Poveži se s nama

Vijesti

Potvrđena opredjeljenost Uprave policije MUP-a ZDK za prijem novih 125 policijskih službenika

Published

on

Kao što je javnosti i medijima već poznato, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona privodi kraju provođenje konkursa za prijem novih policijskih službenika. Sve faze konkursa su bile otvorene za javnost, medije, nevladin sektor i zainteresovane organizacije, kako domaće tako i međunarodne.

Također su organizovane i prezentacije, kao vid izvještaja za predstavnike svih zainteresovanih medija, zbog čega je dobijena velika podrška građana, institucija i međunarodnih prijatelja Bosne i Hercegovine.

Nakon izvršenih testiranja, Komisija za provođenje procedure javnog oglašavanja za zapošljavanje policijskih službenika u početni čin policajac i mlađi inspektor je sačinila listu uspješnih kandidata, sa preciznim prikazom osvojenih bodova za svakog kandidata u svakoj pojedinačnoj disciplini i fazi testiranja.

Na temelju ove liste, sačinjena je lista odabranih kandidata, a u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, kandidati nezadovoljni ishodom konkursa su imali mogućnost da izjave žalbu Policijskom odboru. Nakon formiranja, koje je neopravdano kasnilo tri mjeseca, Policijski odbor je rješavao sve podnesene žalbe. Nakon što je ispitao sve žalbene navode, Policijski odbor je dana 21.07.2021. godine, donio odluku kojom sve podnesene žalbe odbija kao neosnovane, o čemu je pismeno informisao Komisiju za provođenje procedure javnog oglašavanja za zapošljavanje.

Nakon zaprimljene obavijesti, vršilac dužnosti policijskog komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona glavni inspektor Adis Imamović je potpisao listu kandidata za upućivanje na ljekarski pregled, kako bi se, u zakonom predviđenoj proceduri, nastavile aktivnosti na finalizaciji konkursa i konačnom prijemu najuspješnijh 125 kandidata; (listu kandidata za upućivanje na ljekarski pregled možete pogledati na: www.mupzdk.gov.ba).

Ovakva odluka Policijskog odbora je potvrda svih napora uloženih na zakonitom provođenju konkursne procedure, kao i pozitivnih efekata koji su postignuti primjenom novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu.

Također je potvrđena čvrsta i neupitna opredjeljenost menadžmenta Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da aktuelni konkurs provede uz eliminaciju bilo kakvog subjektivnog uticaja na ocjenjivanje kandidata, kao i odlučno sprečavanje svih oblika nepotizma i korupcije.

(zenit.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Vlada FBiH dodijelila novac općinama: Novih gotovo 600.000 KM stiže u Kakanj

Published

on

Vlada F BiH dodijelila je općinama i gradovima F BiH novčana sredstva za dvije svrhe: za sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije COVID-19, te za sufinansiranje projekata.

Za prvu svrhu Općina Kakanj je dobila 125.000 KM, dok je za drugu svrhu, tj. za projekat “Izgradnja nove gradske saobraćajnice od Ulice 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade do zgrade Općinskog suda dobila 460.000 KM.

Ukupan iznos koji je dodijeljen Kaknju je 585.000 KM.

Continue Reading

Vijesti

Zdravstveni sistem u ZDK spreman za četvrti val pandemije

Published

on

Svakodnevno povećavanje broja novozaraženih koronavirusom potvrđuje da je Bosna i Hercegovina ušla u četvrti talas pandemije. Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu je spreman, uz maksimalne aktivnosti na animiranju stanovništva da se vakcinišu i tako jedino doprinesu sprečavanju loših scenarija.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno su 34 kovid pacijenta. Trećina je sa teškom kliničkom slikom zbog čega su smješteni u Kovid intenzivnu njegu. Мeđu njima nema vakcinisanih, odnosno u ovom kantonu nije zabilježena teža klinička slika ni kod jedne osobe koja je potpuno vakcinisana. U Kantonalnoj bolnici Zenica spremni su za četvrti talas.

– Raspolažemo sa oko 150 kreveta od kojih 120 kreveta ima direktan dovod kiseonika iz centralnog razvoda i imamo 15 kreveta intenzivne njege i smatramo da su to kapaciteti koji su dovoljni, koji su izdržali i u trećem valu. Imamo dovoljno medicinske opreme, imamo dovoljno zaštitne opreme – ističe dr Kasim Spahić, pomoćnik direktora JU Kantonalna bolnica Zenica.

U prethodna tri vala pandemije, primarna zdravstvena zaštita imala je značajnu ulogu u trijaži pacijenata. U zavidovićkom Domu zdravlja naglašavaju da, nakon trećeg vala koji je za njih bio posebno težak, nisu ublažavali mjere opreza u svakodnevnom radu s pacijentima. Četvrti val dočekuju s oprezom.

– Mi nijednog dana, čak i u tim mjesecima otprilike neka dva mjeseca kad nije bilo zaraženih, nismo popuštali ništa od onog da uradimo šta je trebalo, što je podrazumijevalo i u najjačem jeku, znači nismo uopće popuštali epidemiološke mjere po pitanju prolaska pacijenta u ustanovu, puta pacijenta, Kovid ambulante itd. – kaže dr Amira Hadžić, pomoćnica direktora JU Dom zdravlja Zavidovići.

Delegacija resornog ministarstva, odnosno kantonalnog Kriznog štaba se uvjerila da su i ostale zdravstvene ustanove u pripravnosti za četvrti val. Tokom sastanaka s predstavnicima domova zdravlja zatražili su maksimalnu angažiranost u animiranju građana da se vakcinišu.

– Ja se nadam da se one situacije koje smo imali u trećem valu više neće ponoviti, s aspekta najtežih pacijenata i velikog broja smrtnih slučajeva, ali nam se ovaj proces može otegnuti, na jedan duži vremenski period, što svakako ne bi bilo dobro ni po školstvo, ni po privrednu ni po zdravstvo – naglašava dr Adnan Jupić, ministar zdravlja ZDK.

Zdravstveni stručnjaci u ZDK saglasni su u ocjeni da niko ne može predvidjeti na koji način će se odvijati četvrti val pandemije. Saglasni su i da je veći broj vakcinisanih jedini spas. Trenutnih 10 posto potpuno vakcinisanih u ovom kantonu, uz svakodnevnu mogućnost vakcinisanja na čak 60 punktova, govori o pasivnosti i neodgovornosti građana prema svom, ali i zdravlju svojih najmilijih.

(BHRT)

Continue Reading

Vijesti

U FBiH trenutno 7.970 aktivnih slučajeva COVID-19, u bolnicama 524 osobe, 46 na respiratoru

Published

on

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH, zaključno sa 20. septembrom, registrirano je 147.912 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti i 5.841 smrtni slučaj povezan sa zarazom.

Trenutno je evidentirano 7.970 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 139,3 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačkoneretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Do 20. septembra u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je 5.841 smrtni slučaj povezan s COVID-19.

Prema dobnoj strukturi, osobe starije od 60 godina čine 85,9 posto, a prema spolnoj strukturi, muški spol je zastupljen s 61 posto.

U Federaciji BiH na bolničkom liječenje trenutno su 524 osobe zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 46 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od ukupnog broja hospitaliziranih, 32 pacijenta su bila vakcinisana s jednom dozom, a 37 s dvije doze vakcine.

U 37. sedmici bilježi se rast svih indikatora, najviše broj pacijenata COVID-19 na raspiratoru i broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19. Broj novih potvrđenih slučajeva je 3.051, hospitalizirano je 524, na repsiratoru je 46, a preminulo je 89 osoba.

(Faktor.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement