Poveži se s nama

Lifestyle

Sezona je šljiva: Pogledajte nekoliko recepata za ukusna jela od voćke koja pomaže jačanju imuniteta

Published

on

Sezona je šljiva, a samim tim i sezona pita, džemova i knedli. Poznato je da su šljive odlične za jačanje imuniteta i da pomažu u poboljšanju probave, a idealna su namirnica i za borbu protiv stresa. Ukusne su, svježe, odlično se uklapaju u brojne deserte i lako se zamrzavaju i suše. Zato vam donosimo sedam recepata u kojima će svježe šljive zaista doći do izražaja, a džemove i chutneye koje s njima možete pripremiti osigurat će vam da uživate u šljivama i kad im sezona završi.

Čokoladna torta sa šljivama

Trebat će vam za tijesto:

300 grama oštrog brašna
20 grama kakaa u prahu
50 grama šećera
75 grama hladnog maslaca
1 kašikica kiselog vrhnja
100 grama otopljene crne čokolade
1 jaje

Za čokoladnu kremu:

150 grama maslaca
70 grama šećera
3 žumanjka
1 jušna kašikica ekstrakta vanilije
100 grama otopljene čokolade
desetak prepolovljenih zrelih šljiva

Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.

Starinski domaći džem od šljiva

Potrebno:

7 kilogram šljiva
1 kilogram šećera
cimet i ili klinčić ili 2 vrećice vanilin šećera

Priprema džema od šljiva

Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 grama šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.

Nakon što su šljive odstajale desetak sati, staviti kuhati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuhanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.

Po ukusu u pred kraj kuhanja dodati cimet ili klinčiće i dvije vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, posebno pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Pileća rolada sa šljivama

Trebat će vam:

500 grama pilećeg bijelog mesa
400 grama šljiva
sol i papar
svježi peršin
125 mililitara bijelog vina

Priprema:

Šljivama odstranite košpice i nasjeckajte ih na sitnije komadiće. Bijelo meso istucite kako biste dobili tanje komade. Meso posolite i popaprite. Šljivama dodajte peršin i njima napunite bijelo meso. Zarolajte ga uz pomoć folije kako biste dobili roladice. Roladice stavite u prethodno namašteni lim i zalijte bijelim vinom. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta. Poslužite s pečenim krumpirom.

Knedle

Za knedle je potrebno:

1 kilogram krompira, malo soli, 80 grama maslaca, 1 jaje, 250 brašna.

Za fil je potrebno:

20 zrelih šljiva, 50 grama šećera 1 kašičica mljevenog cimeta. Za posluživanje: 60 grama maslaca, 50 grama prezle, 2 vanilija šećera.

Postupak pripreme:

Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite i napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi. Kad se pire ohladi, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica. Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog sa cimetom.

Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu. Knedle stavite da se kuhaju u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još dvije minute, sve ukupno oko 10 minuta. Na zagrijanom maslacu popecite prezle, dodajte vanilija šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u popečene prezle.

Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.

Chutney od šljiva

Trebat će vam:

1 kilogram šljiva, otkoštanih i nasjeckanih
3 luka, nasjeckana
100 grama sušenih brusnica, nasjeckanih
1 kašikica naribanog đumbira
1 kašikica usitnjenih sjemenki gorušice
1 kašikica mljevenog kumina
1 kašikica paprike
1 kašikica čilija
400 mililitara vinskog octa
500 grama muscovado šećera

Priprema:

Sve sastojke, osim šećera stavite u veliku posudu i na laganu vatru. Neka prokuhaju i kuhajte ih dok šljive potpuno ne omekšaju. Umiješajte šećer i kuhajte dok se u potpunosti ne rastopi. Neka krčka oko 30 minuta dok ne postane gust. Stavite ga u sterilizirane teglice i pričekajte minimalno dvije sedmice prije nego ga počnete jesti.

Hljeb sa šljivama

Potrebno je:

100 grama nasjeckanih šljiva, 1 kašičica brašna, 100 grama maslaca, 200 grama šećera, 1 kašika ekstrakta vanilije, 2 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 100 grama jogurta, 50 grama smeđeg šećer.

Postupak pripreme: Rernu zagrijte na 250 stepeni. Šljive pospite kašikom brašna i ostavite sa strane. U velikoj posudi izmiksajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane pahuljasta. Dodajte jaje jedno po jedno. Dodajte 200 grama prosijanog brašna s praškom za pecivo, so i jogurt. Umiješajte šljive kašikom i smjesu izlijte u kalup za hljeb. Pospite smeđim šećerom.

Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

(klix.ba)
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading

Lifestyle

Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Published

on

Izvor: coolinarika.com

Recept za krofne koji će vas oduševiti

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.

Sastojci

400 ml mlakog mlijeka
1 svježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja za prženje
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement