Poveži se s nama

Vijesti

I potvrda o vakcinaciji ima rok trajanja

Published

on

Građani Bosne i Hercegovine koji su primili vakcinu protiv koronavirusa, u zavisnosti od tipa vakcine, mogu ući u većinu stranih zemalja sa potvrdom o vakcinaciji. Ipak, čini se da ta potvrda u nekim zemljama ima “rok trajanja”. Je li to povezano i sa trajanjem imuniteta kod vakcinisanih osoba?

Za prelazak granice moraju se poštovati određena pravila. Uz obavezno posjedovanje pasoša, potrebna je i potvrda o vakcinaciji, revakcinaciji ili negativan test na COVID-19. Neke zemlje ograničile su i “rok trajanja” potvrde.

Hrvatska – potvrda o revakcinaciji ne smije biti starija od 210 dana;
Austrija – potvrda o revakcinaciji ne smije biti starija od 210 dana;
– potvrda o primljenoj prvoj dozi ne smije biti starija od 270 dana;
– ukoliko su potvrde prestale da važe, morate imati negativan test na COVID-19.

Ta pravila se donose, iako ne znamo koliko traje imunitet vakcinisanih ili revakcinisanih osoba. Svaka osoba može drugačije da reaguje na vakcinu. Čekaju se rezultati ispitivanja.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Od prve vakcinacije u Republici Srpskoj prošlo je 5 mjeseci i možemo reći slobodno da u ovom trenutku nismo imali potrebu za serološkom studijom, dok ne prođe bar 6 mjeseci da bi mogli ispitati trajanje imuniteta.”

Potvrde o vakcinaciji važe od 7 do 8 mjeseci, koliko su i vakcine u upotrebi. Naredni period će nam pokazati da li imunitet vakcinisanih traje i duže. Ukoliko ne, naučna i stručna zajednica donosiće moguća rješenja.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Da li će to biti, a moguće da bude i treća doza; da li će to biti godišnja, a moguće da bude i višegodišnja revakcinacija. Da li će to biti vakcinacija sa jednim samouzročinkom ili, da tako kažem, da će biti multikomponentne vakcine sa više uzročnika, to ćemo sve znati u nekom narednom periodu.”

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH

“Što se tiče treće doze, sad-zasad ne, to mi je najlakše odgovoriti, sad-zasad ne. Nema stručnih i naučnih dokaza za tom potrebom, sad-zasad. Šta će biti krajem godine, odnosno početkom iduće, to ćemo još
vidjeti.”

Medicinska opravdanost za uvođenje roka važenja potvrda postoji, jer se malo zna o imunitetu nakon britanske ili delta varijante. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava:

“Vakcinacija ne znači da ne trebamo biti oprezni i izlagati sebe i druge riziku, posebno jer još uvijek traju istraživanja o tome koliko vakcine štite ne samo od bolesti već i od infekcije i prenosa.”

Stručnjaci poručuju da je važno ići korak po korak i za početak obezbijediti preventivnu zdravstvenu zaštitu, odnosno vakcinisati potreban broj građana u što kraćem periodu.

(BHRT)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Prognoza / Za vikend preko 30 stepeni, a onda stiže nagla promjena vremena

Published

on

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Livno 5; Bugojno, Ivan-sedlo 7; Bihać, Grude, Sanski Most 8; Sarajevo 9; Bjelašnica, Tuzla 10; Mostar 13; Gradačac 15; Neum 17.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu i sjeveru zemlje do 28 °C.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 24 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene. Neophodno je posvetiti nešto više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih i večernjih sati, osobito u unutrašnjosti zemlje. Također, prije podne je mjestimično moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

Objavljena je prognoza i za prve dane naredne sedmice:

ZA 26.09.2021 (Nedjelja)., u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 27, na jugu do 31 stepen.

ZA 27.09.2021 (Ponedjeljak)., u Bosni i Hercegovini postepeno naoblačenje koje će u drugoj polovini dana, uvjetovati kišu i pljuskove. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 28 stepeni.

ZA 28.09.2021 (Utorak)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22, na jugu do 25 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(radiosarajevo.ba)

Continue Reading

Vijesti

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Published

on

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da vakcinacijom protiv koronavirusa uslovljavaju radnike.

U izjavi za Klix.ba je istakao da organi Sindikata još nisu razmatrali, kako je izjavio, represivne mjere poslodavaca te je podsjetio da su apelovali na vlasti da čim prije nabave vakcine i da omoguće vakcinaciju onima koji se žele vakcinisati.

Smatra da je građanima trebalo biti omogućeno da biraju vakcinu kojom će se vakcinisati, a što je slučaj u susjednim i državama Zapadne Evrope.

– Da ne bude prisile da se neko mora vakcinisati nekom vakcinom koju niko ne želi. Činjenica je da kada se ponude vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech, onda su redovi ispred svih punktova za vakcinaciju. Kada nema ovih vakcina, onda nemate ovakvu situaciju – ukazao je Šatorović.

Ponovio je da vakcinacija mora biti dobrovoljna i da se mora omogućiti izbor vakcine. Tvrdi da zakonski nije moguće radnika uslovljavati vakcinacijom.

– Ne podržavamo bilo kakve represivne mjere i uslovljavanja. Prvo, to nije moguće zakonski, zakonski nije uređeno i ako dođe do takvih stvari moraju se promijeniti pojedini zakonski propisi – naglasio je.

Šatorović je ocijenio da do toga i ne bi trebalo doći ukoliko vlast bude odgovarajuće radila svoj posao. Potcrtao je da kada bi se potvrdilo da je poslodavac na ovaj način uslovljavao radnika, onda bi Sindikat tražio reakciju inspekcije.

– Ponavljam, takva vrsta diskriminacije i prisile nije moguća. Naravno da mi to apsolutno ne želimo podržati – zaključio je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Podsjećamo, dvije kompanije iz Bosanske Dubice i Milića obavijestile su radnike da se moraju vakcinisati te da će u suprotnom biti upitan njihov status kao radnika. U međuvremenu se širom svijeta vakcinacijom uslovljava ne samo rad, već i druge svakodnevne aktivnosti.

(klix.ba)

Continue Reading

Vijesti

U pripremi novi način naplate: Uskoro jeftinije korištenje autoputa u FBiH?

Published

on

Autoceste FBiH pripremit će u narednih 15 dana prijedlog za nove načine naplate cestarina na autocestama u FBiH, koje bi trebale rezultirati manjim troškovima za cestarine za korištenje autocesta.

Kako je saopćeno iz Udruženja poslodavaca, to je rezultat sastanka kojeg su predstavnici Udruženja održali sa Denisom Lasićem, ministrom prometa i komunikacija FBiH i njegovim saradnicima te Elvedinom Voloderom, v.d. direktorom JP Autoceste FBiH i njegovim saradnicima.

Također je dogovoreno da nakon što JP Autoceste FBiH dostave prijedlog bit će organiziran novi sastanak na kojemu će se razgovarati o predloženim rješenjima.

Ovaj sastanak je rezultat inicijative koje je sredinom augusta pokrenulo UPFBiH u okviru koje je zatražen hitan sastanak sa ministrom prometa i komunikacija FBiH i v.d. direktora JP Autoceste FBiH s ciljem smanjenja cijene cestarine na autoputu za 20 do 25 posto u FBiH.

Na osnovu uporednopravne nalakize zakonodavstva zemalja iz okruženja i zemalja članica EU koju je uradilo UPFBiH, utvrđeno je da se u FBiH trenutno plaća znatno skuplja cestarina nego u zemljama okruženja i zemljama članicama EU.

(Klix.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement