Poveži se s nama

Kakanj

Vodokom: Nastavak radova na zamjeni krovnih pokrova izrađenih od azbestnih ploča

Published

on

Završeni su radovi na još tri zgrade (zgrada br. 6 naselje TE, M6 i ZIS III) u okviru Javnog poziva za sufinansiranje projekata zamjene krovnih pokrova izrađenih od azbestnih ploča na objektima kolektivnog stanovanja na području općine Kakanj.

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Programa utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline Općine Kakanj za 2020.g.

Od ostalih aktivnosti izdvajamo radove na krečenju stubišta zgrade B 65 u Ulici Alije Izetbegovića.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Nastavak projekta ROMACTED u općini Kakanj

Published

on

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević održao je sastanak sa predstavnicima Vijeća Europe Majom Grujić, Udruženja roma Euro-Rom Nedžadom Jusićem i NVO Romalen Mujom Fafulićem.

Tema sastanka je bila provedba Romacted programa.

Tokom sastanka predstavljeni su rezultati ovog projekta i najavljena je druga faza.

Načelnik Bajtarević je pružio podršku ovom projektu u Općini Kakanj.

Uskoro će uslijediti potpisivanje Memoranduma i imenovanje kontakt osobe iz Općine Kakanj kao koordinatora na ovom projektu.

U projekat će direktno biti uključena i kakanjska NVO Romalen na čijem čelu je Mujo Fafulić.

Continue Reading

Kakanj

Ove nedjelje počinju “Kakanjski dani 2021”

Published

on

U općini Kakanj u nedjelju počinje kulturno – sportska manifestacija „Kakanjski dani 2021“. Program će trajati 15 dana, a prisutni će imati priliku uživati u bogatom programu. Planirano je i predstavljanje potencijala Kaknja kao i susreti sa dijasporom.

Kakanj, riznica srednjovjekovne zaostavštine, turistima koji posjete ovu općinu žele ponuditi bogate sadržaje.

“Želimo u narednom periodu razvijati, ulažemo u infrastrukturu prije svega, ulažemo u Ponijere, u infrastruktur Ponijera sa nabavkom nove opreme, sa izgradnjim objekata, nove komunalne saobraćajne infrastrukture. Sve je to nešto što bi trebalo turističku ponudu općine Kakanj podići na veći nivo”, kaže Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj.

Da bi ovo mjesto postalo redovna ruta na mapi turističkih obilazaka BiH, kulturni sadržaji su na veoma visokom nivou. Mjuziklom Aladin, koji prema ocjeni kritičara ne zaostaje za svjetskom produkcijom, biće otvorena manifestacija, a zatvorena glamuroznim festivalom mode „Golub mira“ koji okuplja najpoznatija imena regije iz modne industrije. I za ostale programe vlada veliki interes.

“Kad imate na jednom mjestu okupljene iz sedam zemalja kreatore i to ne kreatore koji su baš početnici i to neki nepoznati, kreatori od brenda od imena iz CG iz Srbije kao što je Marija Šabić, Jelena Roganović i oni dolaze u Kakanj da kroz festival mode Golub mira govore o tim mostovima o spajanju o pomirenju”, ističe Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

“Želimo malo ljudima vratiti nadu, vratiti im osmjeh i da se na neki način više i družimo. Naravno u okviru donesenih mjera. Znamo da je ograničen broj posjetilaca”, dodao je Bajtarević.

Odbojka na pijesku, šahovski turnin, sportsko takmičenje u ulovu ribe na plovak, ulična utrka „Kakanj za 5“ samo su neki od sportskih sadržaja predstojeće manifestacije.

(federalna.ba)

Continue Reading

Kakanj

U džamijama i mesdžidima širom kakanjske općine jutros je klanjan Bajram-namaz

Published

on

Foto: Mirsad Mujagić King

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram. Nažalost, drugu godinu zaredom, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž.

Centralna bajramska svečanost je održana u Čaršijskoj džamiji u Kaknju gdje je Bajram-namaz predvodio Sulejman ef. Čeliković.

Upućene su poruke mira i razumijevanja i želja da se Bajram provede onako kako je to ustaljeno u tradiciji našeg naroda: s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Tradicija Božijeg poslanika Ibrahima

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža, dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Medžutim, i ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Djeca se raduju bajram-banci

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu. Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Redakcija Radio Kaknja svim muslimanima čestita ovaj blagdan – Bajram šerim mubarek olsun.

Continue Reading