Poveži se s nama

Vijesti

Džaferović: Regionalni dijalog jako važan, EU i NATO glavni ciljevi

Published

on

“Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) predstavlja važnu multilateralnu platformu za regionalnu saradnju. Želim čestitati Republici Turskoj na uspješnom predsjedavanju SEECP-om u proteklih godinu dana i organizaciji završnog samita”, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon usvajanja deklaracije SEECP-a kojom se daje puna podrška euroatlantskim integracijama jugoistočne Evrope.

“Činjenica je da smo u proteklom periodu svjedočili krizi multilateralizma, a multilateralne platforme su od esencijalne važnosti sa mir, stabilnost i prosperitet. Vidjeli smo i da je ključna poruka proteklog samita NATO saveza bila obnova povjerenja u multilateralizam. Važno je da nastavimo ići tim putem.

Multilateralni dijalog, pored onih bilateralnog, igra izuzetnu ulogu za stabilnost i razvoj ovog dijela Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Zato Bosna i Hercegovina podržava regionalne platforme i učestvuje u čitavom nizu tih platformi”, navodi se u Džaferovićevoj reakciji na Deklaraciju te dodaje:

“Podržali smo deklaraciju SEECP-a, u kojoj su poslane poruke o značaju regionalne saradnje na temelju međusobnog uvažavanja, inkluzivnosti i uzajamne koristi. Istovremeno, naš ključni cilj ostaju EU i NATO. Jako je važno što je u Deklaraciji istaknuta istaknuta i euroatlantska vizija regiona, rečeno je da su EU i NATO integracije presudne za stabilnost, te je pozdravljen dosadašnji doprinos NATO-a sigurnosti u ovom dijelu Evrope.

Također, posebna pažnja posvećena je EU putu, sa porukom Evropskoj uniji da se ubrza proces proširenja na BiH i druge članice SEECP-a, jer kredibilna evropska perspektiva ima ključni značaj za očuvanje stabilnosti i razvojnog puta na Zapadnom Balkanu. Važno je pitanje realizacije Sporazuma o zajedničkom tržištu zemalja Zapadnog Balkana potpisanog u Sofiji.

Cijenim da je izuzetno dobro i korisno što je ovdje komesar Josep Borell, sa kojim ćemo imati i poseban bilateralni sastanak, na kojem ćemo razgovarati o EU putu BiH. Vjerujem da će to biti novi poticaj za deblokadu rada u institucijama na provođenju prioriteta iz Mišljenja EK.

Bilateralni sastanak sa predsjednikom Republike Turske predstavlja potvrdu naših izuzetno dobrih odnosa. Teme su važna pitanja za dvije države, kao što su Autoput Sarajevo – Beograd i produbljivanje ekonomske saradnje na temelju Ugovora o slobodnoj trgovini koji smo potpisali. Republika Turska ima stabilizirajuću ulogu u BiH i regionu i to potvrđuje i ovim samitom.”

(Federalna.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement