Poveži se s nama

Magazin

Doboj: Porodica Hurtić napravila pravi tropski raj, ove godine će jesti banane iz svoje bašte

Published

on

Dok je u domaćinstvima širom zemlje u toku sezona berbe malina, porodica Hurtić iz Grapske kod Doboja uskoro će prvi put ubrati domaće banane. Poslije pet do šest godina, stablo ove tropske biljke konačno je formiralo plod. Pored banana Hurtići uzgajaju i druge vrste egzotičnog voća neubičajenog za naše podneblje.

Tropski su dani, a u dvorištu porodice Hurtić iz Grapske kod Doboja ima i tropskog voća. Po prvi put ovog ljeta rodila im je banana. Pet do šest godina je trebalo da ova tropska biljka formira plod, koji je još mali i zelen. Bananu pričaju svako jutro zalivaju sa najmanje 40 litara vode. Potrebno je mnogo brige oko ove tropske biljke, i to posebno zimi kada ju treba zaštititi, jer su joj najveći neprijatelj niske temperature. Na kraju dugogodišnji trud se isplatio.

-Banani treba pet do šest godina kako bi formirala plod. Poslije pet godina je uspjela, mislim da bi do septembra mogli da je beremo. Svako mi kaže kako je ovo fotomontaža, a evo uvjerili ste se da nije. Drvo banane nema korijen, nego kao jedno veliko okruglo sjeme– izjavio je Hasan Hurtić iz Grapske, javlja RTV Doboj.

Dvorište Hurtića pravi je mali tropski raj. Banani prave društvo limun, mandarina, avokado, urme i smokve, a od ove godine i rijetko cvijeće indijski jorgovan. Sa drveta mandarine ubrali su samo jedan plod. I nju kao i bananu treba često zalivati. Po prvi put ove godine rodio im je i limun. Sa dva drveta limuna ubrali su dosta žutih plodova.

Od svih vrsta voća koje uzgajamo limun mi je najdraži. Najviše ga upotrebljavam za kolače. Cijelu zimu brali smo limun za naše potrebe. Cvijet limuna ima prelijep miris- rekla je Samira Hurtić iz Grapske.

Ideja da gaje egzotično voće u dvorištu potekla je od starijih Hurtića. Najstariji član ove porodice je upravo zasijala avokado. Sjeme je donijela čak iz Švedske.

-Posijala sam dvije sjemenke avokada. Dva mejseca kasnije proniklo je. Jednu smo uspjeli sačuvati, sad je trebamo kalemiti- izjavila je Ruveda Hurtić iz Grapske.

Spas od zime većina stabala pronađe u prostranoj i toploj garaži. Hurtići kažu da imaju još planova, pa ne treba da iznenadi, ako već narednog ljeta u dvorištu porodičnog doma zamiriše još neko egzotično voće ili cvijeće neubičajeno za naše podneblje.

RTV Doboj

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Ove nedjelje počinju “Kakanjski dani 2021”

Published

on

U općini Kakanj u nedjelju počinje kulturno – sportska manifestacija „Kakanjski dani 2021“. Program će trajati 15 dana, a prisutni će imati priliku uživati u bogatom programu. Planirano je i predstavljanje potencijala Kaknja kao i susreti sa dijasporom.

Kakanj, riznica srednjovjekovne zaostavštine, turistima koji posjete ovu općinu žele ponuditi bogate sadržaje.

“Želimo u narednom periodu razvijati, ulažemo u infrastrukturu prije svega, ulažemo u Ponijere, u infrastruktur Ponijera sa nabavkom nove opreme, sa izgradnjim objekata, nove komunalne saobraćajne infrastrukture. Sve je to nešto što bi trebalo turističku ponudu općine Kakanj podići na veći nivo”, kaže Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj.

Da bi ovo mjesto postalo redovna ruta na mapi turističkih obilazaka BiH, kulturni sadržaji su na veoma visokom nivou. Mjuziklom Aladin, koji prema ocjeni kritičara ne zaostaje za svjetskom produkcijom, biće otvorena manifestacija, a zatvorena glamuroznim festivalom mode „Golub mira“ koji okuplja najpoznatija imena regije iz modne industrije. I za ostale programe vlada veliki interes.

“Kad imate na jednom mjestu okupljene iz sedam zemalja kreatore i to ne kreatore koji su baš početnici i to neki nepoznati, kreatori od brenda od imena iz CG iz Srbije kao što je Marija Šabić, Jelena Roganović i oni dolaze u Kakanj da kroz festival mode Golub mira govore o tim mostovima o spajanju o pomirenju”, ističe Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

“Želimo malo ljudima vratiti nadu, vratiti im osmjeh i da se na neki način više i družimo. Naravno u okviru donesenih mjera. Znamo da je ograničen broj posjetilaca”, dodao je Bajtarević.

Odbojka na pijesku, šahovski turnin, sportsko takmičenje u ulovu ribe na plovak, ulična utrka „Kakanj za 5“ samo su neki od sportskih sadržaja predstojeće manifestacije.

(federalna.ba)

Continue Reading

Magazin

Promijenjen pokrivač za Kabu, u izradi korištene stotine kilograma svile, zlata i srebra

Published

on

Kisva, pokrivač za Kabu, promijenjen je i ove godine dok traje obred hadža, navodi saudijska novinska agencija SPA. U njegovoj izradi korišteno je oko 670 kilograma čiste svile, 120 kg zlata i 100 kg srebra. Izrađivalo ga je 200 radnika.

Izrada pokrivača sastoji se od nekoliko faza, među kojima su bojenje svile, ukrašavanje platna, kao i spajanje dijelova.

Kisva se mijenja na Dan Arefata, a stari pokrivač se opere zemzem vodom nakon čega njegovi dijelovi budu poslani u muzeje ili poklonjeni pojedinim zvaničnicima.

Vlasti Saudijske Arabije držale su hodočasnike u karantinu pet dana u njihovim hotelima u Mekki, prije hodočašća, u okviru mjera protiv Covid-19.
Ministarstvo hadža i Umre Saudijske Arabije objavilo je ranije da će obrede hadža ove godine, zbog pandemije koronavirusa, obaviti samo državljani Saudijske Arabije.

Prethodnih godina obrede hadža obavljalo je 2,5 miliona osoba iz različitih dijelova svijeta, a ove godine je taj broj ograničen na 10.000 osoba.

(klix.ba)

Continue Reading

Magazin

Kada je vrijeme da bebi počnete davati čvrstu hranu i koje namirnice su najbolje

Published

on

Početak konzumiranja čvrste hrane predstavlja prekretnicu za bebu. Roditelj mora znati kako da ovaj proces protekne u što boljem redu.

Većina beba koje su stare od četiri do šest mjeseci su spremne za čvrstu hranu. Naravno, svako dijete je drugačije, ali postoje indikacije koje će vam ukazati na spremnost. Najvažnije je da ima kontrolu nad držanjem vrata i glave. Vjerovatno će početi pokazivati naročitu zainteresovanost za hranu u vašem tanjiru. Neprestano će je gledati ili pokušavati dohvatiti.

U početku djetetu trebate davati manje porcije pa postepeno prelaziti na veće. Pazite da hrana bude pravilno kuhana, odnosno pasirana. Izbjegavajte namirnice kao što su kikiriki, indijski orah, bademi i slično kako ne bi došlo do gušenja.

Preporučuje se da u ishranu prvo uvedete sljedeće namirnice

Povrće: Možete početi sa slatkim krompirom, mrkvom ili čak graškom. Ukoliko ih beba odbije, sutradan je pokušajte ponovo nahraniti spomenutom čvrstom hranom. Nemojte brzo odustajati.

Žitarice: Odlučite se za žitarice bogate gvožđem: pšenične ili zobene.

Voće: Bebi možete dati pasirane banane, jabuke, kruške ili čak breskve. I pasirani avokado dolazi u obzir jer sadrži mnogo zdravih masti.

Hrana koja se jede nabrzinu: Ovdje spadaju mali komadići hrane koju dijete može jesti prstima, npr. krekeri, sitno izrezana kajgana, hljeb i slično.

Hrana koja sadrži gvožđe: Neophodna je zato što sprečava pojavu anemije. Grožđice, puter od kikirikija i špinat naročito mogu biti korisni za razvoj mališana.

Trikovi kojima se možete poslužiti prilikom pripremanja hrane

Hranu uvijek gnječite. Ukoliko to nije moguće, pripremite što sitnije komade, naročito kada je riječ o jagodama, grožđu i paradajzu. Žitarice pomiješajte s adaptiranim mlijekom. Uklonite riblju kožu i kosti prije nego što je skuhate.

Izbjegavajte sirovo voće i povrće, sirova jaja, velike komade mesa peradi i, podrazumijeva se, kokice.

Ako primijetite da je dijete pokazalo znakove alergije na određenu hranu, odmah otiđite kod doktora.

(klix.ba)

Continue Reading