Poveži se s nama

Kakanj

P.D. Rudstroj prodato za 1,8 miliona KM

Published

on

Dvadeset trećeg juna održana je prodaja putem javne licitacije nepokretne imovine PD Rudstroj Kakanj u stečaju. Pomenuta imovina je prodata za 1 milion i 800 000 KM, jednom od 3 ponuđaća,  za kupovinu zemljišta i hala, a koja su ispunjavala uslove i koja su učestvovala u javnoj licitaciji. Kupac je “Balamionix” d.o.o. Brčko

“Iako je P.D. Rudstroj napokon prodat, dosadašnji uposlenici Rudstoja imaju više razloga za nezadovoljstvo ovom prodajom, jer proizvodnja neće biti nastavljena”, kaže Benijaz Smaka predsjednik sindikata.

“Rudstroj je otišao u stečaj 2017.godine i od tada smo mi, uposlenici čuvali mašine i ovaj dio proizvodnih pogona u nadi da će neko ipak pokrenuti proizvodnju, nismo imali podršku ni lokalne zajednice ni kantona bili smo prepušteni sami sebi”, kaže Smaka

      1%20Smaka

Neće se nastaviti proizvodnja a ni dobijena sredstva od prodaje Rudstroja nisu dovoljna da pokriju potraživanja radnika i uvezivanje staža svim uposlenicima kojima nije uvezan staž, jer prema riječima Smake sva potraživanja su preko 7 miliona KM a Poreska Uprava koja je, kako on kaže i krivac za propast Rudstroja, jer je dozvolila bivšim direktorima da 10 godina ne uplačuju staž, ona (PU) se pojavila, kao založni povjerioc, tek na 7. mjestu.

“Da je na prvom mjestu ne bi bilo nikakavih problema jer bi sva sredstva bila uplaćena za penziono osiguranje i time bi prvo bio uvezan staž bivšim uposlenicima Rudstroja, međutim prije PU pojavljuju se različiti povjerioci kojima će se prvo uplatiti dug pa tek onda Poreskoj upravi” kaže Smaka ne krijući svoju razočaranost:

      2%20Smaka

I za kraj predsjednik sindikata PD Rudstroj Benijaz Smaka je istakao, mada ništa ne obećava, da će još jednom razgovarati sa direktorom PU Zenica vezano za uvezivanje staža bivšim uposlenicima Rudstroja.

      3%20Smaka
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kakanjska firma u stečaju prodata za 1,8 miliona KM - Biznis Info

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Obavijest o alternativnom pravcu tokom izmjene režima saobraćaja na dionici Čatići – Kraljeva Sutjeska

Published

on

Continue Reading

Kakanj

Uskoro početak radova na novoj saobraćajnici

Published

on

Uskoro početak radova na saobraćajnici od ulice 7 muslimanske brigade do kružnog toka kod zgrade Općinskog suda
Danas je u uredu općinskog načelnika Mirnesa Bajtarević potpisan ugovor za izgradnju nove saobraćajnice od ulice 7 muslimanske brigade do zgrade Općinskog suda I Policije. Potpisan je ugovr u vrijednosti 454.878,00 KM. Ovo je prva faza izgradnje ove saobraćajnice između Zavoda za planiranje općine Kakanj I Trgošped d.o.o. Kakanj. Također potpisan je I ugovor o nadzoru na predmetnim radovima sa firmom Celab d.o.o. Kakanj.
Napominjemo da je Općina Kakanj putem Zavoda za planiranjeni izgradnju općine Kakanj obezbijedila projektnu dokumentaciju, provela postupak kavne nabavke i odabrala izvođača radova i nadzornog organa. Zaključen je okvirni sporazum. Procijenjena vrijednost izgradnje ove saobraćajnice je 1.200.000,00 KM.

Načelnik Mirnes Bajtarević je organizovao sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća koji obavljaju svoje poslove u Kaknju i sa predstavnicima PU Kakanj.
Tema razgovora bila je izgradnja nove saobraćajnice od ulice 7 muslimanske brigade do zgrade Općinskog stuba. Sastanku su prisustvovali direktor Zavoda za igradnju i planiranje općine Kakanj i pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša. Obzirom da saobraćajnica prolazi kroz dio na kojem od ranije postoji različita komunalna infrastruktura, bila je ovo prilika da se i javna preduzeća upoznaju sa dinamikom radova kako bi svoje instalacije mogli rekonstruisati ili zamijeniti da bi projekat izgradnje mogao biti implementiran bez zastoja.

Pored ove saobraćajnice Općina Kakanj zajedno sa Vladom ZDK u Kaknju implementira i projekat izgradnje regionalne ceste Donji Kakanj-Arnauti i to dionicu od Donjeg Kaknja do Kondžila, za koju je planirano da se u 2021 godini utroši 1.200.000,00 KM.

Continue Reading

Kakanj

Kakanjski Dani: Dani poljoprivrede i poduzetništva

Published

on

U okviru kakanjskih dana 2021. održava se manifestacija Dani poljoprivrede na maloj ulici iznad pošte.

Na štandovima proizvođaca izloženi su domaći proizvodi, antikviteti ,te brojni ručni radovi.

Na jednom od štandova izloženi su poljoprivredni proizvodi, džemovi i sokovi naše sugrađanke Selvedine Goralija.

Ove godine ima velika očekivanja što se tiče prodaje istih.

      1%20SELVEDINA%20GORALIJA

Na sljedećem štandu zatekli smo ručne radove nase kakanjke Amile Delibašiž iz suvenirnice Čarobni kutak.

      2%20AMILA%20DELIBASIC

Izlagči pozivaju sve zainteresovane da posjete sajam i izaberu nešto iz bogate ponude za sebe i svoje najmilije.

U okviru ovogodišnje manifestacije Kakanjski dani , u Parku prijateljstva upriličen je turnir u stolnom fudbalu po prvi put.

Organizator mini fudbala je Hamid Hadžić

      3%20HAMID%20HADZIC

Građani Kaknja ali i sami učesnici moći će pogledati dvije aktivnosti: Ulični fudbal te mini turnir u stolnom fudbalu.

Continue Reading