Poveži se s nama

Vijesti

Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i mogućnost bujičnih poplava narednih dana

U narednim danima očekuju obilne padavine, najavljeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

“U naredna četiri dana bićemo pod uticajem visinskog ciklona, koji će jačati a zatim se održavati iznad zapadnog Balkana, a njegov centar će se premještati prvog dana iz oblasti Alpa u Đenovski zaliv, zatim u Jadran, gdje će se zadržati dva dana, da bi na kraju 19. jula slabio, popunjavao se i spuštao prema Otranskim vratima i Grčkoj”, navode iz Republičkog hidrometeoriloškog zavoda.

Meteorolozi pojašnjavaju da se za takvu sinoptičku situaciju uvijek vezuju i česte, intenzivne i obilne padavine, uslovljene kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha iz Mediterana i toplog iznad kontinenta.

“U istočnoj i jugoistočnoj struji zapadni Balkan će kontinuirano u izvjesnim vremenskim razmacima biti prekriven zonama padavina, a dnevni razvoj oblaka nestabilnosti i nepogoda će često davati lokalne nepogode i obilnije padavine. Zbog intenziteta tih padavina, u malom vremenskom peridu će pasti velika količina kiše, one mogu izazvati bujične poplave i poplave urbanog tipa, zbog nemogućnosti kanalizacije da primi svu padavinsku vodu”, navode meteorolozi.

Najviše kiše se očekuje u subotu i nedjelju, a ukupna količina za cijeli padavinski period na sjeveru može biti i do 100 litara po metru kvadratnom, lokalno i više, centralnom pojasu do južnih navjetrinskih strana planinskog lanca od 50 do 80 ,na jugu najmanje, uglavnom od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

(BHRT)

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.