Poveži se s nama

Vijesti

Bosni i Hercegovini donirano više od 295.900 PCR testova

Published

on

Bosni i Hercegovini je donirano 295.968 PCR testova za brzu detekciju koronavirusa, saopćili su iz UNICEF-a.

Kako su naveli, ovo je donacija međunarodne kompanije Novacyt, a koja će se proporcionalno distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, omogućavajući brzu dijagnostiku mogućeg prisustva koronavirusa i smanjenje mogućnosti širenja zaraze.

– Građani Bosne i Hercegovine treba da su spremni za novi val pandemije koji se širi cijelim svijetom. Upravo zato je dijagnosticiranje, pored preveniranja jedan od najvažnijih čimbenika u borbi protiv koronavirusa. Stoga, donacija kompanije Novacyt je višestruko značajna. Ne samo što je najveća do sada u Bosni i Hercegovini, nego što može umnogome olakšati rad medicinskih radnika. Koristim priliku da još jednom zahvalim UNICEF-u na svoj dosadašnjoj podršci kao i da ohrabrim građane Bosne i Hercegovine da kako testovi, tako i vakcine svakodnevno stižu u Bosnu i Hercegovinu – rekla je ovom prilikom Ankica Gudeljević (HDZ), ministrica Civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu da trenutni val pandemije pogađa svijet, kako su saopćili, novim i zaraznijim sojevima, povećava se i važnost brze dijagnostike kako bi se spriječilo širenje zaraze izvan utvrđenih grupa.

– UNICEF podržava vlasti Bosne i Hercegovine u jačanju zdravstvenog sistema koji će pomoći u suzbijanju i ograničavanju utjecaja koronavirusa. Ova velikodušna donacija Novacyta najveća je, do sada dodijeljena jednoj zemlji, i bit će od presudne važnosti u pružanju podrške zdravstvenim radnicima da postave pravovremenu i tačnu dijagnozu te smanje i morbiditet i smrtnost od koronavirusa – rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Od početka pandemije, UNICEF u Bosni i Hercegovini je sarađivaos Ministarstvom civilnih poslova, vlastima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, pružajući podršku u isporuci vakcina kroz globalni mehanizam COVAX, pristup mehanizmu ACTA, za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, podršci u domeni mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj podršci djeci, adolescentima i porodicama, kao i hitnoj nabavci lične zaštitne opreme za najizloženiju populaciju, saopćili su iz UNICEF-a.

(klix.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement