Poveži se s nama

Lifestyle

Idealno za bajramsku sofru: Baklava sa slatkim kajmakom na dva načina

Bajramsku sofru nemoguće je zmisliti bez baklave. Najčešće se priprema sa orasima, ali posljednjih godina domaćice ovu poslasticu prave i sa lješnicima, bademima, pistacijama.

No, baklava se, istina one modernije varijante, može pripremiti i sa suhim šljivama, čokoladom, a mi predlažemo i jedan stari, pomalo zaboravljeni recept – baklavu sa slatkim kajmakom.

Evo kako ćete je pripremiti na dva načina.

Prvi način

Potrebni sastojci: 300 g gotovih jufki, 3 jaja, 150 g griza, 200 g slatkog kajmaka, 60 g šećera, malo kore i soka od limuna, 100 g maslaca.

Agda: 400 g šećera, 4 dcl vode.

Postupak pripreme:

Slatki kajmak se skida sa ukuhanog mlijeka. Za recept možete koristiti mlijeko sa tri i po posto masnoće (1,5 l), pa mu dodati slatko vrhnje od 38 posto masnoće (0,5 l), i kuhati na niskoj temperaturi dok se ne pojavi deblji sloj kajmaka.

Potom pustiti da se ohladi, skinuti kajmak, pa ponoviti postupak kuhanja tri do četiri puta.

Recept je sa osam listova jufki koje ćete prepoloviti.

Maslac otopiti na laganoj vatri, za premazivanje jufki.

U dubljoj posudi umutiti fil od kajmaka, šećera, griza i žumanaca.

Bjelanca umutiti u čvrsti snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom.

Sve dobro sjediniti.

Tepsiju premazati maslacem i početi slagati baklavu.

Na dno tepsije staviti sedam jufki, svaku premazati maslacem, pa filom. Postupak ponoviti još jednom i na kraju opet dodati sedam jufki.

Kad se jufke izrežu u veličinu tepsije, ostane viška, pa taj višak možete staviti u sredinu da bi bilo po sedam redova.

Baklavu izrezati, oštrim nožem, premazati maslacem i peći na 200 stepeni Celzijusa dok ne dobije lijepu boju. Ako je temperatura jaka, smanjiti malo, pa peći baklavu oko 35 do 40 minuta.

Za agdu vodu i šećer prokuhati, pa pustiti da kuha tri minute.

Pečenu baklavu ostaviti da se malo ohladi. Mlaku baklavu zaliti mlakom agdom.

Baklavu dobro ohladiti, najbolje prekop noći.

Tepsija za ovu baklavu je veličine 32×22 centimetra.

Savjet: U fil možete staviti grožđice.

Drugi način

Potrebni sastojci za fil: 4 jaja, 4 kašike meda, 30 dkg slatkog kajmaka (skinutog sa kuhanog mlijeka), 10 dkg badema.

Agda: 70-100 dkg šećera, limunov sok, voda.

Još je potrebno: jufke (napravljene uz dodatak jednog žumanca).

Postupak pripreme:

Umutite žumanca, umješajte med i kajmak. U ovu smjesu dodajte čvrsto umućena bjelanca. Na kraju dodajte i mljevene bademe.

U namašćenu tepsiju složite četiri jufke, svaku začinite rastopljenim maslacem. Na posljednju stavite fil. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve jufke i fil.

Pecite baklavu 10 minuta na jačoj i 30 minuta na slabijoj temperaturi.

Za to vrijeme napravite agdu (stavite šećer u vodu, ali tako da bude uronjen jedan do dva centimetra).

Pečenu baklavu izrežite na kocke ili rombove, zalijte toplom agdom i vratite u isključenu prohlađenu rernu gdje treba ostati do jutra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Zašto je držanje biljaka u zatvorenom prostoru dobro za zdravlje

Ukoliko razmišljate o tome da dodate biljke prostoru u kome živite ovo bi bila odlična odluka. Biljke imaju brojne prednosti za zdravlje, a o nekima nismo ni razmišljali.

Promjena enterijera unošenjem biljaka može pozitivno da utiče na opšte zdravlje i sreću. Iznenađujuće je koliko pozitivnih efekata može da ima tako jednostavan korak.

Biljke i zdravlje

Biljke mogu da smanje stres

Američko udruženje za srce navodi da svakodnevni stres i traume mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Smanjenje nivoa stresa tako može da pomogne da izbjegnete zdravstvene komplikacije.

“Očigledno je da postoje terapeutski efekti brige o biljkama, a pokazalo se da baštovanstvo smanjuje krvni pritisak i smanjuje stres”, kaže hortikulturista Mark Hačadurijan

Sobne biljke čiste vazduh u vašem domu

Biljke su u stanju da filtriraju mnoge vrste zagađivača iz vazduha u domu, uključujući hemikalije i dim. Ovaj prirodni proces filtriranja može da ima pozitivne nuspojave po naše zdravlje, kao što je smanjenje učestalosti glavobolja zbog lošeg kvaliteta vazduha. Takođe će pomoći u ublažavanju alergija tako što će vaš vazduh biti čistiji, piše The List.

Biljke vas mogu okružiti pozitivnom energijom

Boravak u blizini biljaka pomaže da se pojača osjećanje optimizma, pa danu možete da pristupate mnogo pozitivnije. Teksaški A&M univerzitet je primjetio da pozitivna energija potiče iz okruženja koje uključuje prisustvo cvijeća i da to čini da se osjećate opuštenije, sigurnije i srećnije. Neće nas mnogo koštati da ovo i provjerimo.

Biljke i san

Kada birate biljke za svoju spavaću sobu, važno je odabrati one koje mogu da vam pomognu da bolje spavate. Preporučuju se aromatične biljke – lavanda i gardenija, od kojih svaka oslobađa miris koji doprinosi kvalitetnom snu. Takođe bi trebalo da uzmete u obzir orhideje, koje su odličan kandidat za sobni prostor.

Važno je da znamo da ne oslobađaju sve biljke kiseonik cijeli dan i umjesto toga obično oslobađaju ugljen-dioksid noću kroz proces disanja. Dakle, trebalo bi da se uvjerite da su biljke koje odaberete za svoju spavaću sobu one koje oslobađaju kiseonik noću.

(Magazin Novosti)

Continue Reading

Lifestyle

Koristi se hiljadama godina, prednosti lavande za psihu čovjeka velike

Lavanda je korišćena u brojnim starim kulturama.

Lijep miris, boja i brojni zdravstveni benefiti krase lavandu. Cvijet lavande i ulje dobijeno iz njega imaju dugu istoriju u biljnoj medicini.

Riječ lavanda potiče od latinskog korijena “lavare”, što doslovno znači “prati”. Najranija zabilježena upotreba lavande datira još iz starog Egipta. Tamo je ulje lavande igralo ulogu u procesu mumifikacije. Tokom kasnijih vremena, lavanda je postala aditiv za kupanje u nekoliko regiona, uključujući drevnu Persiju, Grčku i Rim. Ove kulture su vjerovale da lavanda pomaže u pročišćavanju tijela i uma.

Zdravstvene prednosti lavande

Od davnina, lavanda se koristi za smanjenje simptoma i pružanje podrške za više stanja. Savremena nauka je potvrdila mnoge od njegovih zdravstvenih koristi, dok se druge još uvijek istražuju.

Lavanda i nesanica

Nekada se lavanda preporučivala osobama koje pate od nesanice ili drugih poremećaja sna. Ljudi su punili jastuke cvjetovima lavande kako bi im to pomoglo da se bolje odmore. Danas, istraživanja sugerišu da udisanje arome lavande može da poboljša kvalitet sna. Istraživanje iz 2015. pokazalo je da su se ljudi koji su koristili aromaterapiju lavande osjećali osvježenje nakon buđenja.

Lavanda i depresija

Mala studija iz 2016. godine o ženama nakon porođaja otkrila je da aromaterapija lavande sprečava stres, anksioznost i depresiju nakon porođaja. Starije odrasle osobe koje su pile čaj od lavande dva puta dnevno tokom dvije nedjelje u maloj studiji iz 2020. iskusile su niži nivo anksioznosti i depresije, piše Healthline.

(Magazin.novosti.rs)

Continue Reading

Lifestyle

FOTO+VIDEO: Plavi novembar – Mjesec borbe protiv karcinoma testisa

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, uz podršku Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, organizirali su višednevni niz programa povodom “Plavog novembra”  – mjeseca svjesnosti o bolesti i borbe protiv karcinoma testisa.

– Višednevni program je organizovan u svrhu prevencije protiv karcinoma testisa, jednog od najčešćih tumora, koji se najčešće javlja kod adolescenata, ali i ostalih muškaraca, uzrasta od 15 do 35 godina, rekao je jedan od predavača, student pete godine Medicinskog fakulteta Haris Huseinspahić.

Da bi svojim kolegama, ali i javnosti skrenuli na ovaj, sve izraženiji zdravstveni problem, upriličili su seriju stručnih predavanja, malonogometni i stonoteniski turnir.

– Užurbana svakodnevica i posao su nešto što ostavlja traga na zdravlje. novembar je mjesec svjesnosti o muškim bolestima, a namjera je da na potencijalne probleme ukažemo kako muškarcima, tako i ženama, jer svaka žena u svom životu ima nekog muškarca koji se može suočiti s ovim problemom. Predavanjima i konkretnim činjenicama educiramo mlađu populaciju. Mladi su osnovna ciljna grupa, jer karcinom testisa je bolest koja, iako se pojavljuje rijetko, uglavnom pogađa upravo ovu populaciju, ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Učesnici niza skupova su istakli da je prevencija “ključ”, da su samopregledi, rano otkrivanje i pravovremeno javljanje ljekaru osnovni preduvjet za uspješno liječenje i rješavanje problema.

Predavači su studenti Din Pripoljac, Emir Softić, Ahmed Karalić i Haris Huseinagić,  dr. Lejla Brkić Blažević, dr. Ibrahim Šišić, dr. Kenan Fazlihodžić, dr. Harun Hodžić, te prof.dr. Edin Bjelošević.

–  Pogođena populacija ovom bolešću su dječaci, mladići i mlađi muškarci do 35 godina. Učestalost bolesti, nažalost, raste u Evropi kao i kod nas. Posebno želimo podvući je značaj samopregleda, koji je vrlo jednostavan, a koji treba započeti sa 20. godinom, a uočavanje bilo kakvih nepravilnosti ili “čvorića” je alarm da se javimo svom urologu i s druge strane trebamo poručiti da je karcinom testisa visoko izlječiv, tako da, ako ukumponujemo ranu dijagnostiku, ranu prevenciju i samopreglede i onkološko liječenje, možemo doprinijeti poboljšanju liječenja te maligne bolesti, ističe onkolog Kantonalne bolnice Zenica dr. Ibrahim Šišić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Continue Reading
Advertisement
Advertisement