Poveži se s nama

Vijesti

U pripremi zakon koji će regulisati korištenje romobila, svijest mora biti na visokom nivou

Kako se broj električnih romobila povećava u Sarajevu i na teritoriju cijele BiH, tako se javljaju problemi koje uzrokuju neodgovorni korisnici, odnosno vozači ovih vozila. Kako bi se povećala sigurnost učesnika u saobraćaju, potreban je zakon kojim će to biti regulisano.

Romobili imaju svoje prednosti, ali nose određen rizik i opasnost po sigurnost građana.
“Činjenica je da je sve veći broj električnih romobila prisutan u Sarajevu. Ova vrsta vozila donosi i pogodnosti, ali i opasnost od korištenja, posebno jer njihovo saobraćanje nije definisano Zakonom”, saopćeno je za portal Klix.ba iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Primjera radi, građani Sarajeva se sve češće žale zbog pojedinih nesavjesnih vozača električnih romobila, a nedavno je “stiglo” upozorenje. U nesreći koja se dogodila kod kampusa romobil je udario i povrijedio pješaka. Osim toga, u glavnom gradu BiH je tokom noćnih sati snimljen muškarac kako vozi električni romobil brzinom do 70 km/h i pri tome pretiče automobile. Ovakvom ponašanju bi ukraj trebao stati zakon kojim će se zabraniti kretanje ovih vozila trotoarima i pješačkim stazama.

“Trenutno je u fazi donošenje Izmjena i dopuna Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo. Prvi put definisano je kretanje električnih romobila, na način da se ta vozila mogu kretati po izgrađenim biciklističkim stazama. Na mjestima gdje nema izgrađenih biciklističkih staza, vozila bi se trebala kretati po kolovozu. Strana i pravila kretanja su definisana Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH. Našim izmjenama i dopunama zakona, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, zabranjeno je kretanje trotoarima i pješačkim stazama”, navedeno je iz kantonalnog ministarstva.

Nekoliko prethodnih inicijativa nije urodilo plodom.

“Par puta upućena je inicijativa od Vijeća za sigurnost saobraćaja KS kojom je od Ministarstva komunikacija i prometa BiH zatraženo da se kretanje električnih romobila propiše Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH. Međutim, nikada nismo dobili pozitivno mišljenje”.

Iz Ministarstva saobraćaja KS apeluju na korisnike električnih romobila da budu odgovorni prema sebi i sugrađanima.

“Svijest i opreznost vozača moraju biti na visokom nivou, kako bi se izbjegle neželjene situacije, poput onih koje smo imali priliku vidjeti u proteklom periodu, stoga apelujemo na vozače električnih romobila da budu odgovorni, da smanje brzinu i da misle i na sebe i na druge sudionike saobraćaja”.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement