Poveži se s nama

Lifestyle

Pravo je vrijeme za uklanjanje ambrozije prije nego ona postane problem svima

Published

on

Ambrozija, u narodnom rječniku poznata i kao fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, osim kao korovska biljka sve više problema zadaje i oblasti zdravstva, zbog svojih izraženih alergenskih sposobnosti, navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ova biljka je iz Sjeverne Amerike u Evropu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena različitih poljoprivrednih kultura, a u našoj državi je rasprostranjena do te mjere da je u fokusu posmatranja i istraživanja zakonodavnih, zdravstvenih i ekoloških institucija. Klija i niče krajem aprila i u maju, u našim uvjetima, a tokom istraživanja provedenog 2018. INZ je utvrdio da se nalazi i širi u svim općinama i gradovima ovog kantona.

Izgled, opasnosti i mjerenje

Stablo ambrozije je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Listovi su jajolikog oblika dugi 5-10 cm, nasuprotno raspoređeni, posuti dlačicama, te razdijeljeni u uske režnjeve. Cvjetovi ambrozije su glavičasti, žućkasti na vrhovima i skupljeni su u duge grozdaste cvasti. Sjeme ambrozije je izrazito otporno pa može preživjeti i do 30 godina, a da sačuva klijavost.

– Ambrozija cvjeta od kraja jula do sredine oktobra, proizvodeći polen u dugom vremenskom periodu. Svaka biljka u toku vegetacije oslobađa ogroman broj polenovih zrna, koja izgledaju kao kugle sa šiljcima i imaju dobre aerodinamičke osobine, zbog čega se vazdušnim strujama mogu prenositi na udaljenosti do 300 kilometara, ističe rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja u INZ Kasim Velić.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija. Veoma je važno naglasiti da takvi bolesnici imaju smanjenu radnu sposobnost ili djeca – sposobnost učenja, smanjena im je koncentracija, nervozni su i uopšteno imaju smanjen kvalitet življenja. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak-manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom zraka.

– INZ je lani (2020.) kupio i instalirao aparat “uzorkivač polena” koji hvata polen i spore aktivno usisavajući deset litara zraka u minuti, što je okvirna količina udisaja odrasle osobe. Time se dobija reprezentativan uzorak polena svih biljaka, a od tada se putem izvještaja i preporuka stanovništvo redovno informira o prisutnosti polena u zraku na području Zenice i okoline, ističe Velić.

Štetnost za poljoprivredu i stanovništvo

Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona zahvaljujući izuzetno jakom korijenovom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemlje iznosi velike količine hraniva, prouzrokujući time njegovo osiromašivanje.

Osim toga, ambrozija lako zasjenjuje i guši gajene biljke, zbog čega prouzrokuje značajno smanjenje prinosa i kvalitet zakorovljenih usjeva, a nisu rijetki slučajevi da prouzrokuje i potpun gubitak prinosa. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, veoma brzo se i intenzivno širi, i to kako na poljoprivrednim, tako i na nepoljoprivrednim površinama. Smatra se da je brzina migracije biljke na nova područja između šest i dvadeset kilometara godišnje.

– Juli je period intenzivnog vegetativnog rasta ambrozije, a time i njenog lakog uočavanja i prepoznavanja u okolišu, ali i njenog najlakšeg uništavanja, prije nego procvjeta. Najefikasniji način suzbijanja je direktno čupanje iz korijena dok je još mlada, posebno poslije kiše. Na većim površinama preporučljivo je suzbijanje vrlo niskim košenjem, do pet centimetara od tla, dok je upotreba hemijskih sredstava za suzbijanje uglavnom vezana za uzgoj poljoprivrednih kultura, napominje Velić.

U INZ navode da su Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije dužni provoditi svi, od vlasnika i korisnika (obrađenog i neobrađenog) poljoprivrednog, šumskog, građevinskog  zemljišta, šuma i lovišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge.

Za suzbijanje su zaduženi i subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama, te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i drugo.

INZ Zenica

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading

Lifestyle

Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Published

on

Izvor: coolinarika.com

Recept za krofne koji će vas oduševiti

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.

Sastojci

400 ml mlakog mlijeka
1 svježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja za prženje
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement