Poveži se s nama

Vijesti

Vrijednost posta na Dan Arefata

Published

on

Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u ponedjeljak, 19. jula.

To je deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara i prethodi Kurban-bajramu.

Sunnet Muhammeda a.s. je post tokom ovog dana, a njegova vrijednost je sadržana u hadisu kojeg bilježi Muslim, a u kojem se ističe da post ovog dana iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine.

Prema mišljenju uleme, ovakva posebnost ogleda se u činjenici da se ovaj dan nalazi u svetom mjesecu, ali i da dva mjeseca prije i poslije njega pripadaju skupini svetih (zul-kade i muharrem)

Drugu posebnost posta u ovom danu moguće je vezivati uz činjenicu da je on praksa isključivo ummeta Muhammeda a.s.; za razliku od, naprimjer, posta na Dan Ašure koji je bio praksa i prethodnih naroda.

Post je, kako je praktičarima u vjeri poznato, neodvojiv od osjećaja bogobojaznosti.

Formula je jasna; postač tokom suzdržavanja od onoga u čemu inače uživa može osvijestiti brojne blagodati i poraditi na svojoj zahvalnosti, čijim porastom raste i bogobojaznost.

Uz post, tokom ovih dana jačanju veze sa Gospodarom doprinosi i učenje tekbiri tešrika, što je vadžib od sabaha na Dan Arefata do ikindije četvrtog dana Bajrama.

Podsjećamo na riječi hafiza Ismeta ef. Spahića koji je kroz svoje hutbe ukazivao na svrhovitost ovog vadžiba (tekbira) i sunneta (posta) u životu muslimana.

– Muslimani koji su na hadžu i oni koji tamo nisu, duhovno su povezani tekbiri tešrikom; veličanjem Allaha i odbacivanjem svakog vida širka – isticao je hafiz Spahić.

Učenjem tekbira, kako je navodio, vjernici se prisjećaju svojih prethodnika uz koje se veže praksa žrtvovanja kurbana.

– Muslimani ovo vrijeme posebno oživljavaju tekbirima koji ih podsjećaju na Ibrahima i njegovog sina Ismaila – kazao je hafiz Spahić.

Ovakvi oblici jačanja zahvalnosti i bogobojaznosti, te povezivanja sa poslaničkim uzorima su svojevrsno oživljavanje naše svakodnevnice.

U tom smislu skrećemo pažnju na hadis Muhammeda a.s. kojeg bilježi Taberani u kojem je Pomenuta ova vrijednost.

– Ko oživi noć uoči Kurban-bajrama i noć uoči Ramazanskog bajrama; njegovo srce neće umrijeti na dan kada druga srca budu pomrla – navedeno je u hadisu.

(Preporod.info)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement