Poveži se s nama

Vijesti

Potpuno vakcinisanima protiv korone ne treba treća doza

Američki zdravstveni zvaničnici saopćili su nakon sastanka s proizvođačem vakcina “Pfizer” da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa nije potrebna treća doza.

“Pfizer” je prošle sedmice objavio da planira zatražiti od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest mjeseci nakon imunizacije i širenja delta varijante virusa.
Zvaničnici Odjeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak s predstavnicima “Pfizera” o najnovijim preliminarnim podacima o vakcinama i nastavit će u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potrebna nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je glasnogovornik ove službe.

“Pfizer” je saopćio da planira objaviti jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Iz kompanije je rečeno da “Pfizer” i administracija SAD-a dijele osjećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sljedeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta varijante, koja je prvi put detektovana u Indiji, pojačalo je strah u vezi s tim da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ovog soja.

(Agencije)

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS