Poveži se s nama

Vijesti

Sve spremno za početak nastave u Zeničko-dobojskom kantonu

Sve je spremno za početak nastave u Zeničko-dobojskom kantonu. Struka upozorava promjene u izvođenju nastave bit će rezultat epidemiološke situacije.

To znači da će više od 40 hiljada učenika u najvećem broju osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona u novu školsku godinu prvog septembra krenuti u školske klupe sa trajanjem časa od 45 minuta. 

“Situacija kakva je trenutna u ZDK daje apsolutno pravo da se krene sa normalnim načinom odvijanja nastave, s tim ono što sam rekao, da mi permanentno pratimo dešavanja na terenu i bilo kakvo usložnjavanje epiodemiološke situacije bi sigurno dovelo do nekih restriktivnijih mjera”, istakao je Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi ZDK.

Većina prosvjetnih radnika u ovom kantonu je vakcinisana, a resorno ministarstvo uputilo je poziv i ostalima da to učine kako bi se nastava odvijala u učionicama. Prema prošlogodišnjoj analizi Vijeća roditelja OŠ Musa Ćazim Ćatić, od 218 ispitanih roditelja za klasičnu nastavu je čak 82% roditelja.

“Drugu anketu smo radili na nivou naše viber grupe Vijeća roditelja. Od 25 članova Vijeća roditelja na tri postavljena pitanja, da li ste za klasičnu, online ili kombinovanu nastavu, 64% roditelja je reklo da je za klasičnu nastavu, 12% roditelja je reklo da je za online nastavu a 24 za komibnovanu nastavu”, naveo je Namir Škaljo, predstavnik Vijeća roditelja u školskom odboru OŠ “Musa Ćazim Ćatić”.

Preko 300 đaka u ovom kantonu u potrebi je za asistenom u nastavi što je rezultiralo potpisivanjem ugovora sa 29 prosvjetnih radnika koji će i ove školske godine preuzeti tu funkciju. Projekat se ralizuje u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, a prilika je to i za prosvjetne radnike koji ostaju bez posla.

“Osim toga, mi zavisno od procjene situacije i budžetskih mogućnosti odobravamo angažman na zahtjev škole u situacijama kada to zahtijeva angažman ass u nastavi. Dakle iz prakticno 2 izvora finansiramo iako su potrebe za asss u nastavi sve veće”, pojašnjava Spahija Kozlić, ministar obrazovanje, nauke, kulture i sporta ZDK.

“Potrebe za kadrom asistenta, odnosno stručnog saradnika u nastavi koji je evidentan jeste definiralo to da ja kao profesorica bosanskog, radim kao asistent. Mi smo prosli određene edukacije i seminare koji su dio našeg stručnog osposobljavanja ka što boljem obavljanju tog posla asistenta u nastavi”, kaže Belma Halilović- Herić, asistent u nastavi.

Sve je spremno za početak školske godine a lokalne zajednice i resorno ministarstvo obezbijedili su besplatne udžbenike za određene kategorije učenika. Od odgovornosti svih u obrazovnom procesu u odnosu na epidemiološku situaciju, zavisi kakav će biti kvalitet obrazovanja.

(Federalna.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement