Poveži se s nama

Vijesti

Opozicija ZDK traži hitnu sjednicu zbog Zakona o unutrašnjim poslovima

Zastupnici opozicije u Skupštini ZDK podnijeli su zahtjev za sazivanje Hitne sjednice zakonodavnog tijela Zeničko-dobojskog kanton i to sa jednom tačkom dnevnog reda, prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Zahtjev na koji je svoj potpis stavilo 13 zastupnika predan je predsjedavajućem Skupštine ZDK Ćazimu Huskiću koji bi prema važećim propisima do kraja naredne sedmice trebao zakazati sjednicu po zahtjevima opozicionih zastupnika.

Podsjećamo, Skupština ZDK, većinom glasova ZA aktuelne koalicije SDA-HDZ-NES i samostalni zastupnici uz dva glasa DF-a usvojili su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima koje se odnose na izbor, imenovanje ali i razrješenje policijskog komesara što je izazvalo reakcije OHR i Ambasade SAD-a u našoj zemji koja je suspendovala Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije i na taj način prekinula saradnju sa Vladom i Skupštinom ZDK.

Na današnjoj sjednici zastupnici Ermin Čehić (SBB), Vedran Kaser (SDP) i Vesna Dauldži (DF), koja za razliku od svojih dvoje kolega nije glasala za posljednje izmjene spornog Zakona na sjednici Skupštine 25.06.2021. godine, podnijeli su inicijative koje se odnose na neobjavljivanje izmjena u Službenim novinama ZDK čime ne bi stupile na snagu, sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se razmatrala aktuelna problematika kao i odgodu i primjenu posljednjih zakonskih izmjena. Zastupnici iz aktuelne skupštinske većine ostali su pri ranijim stavovima da su aktuelne izmjene donesene u skladu Zakonom i da je ispoštovano legitimno pravo zakonodavnog tijela da mijenja zakone izražavajući žaljenje za negativnim reakcijama koje su stigle na adresu Vlade i Skupštine ZDK.

(Federalna.ba)

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS