Nedžada Kadrića koji je bio pripadnik Armije R BiH, bili su civili i mještani Poljana, osim Latifa Mehmedovića koji se tog dana zatekao u posjeti kod rođaka.

Ova lica su bila zatočena u područnoj školi u Poljanima gdje su maltretirana i zvjerski mučena, da bi potom bila spaljena.
Tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana. Stručnom analizom i pregledom leševa utvrđeno je da su 4 tijela izmasakrirana i nagorjela, a tri u potpunosti spaljena.

Očevici iskopavanja masovne grobnice u šumi Klašnica naprosto su se razbježali pred prizorom kakav nije zapamćen na kakanjskom tlu.

O zločinima treba govoriti i treba posjećivati mjesta na kojima su se dešavala mučenja i ubijanja ljudi. To je naša obaveza prema žrtvama jer je sjećanje na nevino stradalog čovjeka osobina kojom se pokazuje ljudskost i ispravno shvatanje smisla postojanja čovjeka na ovom svijetu.
To je i naša obaveza prema novim generacijama koje odrastaju. Oni trebaju znati kakvo se zlo dogodi kada se pomrače ljudski umovi.
Oni moraju znati da trebaju vrijedno učiti i raditi kako bi bili intelektualno snažni, složni i spremni da prepoznaju i oštro reagiraju na svaki pojavni oblik fašizma i mržnje, a sve sa ciljem da se zlo nikada više nikome ne dogodi.
Sjećajući se žrtava zločina mi prizivamo pravdu za koju znamo da je spora, ali se nadamo da je dostižna. Bez obzira koliko pravda bila spora mi ne smijemo odustati od prizivanja, ukazivanja i traženja da se zločinci kazne.
Mi moramo biti duboko svjesni da apsolutne pravde nema na ovozemaljskom svijetu.
Svakodnevno saznajemo o majkama i očevima koji odlaze sa ovog svijeta, a da nisu dočekali pravdu za svoje dijete i svoga najbližeg koji je stradao kao žrtva zločinaca. Mi ne smijemo pokleknuti i ne smijemo se umoriti u prizivanju pravde, u odbrani istine o karakteru rata u BiH, u izgradnji države.
Zato danas sa ovog mjesta pozivamo da se svi odgovorni za zločin utvrde i sudski procesuiraju čime jasno pokazujemo da nismo odustali od traženja pravde.
Kakanj će nastaviti njegovati lijepe međuljudske odnose, harmoniju, toleranciju i solidarnost među ljudima, ali će uvijek tražiti pravdu“, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

(VIDEO) Tvornica cementa Kakanj donirala JU KSC Kakanj sredstva za nabavku multimedijalne opreme

Published

on

Foto: JU KSC Kakanj

Tvornica cementa Kakanj (TCK) danas je Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj donirala sredstva za projekat pod nazivom “Unapređenje i modernizovanje uslova rada nabavkom opreme za multimedijalni studio za obradu i proizvodnju video i audio materijala vlastite produkcije”.

Zahvaljujući ovoj donaciji u iznosu od 8.000 KM bit će moguće poboljšanje, modernizacija i unapređenje uslova rada JU KSC Kakanj nabavkom opreme za audio i video montažu i snimanje, te nastavak razvoja JU KSC Kakanj u svrhu pružanja kvalitetnijih i novih usluga, uz proširenje kapaciteta obavljanja djelatnosti.

Simboličnoj predaji donacije prisustvovala je Uprava TCK: izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Izudin Neimarlija i izvršna direktorica za finansijske i ekonomske poslove Zehra Obralija.

Donaciju je u ime JU KSC Kakanj preuzeo direktor Mirza Mušija koji je izrazio veliku zahvalnost TCK. Podrška ovom projektu je itekako značajna, što će se uskoro reflektirati kroz poboljšanje kvalitete usluga KSC-a.

Ovo je nastavak uspješne saradnje i podrške koju TCK pruža JU KSC Kakanj.

Continue Reading

Kakanj

Zbog poboljšane epidemiološke situacije ukida se drugi termin džuma namaza

Published

on

Iz Mežlisa Islamske zajednice Kakanj obavještavaju cijenjene vjernike da se prestaje obavljati džuma namaz u dva termina u Čaršijskoj džamiji u Kaknju.

Razlog je poboljšana epidemiološka situacija.

Tako će u petak, 18.06. biti obavljena džuma samo u terminu od 13:00 sati.

Continue Reading

Kakanj

Na ekipnom prvenstvu BiH u ulovu ribe na plovak ribari SRD Bistro Kakanj osvojili prvo mjesto

Published

on

Na ekipnom prvenstvu BiH u ulovu ribe na plovak ribari SRD Bistro Kakanj osvojili su prvo mjesto.

Učestvovalo je 7 ekipa (jednu ekipu čine 5 takmičara i kapiten ekipe).

Ekipe koje su prethodnim plasmanima obezbijedili mjesta za učešće u ovom završnom prvenstvu su Jelah, Banjaluka, Žepce ,Sarajevo, Vogosca, Velika Kladuša i Bistro Kakanj.

Nakon dvodnevnog takmičenja u ulovu ribe udicom na plovak, titulu najbolje ekipe u BiH osvojila je sjajna ekipa SRD Bistro Kakanj.

“Takmičenje je bilo jako zahtjevno uz veoma teške vremenske uslove, mi smo bili najbolji, uspjeli smo pobijediti i svjetskog prvaka, ekipu iz Jelaha. E sad zamislite koja je veličina ovog prvog mjesta kada pobijedite i najbolju ekipu na svijetu. Ovim prvim mjestom smo se plasirali na svjetsko klupsko prvenstvo u Belgiji, naravno, ako uspijemo iznači sredstva jer mi smo ipak malo udruženje sa skromnim budzetom”, rekao je Bećir Alajbegović predsjednik SRD Bistro Kakanj.

Iskrene čestitke našim prvacima i nadamo se da će uspjeti obezbjediti potrebna sredstva za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

 

Radio Kakanj

Continue Reading