Poveži se s nama

Vijesti

EU ozvaničila upotrebu COVID pasoša, na snazi od 1. jula

Published

on

Šefovi tri vodeće institucije Europske unije danas su potpisivanjem finalne uredbe ozvaničili upotrebu COVID pasoša, koji omogućava slobodno kretanje unutar Unije u doba pandemije.

Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali predsjedavajući Europskog parlamenta David Sassoli, Vijeća Europske unije Antonio Costa i Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Digitalni COVID certifikat EU je simbol onoga za šta se Europa zalaže. Europa koja ne posustaje kada je stavljena na kušnju. Europa koja se ujedinjuje kada se suoči sa izazovima. Naša unija je ponovo pokazala da najbolje radimo kada radimo zajedno – kazao je Costa, premijer Portugala, zemlje članice koja trenutno predsjedava Vijećem EU.

Dodao je kako je propis o digitalnom certifikatu dogovoren u rekordnom roku od 62 dana.

– Možemo biti ponosni na ovo veliko dostignuće. Europa koju svi znamo i koju želimo natrag je Europa bez barijera. EU certifikat će građanima omogućiti da uživaju ono najopipljivije i najdraže pravo u EU – pravo na slobodno kretanje – istakao je Costa.

Čemu služi EU digitalni certifikat

Cilj digitalnog dokumenta je olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19. Svi Europljani imaju pravo na slobodno kretanje, ali potvrda će olakšati kretanje oslobađajući nositelje ovog dokumenta od ograničenja poput karantene.

Potvrda će biti dostupna u digitalnom i papirnom formatu, a izdavat će se na svim službenim jezicima EU. Pokrivat će informacije o nositelju kao što su prebolovan koronavirus, obavljena vakcinacija ili testiranje na prisustvo koronavirusa.

Izdavanje certifikata se neće naplaćivati.

Odluka stupa na snagu 1 jula 2021 i ostaje na snazi 12 mjeseci.

Obraćajući se novinarima nakon ceremonije potpisivanja, predsjednica Europske komisije je kazala kako se građani mogu radovati ljetu nakon uspješne kampanje vakcinacije i uvođenjem COVID certifikata.

(N1)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Novoimenovani ambasador Japana u posjeti ZDK

Published

on

Ambasador Japana u posjeti ZDK – Premijer po ovlaštenju Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, zajedno sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mirsadom Hadžićem, te sekretarom Ministarstva privrede upriličili su prijem u Uredu premijera za delegaciju Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto i prvi sekretar Ambasade Japana. Tokom sastanka razgovarali su o međusobnoj saradnji i mogućnosti investicija Vlade Japana na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

Kozlić i Hadžić su tokom sastanka iskazali spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona za međusobnu saradnju s Vladom Japana i naglasili da je jedan od strateških ciljeva, a posebno u vremenu pandemije izazvana korona virusom COVID-19, jačanje privrede i poljoprivrede, kao i očuvanje zdravlja stanovnika.

Novoimenovani ambasador Japana, Ito Makoto, je naglasio da je Vlada Japana dokazani prijatelj Bosni i Hercegovini te da i dalje postoji spremnost za daljnje investicije. Međutim, pojavom koronavirusa sve aktivnosti na ovom polju su trenutno usporene i očekuje se nastavak investicija nakon prestanka pandemije. Poseban interes iskazan je u polju autoindustrije koja ima potencijal s bosanskog tržišta da se širi na tržište Europske unije.

Nakon sastanka u Uredu premijera, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu “Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.
-Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj saradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole – kazao je Makoto.

Premijer po ovlaštenju Spahija kozlić izrazio je zahvalnost ambasadoru Makoto na vrijednoj donaciji za OŠ ‘Skender Kulenović’. Kozlić je istakao: Postoji zaista veliki prostor za međusobnu saradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti. Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja.
Tokom posjete japanskog ambasadora Makoto, razgovarano je i o saradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, ali i kulturne saradnje.

Continue Reading

Kakanj

Crveni križ i Općina Kakanj realiziraju projekat “Radost za treću mladost” : Upriličena radionica slikanja na alu foliji za osobe treće životne dobi

Published

on

Crveni križ općine Kakanj uspješno je realizirao radionicu slikanja na alu foliji.

Na radionici su učestvovale osobe treće životne dobi – korisnici Centra za aktivno starenje.

Radionica se realizira u sklopu projekta “Radost za treću mladost” kojeg Crveni križ Kakanj implementira uz finansijsku podršku Općine Kakanj.

Bila je ovo prilika za osobe treće životne dobi da nauče nešto novo i da lijepo provedu slobodno vrijeme.

Radionica je podijeljena na 3 dana, a dinamika kao i tehnike rada su prilagođene starijim osobama.

Continue Reading

Vijesti

U BiH zabilježeno 627 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 27 osoba

Published

on

Izvor: klix.ba

U proteklih 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je novih 627 slučajeva zaraze koronavirusom od 2.423 obrađena testa. U istom periodu preminulo je 27 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

Podsjećamo, dan ranije u Bosni i Hercegovini testirano je 2.914 uzoraka na koronavirus, a zabilježeno je 764 novozaraženih. Od posljedica zaraze u tom periodu preminule su 24 osobe.

U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 1.468 uzoraka, od čega su 304 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testiran ukupno 896.331 uzorak, a koronavirus je potvrđen kod 158.618 osoba.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH preminulo je 15 osoba.
Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 6.277.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, UKC RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 840 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а koronavirus је potvrđen kоd 301 оsоbе.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеno je 12 smrtnih slučајеvа.

Dо sаdа је u ovom entitetu pоtvrđеnо 80.410 slučајеvа koronavirusа kоrоnа, а prеminulo је ukupnо 4.619 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа kоrоnаvirus.

Tеstirаnо је ukupnо 334.327 оsоbа, a ukupаn brој hоspitаlizirаnih u је 591. Nа rеspirаtоru su 63 оsоbе. Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 6.135 оsоbа.

Brčko distrikt BiH

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana 22 nova slučaja zaraze koronavirusom od 115 obrađenih testova. Nije bilo preminulih.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement