Poveži se s nama

Crna hronika

Kakanj / Otuđen novac iz samouslužnog automata za kafu

Published

on

Dana 30.8.2021. godine, u 22,30 sati, od strane nepoznatog lica izvršena je teška krađa u prostorije gradske autobuske stanice, kojom prilikom je iz samouslužnog automata za kafu vlasništvo firme „Automatic Servis” d.o.o. Visoko, otuđen određen iznos novca.

Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Kakanj.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Crna hronika

Hausovići: Psi lutalice ‘provalili’ u štalu, zaklali tri ovce

Published

on

U noći s petka na subotu oko 03:30 h u selu Hausovići, psi lutalice su provalili u štalu s ovcama vlasništvo T.E.

Psi su uspjeli tri ovce usmrtiti, dvije su sa težim povredama od ujeda, opasnim po život a sedam ih je pobjeglo.

Porodica Tursum traga od jutros za njima u nadi da su bar one još uvijek žive.

  • Psi su provalili vrata od štale, polomili ih, izgrizli i ušli u štalu . Ovce su pobjegle napolje gdje je ograđen pašnjak. Od silnih napada ovce su razvalile svu ogradu, dvije su uhfatili odmah ispod kuće, odnosno moje spavaće sobe, tako da me to probudilo. Odmah sam istrčao, ja i supruga zatim, sa donjeg sprata, otac i majka. Spašavali smo koliko se moglo spasiti, ali na žalost ne toliko uspješno – kaže, vidno uznemireni vlasnik ovaca E. Tursum.

Na njegov poziv jutros je bio veterinar kao i službenici PS Kakanj, koji su sačinili zapisnik.

E. Tursum kaže da je njegovo stado brojalo 20 ovaca i 2 janjadi, te da je ovim napadom pasa lutalica pričinjena značajna šteta. U ponedjeljak će kada dobije zvaničan zapisnik iz PS obratiti se i nadležnim općinskim službama uz nadu da će mu pomoći, nadoknaditi štetu i da će nešto poduzeti kako bi se riješio ovaj problem pasa lutalica, koji su ovaj put napali stado ovaca a sljedeće ko zna šta i koga!

 

 

Continue Reading

Crna hronika

MUP ZDK: Upozorenje građanima zbog učestalih prevara

Published

on

Kako je potvrđeno određenim analizama, u proteklom periodu se povećao broj prevara izvršenih putem Interneta, na način da izvršioci ovakvih krivičnih djela, na različite načine uđu u sadržaj elektronske pošte građana ili ih pozivaju putem telefona, prvenstveno sa namjerom dobijanja njihovih ličnih podataka a kasnije i zloupotrebe istih. Na ovakav ili sličan način, u proteklom periodu je izvršeno više prevara kojim su građani Zeničko-dobojskog kantona oštećeni za određene iznose.

Posebno je povećan broj prevara izvršenih putem društvene mreže Facebook i aplikacije Viber, na način da građani dobiju obavijest o tome da su dobitnici određene nagrade, te kao potvrdu da su dobitnici treba da pošalju fotografiju svoje lične karte, što građani i urade, a nakon toga shvate da nagrada ne postoji, te da je stranica odnosno korisnički profil s kojim su komunicirali lažan ili više ne postoji. Na ovaj način izvršioci prevara dolaze do ličnih podataka građana koja, sanamjerom  sticanja protivpravne imovinske, kasnije zloupotrebljavaju.

U vezi s tim, upozoravamo građane na dodatni oprez, te podsjećamo da je najlakši način utvrđivanja da li se radi o prevari ili ne upravo činjenica da nije dozvoljeno od građana tražiti fotografije lične karte ili nekog drugog dokumenta radi potvrđivanja identiteta.

U različitim nagradnim igrama, najčešće putem aplikacije Viber i Facebook Messenger, od građana se traži da pošalju fotografiju svoje bankovne kartice, kako bi im mogla biti uplaćena nagrada, što isti i učine, da bi nakon kratkog vremena sa njihovih računa bile izvršene transakcije za online kupovinu. U ovakvim prevarama se prevaranti putem poruka ili poziva predstavljaju kao zaposlenici banke ili druge organizacije, te traže podatke sa bankovnih kartica, koje nakon što ih dobiju ubrzo i upotrijebe za online trgovinu različitih vrsta.

U ovakvim slučajevima potrebno je hitno obavijestiti banku u kojoj je račun otvoren, te blokirati predmetnu karticu. Na navedeno posebno skrećemo pažnju jer je na velikom broju Internet stranica za kupovinu  moguće izvršiti transakcije novca koristeći samo podatke sa bankovnih kartica, dakle bez fizičkog posjedovanja kartica i bez poznavanja PIN-a.

Ponovo upozoravamo građane da niti jedna banka ili legalna organizacija neće zatražiti od građanina da pošalje fotografije ili podatke sa bankovne kartice da bi bili u mogućnosti izvršiti uplatu na račun.U takvim slučajevima, pozivamo građane da taj korisnički profil prijave administratoru, odnosno Facebook-u, kao i najbližoj policijskoj stanici na području našeg kantona.

U slučajevima kontaktiranja putem e-maila ili na drugi način, u kojim se nude krediti po povoljnim uslovima, ponude za preuzimanje nasljedstva od daljnjih rođaka, online poslovi ili slične atraktivne ponude, u kojima se traži da, prije nego se dobije kredit ili novac od nasljedstva ili novac za različita ulaganja, uplati određen iznos novca za osiguranje, takse ili slično, upozoravamo građane da se takođe radi o prevarama, te da ne uplaćuju bilo kakav novac ili daju bilo kakve lične podatke osobama ili organizacijama koje ne poznaju ili Internet stranicama koje nisu provjerili, bez obzira koliko ponuda bila privlačna.

Veoma je bitno za naše građane da prije bilo kakvog ustupanja ličnih podataka ili plaćanja, dobro provjere o kakvoj ponudi ili prodaji se radi, te na taj način umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi mogli biti prevareni i oštećeni.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK-a

Continue Reading

Crna hronika

BiH u vrhu evropske liste smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama

Published

on

Na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine samo u posljednja tri mjeseca ove godine dogodile su se 5.432 saobraćajne nesreće, što je u odnosu na isti period lani za 280 više. U tim nesrećama smrtno su stradale 42 osobe, dok je lakše i teže povrijeđeno 2.025 ljudi, što je više za blizu 500 povrijeđenih u istom periodu 2020.

Od maja do kraja jula na području Federacije BiH čak 1.200 saobraćajnih nesreća izazvano je zbog upravljanja motornim vozilom neprilagođenom brzinom, dok je njih 208 nastalo posljedično sjedanju za volan pod dejstvom alkohola.

Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh evropske ljestvice po stopi smrtnosti u saobraćaju, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milion stanovnika, za razliku od Evropske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement