Poveži se s nama

Lifestyle

Očistite jetru uz pomoć ovih pet namirnica

Published

on

Jetra je moćan organ. Obavlja niz osnovnih zadataka, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata.

Takođe, razbija toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma. Održavanje jetre u dobroj formi važno je za očuvanje zdravlja.

Ovih 5 namirnica treba da konzumirate za zdravu jetru.

1. Kafa

Kafa je jedno od najboljih pića koja možete piti za unapređenje zdravlja jetre. Studije su pokazale da ispijanje kafe štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema sa ovim organom. Na primjer, studije su više puta pokazale da ispijanje kafe pomaže u smanjenju rizika od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi sa hroničnom bolesti jetre.

2. Čaj

Smatra se da je čaj koristan za zdravlje, ali dokazi su pokazali da može imati posebne koristi za jetru. Jedna japanska studija otkrila je da je ispijanje 10 šoljica zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanjem krvnih markera zdravlja jetre. Manja studija na ljudima sa bezalkoholnom masnom bolešću jetre otkrila je da je pijenje zelenog čaja sa visokim sadržajem antioksidanata tokom 12 nedjelja poboljšalo nivo enzima jetre, a takođe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i masnih naslaga u jetri.

3. Grejpfrut

Grejpfrut sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpu su naringenin i naringin. Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da obje štite jetru od povreda. Zaštitni efekti grejpa su poznati na dva načina – pomažući u smanjenju upale i zaštiti ćelija.

4. Grožđe

Grožđe, posebno crveno i ljubičasto grožđe, sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima brojne zdravstvene prednosti. Mnoge studije na životinjama pokazale su da grožđe i sok od grožđa mogu koristiti jetri. Studije su otkrile da one mogu imati različite koristi, uključujući smanjenje upale, sprečavanje oštećenja i povećanje nivoa antioksidanata.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se smatra zdravom masnoćom zbog mnogih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne efekte na srce i metabolizam. Međutim, on takođe ima pozitivne efekte na jetru. Jedno malo istraživanje na 11 osoba sa NAFLD -om pokazalo je da konzumiranje jedne kašičice (6,5 ml) maslinovog ulja dnevno poboljšava nivo enzima jetre i masti. Takođe je povisio nivo proteina povezan sa pozitivnim metaboličkim efektima.

(Novosti.rs)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading

Lifestyle

Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Published

on

Izvor: coolinarika.com

Recept za krofne koji će vas oduševiti

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.

Sastojci

400 ml mlakog mlijeka
1 svježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja za prženje
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement