Poveži se s nama

Vijesti

Muslimani širom svijeta sutra dočekuju veliki blagdan Kurban-bajram

Published

on

Muslimani sutra proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od dva najveća praznika u Islamu.
Proslavlja se četiri dana i naziva se i hadžijski jer se u Mekki završava glavno hodočašće, koje je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza punoljetnih muslimana.

Po povratku iz džamije s bajram-namaza, nakon tradicionalnog bajramskog ručka, kolju se kurbani i dijeli se kurbansko meso.

Kurban-bajram ili hadžijski bajram je islamski praznik prinošenja žrtve. Kao žrtva najčešće se kolje ovca. Taj čin se obavlja za vrijeme hadždža, u posljednjem mjesecu po hidžretskom kalendaru zul-hidždže. Meso koje se zakolje dijeli se po trećinama, jedna trećina ide rodbini, jedna ide siromašnima i jedna trećina se ostavlja kući. Kurban kolje onaj koji ima materijalne mogućnosti za to, ako ne može nije ni obavezan.Kurbane dijele najviše djeca i običaj je da oni kojima se udijeli kurban daruju djecu i daju im bajramluk.

Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se žrtvi i bogobojaznosti. Sina kao žrtvu kojeg je Ibrahim a.s (neka su mir i spas na njega) trebao prinijeti teško bi mogao učiniti bilo ko bez čvrste vjere. Za tu bogobojaznost koju je pokazao, Bog je Ibrahima a.s izdigao kao pravog Njegovog prijatelja, poslavši mu ovcu kao žrtvu. Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom. To se najbolje vidi za vrijeme hadždža, kada se Kurban bajram slavi, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U BiH do kraja sedmice vruće, sa temperaturom i do 40 stepeni

Published

on

U BiH će do kraja sedmice biti veoma vruće, sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 29 do 37, na jugu i istoku oko 40 stepeni Celzijusovih, dok se u nedjelju očekuje postepeno naoblačenje.

Predstojeća noć biće na sjeveru i jugu tropska, dok će ujutru biti malo do umjereno oblačno, na istoku promjenljivo oblačno, a u ostalim predjelima vedro. Tokom dana sunčano, veoma vruće i sparno.

Minimalna temperatura vazduha biće od 17 do 23, a najviša dnevna od 33 do 37, na jugu i sjeveru lokalno do 40 stepeni Celzijusovih.

Noć sa četvrtka na petak, 29. na 30. jul, biće vedra i topla, na sjeveru i jugu lokalno tropska, dok će u petak tokom dana biti sunčano, veoma vruće i sparno vrijeme uz malu dnevnu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od 17 do 23, a najviša dnevna od 32 do 37, na sjeveru, istoku i jugu oko 40 stepeni Celzijusovih.

Noć sa petka na subotu, 30. na 31. jul, biće vedra i topla, na sjeveroistoku, istoku i jugu lokalno tropska, a tokom dana biće veoma vruće i sparno, uz malu dnevnu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha od 17 do 23, a najviša dnevna od 32 do 37, na jugu i istoku oko 40 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju, 1. avgusta, noć će biti vedra i topla, na sjeveroistoku, istoku i jugu lokalno tropska. Jutro će biti vedro, a tokom dana, zbog priliva malo svježijeg vazduha sa zapada, očekuje se postepeno naoblačenje sa jugozapada i zapada, dok će na istoku i jugu i dalje biti vedro.

Poslije podne i uveče biće uslova za pljuskove i grmljavinu u zapadnoj polovini zemlje, te dijelom na sjeveru, a u istočnoj polovini i na jugu promjenljivo oblačno.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od 17 do 23, a dnevna na zapadu u manjem padu, a na istoku i jugu i dalje vruće, pa će najviša biti od 29 do 33 na zapadu, na jugu i istoku od 35 do 38 stepeni Celzijusovih.

Continue Reading

Vijesti

U BiH stiglo skoro 13.000 doza vakcina „Fajzer“

Published

on

U BiH stigla je nova pošiljka od 12.870 vakcina protiv virusa korona proizvođača “Fajzer” iz mehanizma “EU za zdravlje”, saopštilo je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Riječ je o 13. kontigentu vakcina, objavljeno je na “Tviter” nalogu ovog ministarstva.

U BiH do sada je stiglo 1.596.560 doza vakcina.

Continue Reading

Kakanj

Obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Published

on

Povodom 27. jula – Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Gradskom spomen-parku u Kaknju polaženo je cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina.

Prigodnim riječima prisutnim se obratio gospodin Aziz Čizmić, predsjednik UABNOR-a Kakanj, naglašavajući da se obilježavanjem ovog značajnog datuma iz istorije Bosne i Hercegovine prisjećamo slavnih dana narodnooslobodilačke borbe, kada su najbolji sinovi naših naroda ginuli za slobodu. Osvrnuo se na 5 velikih ofanziva sa naših prostora, te istakao važnost proučavanja istorijskih činjenica.

Nakon Gradskog spomen parka posjećena su i spomen obilježja u Kraljevoj Sutjesci i na Ponijerima.

Continue Reading