Poveži se s nama

Lifestyle

Besplatni mamografski pregledi u ZDK i ove godine

Published

on

Tokom trideset mjeseci akcije besplatnih mamografskih pregleda, od početka akcije 28. juna 2018. godine do posljednjeg dana 2020. godine na području dvanaest gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ukupno je pregledano 9.547 žena starosti od 50 do 69 godina, rezultat je analize koju je proveo Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).

Ova institucija je, zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva ZDK provodila javnu kampanju poziva žena starijih od 50 godina da obave pregled u jednoj od državnih ili privatnih ustanova u ovom kantona, sa kojima je potpisan ugovor o refundiranju obavljenih mamografskih pregleda.

Prema podacima, INZ-a, najviše osoba pregledano je sa područja Grada Zenica 46,5% (4.437), a najmanje Usore 0.35% (34). Zanimljivo, žena sa završenom osnovnom (43,2%) i srednjom školom (43,5%) je bilo podjednako, dok je tek svaka deseta bila visoko obrazovana (10,1%).

Opravdanost preventivnih pregleda

Svaka treća žena (33,9%) koja se javila na mamografiju uokviru ovog projekta, njih 3.233, po prvi put su u životu obavile mamografski pregled. Kao najčešći razlog javljanja na pregled odgovorile su da je to zelja za pregledom, što ide u prilog da se kampanjom podigla svijest o značaju preventivnih pregleda.

– Da su pregledi bili itekako potrebni, a za neke osobe i neophodni i spasonosni, pokazuje statistika upućivanja na dalje, detaljne preglede i savjetovanje i tretman hirurga, zbog zabilježenih potencijalno opasnih promjena.

U toku ovog perioda 266 žena upućeno je glandularnom hirurgu na daljnu dijagnostičku obradu, dok je 2.527 žena upućeno na obavezan ultrazvuk kao dopunu mamografskom pregledu.

Analizom prikupljenih podataka, logično je pretpostaviti da će se Projekt kod većine pacijentica odraziti na ranije i efikasnije liječenje, na prevenciju metastatske bolesti, te u konačnici na poboljašnje zdravlja s jedne i smanjenje ukupnih troškova liječenja s druge strane, ističu u INZ.

Skriningom se postižu višestruke koristi – kako za svaku ženu pojedinačno, tako i za društvo. Redovan i kvalitetno proveden skrining smanjuje mortalitet od karcinoma dojke i do 30 posto, a istovremeno se štede finansijska sredstva koja bi se inače morala upotrijebiti za liječenje oboljelih pacijentica, što je vrlo skupo.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rentgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.

Cilj javnozdravstvene kampanje jeste doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled, ali ih i motivirati da inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja.

Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u boorbi protiv malignih bolesti. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

Promjene i smanjenje rizika za žene

Promjene zbog kojih treba da se javite ljekaru su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu), nagli bol u dojci ili pazušnoj jami,

Svaka žena može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke samopregledom dojki jednom mjesečno nakon 20. godine, ultrazvučnim pregledom dojki jednom godišnje nakon 35. godine, mamografijom nakon 40. godine jednom u dvije godine, te jednom godišnje nakon 50. godine starosti.

Mamografija je najdjelotvornija, rentgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektovan rentgenski aparat (mamograf). Preporučuje se kao metoda ranog otkrivanja, njome se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv. Redovna primjena mamografije dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 30 posto među ženama u dobi od 50 do 69 godina.

Screening mamografiji podvrgavaju se zdrave najugroženije žene, a to su žene u dobi od 50 do 69 godina. Jedina metoda kojom se brzo, jednostavno, učinkovito i objektivno može pregledati veliki broj žena, odnosno njihovih dojki jest mamografija.

Najveća prednost mamografije nad drugim metodama jest detekcija patoloških mikrokalcifikata. To su sitne nakupine kalcija koje uz određene uvjete mogu biti jedini znak raka u dojci i koji se vide isključivo mamografski.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Ustanove u kojima se može obaviti BESPLATAN mamografski pregled u ZDK:

Zenica:

– Privatna zdravstvena ustanova “Medicom”, Štrosmajerova 4, 032 462-245 i 462-246

– Kantonalna bolnica, Crkvice 67, 032 447-282, 032 447-265

– Poliklinika „Sunce“, Štrosmajerova 11, 032 442-560

– Poliklinika „Epion“, Bistua Nuova 3,  032 970-444

Maglaj: – Dom zdravlja, Ilijasa Smajlagića bb, 032 465-670

Tešanj: – Opća bolnica, Braće Pobrić 17, 032 650-187, lokal 224

Žepče: – Dom zdravlja sa stacionarom, Prva br. 36, 032 882-252

Olovo: – Dom zdravlja, Branilaca Olova bb, 032 828-080, lokal 114

Kakanj: – Dom zdravlja, Zeničkog partizanskog odreda 50, 032 460-993

Zavidovići: – Dom zdravlja, Gazi Husrev-begova 25, 032 878-877, lokal 4.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading

Lifestyle

Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Published

on

Izvor: coolinarika.com

Recept za krofne koji će vas oduševiti

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.

Sastojci

400 ml mlakog mlijeka
1 svježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja za prženje
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement