Poveži se s nama

Vijesti

Krizni štab ZDK predložio produženje epidemioloških mjera

Published

on

U posljednjoj sedmici pojačani su negativni pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Broj novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u tom periodu je 128, što čini kumulativnu incidencu od 35,6 na 100.000 stanovnika, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

– To može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih. Ovo posebno iz razloga što broj novooboljelih u nekim drugim kantonima pokazuju prilično visoke vrijednosti – zaključio je danas Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), do 5. septembra ukupno je potvrđeno 14.820 slučajeva Covid-19, a broj aktivnih slučajeva je 156. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrle su dvije osobe, u sedmici prije nje nijedna. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 36 pacijenata krajem navedenog perioda.

Zbog svega toga je Krizni štab predložio kantonalnoj vladi da važeće epidemiološke mjere produži za još 14 dana.

– Stav Kriznog štaba je da se trenutno ne preporučuju restriktivnije mjere, ali ćemo preko Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcijskih službi poduzeti sve da se postojeće mjere provode. Činjenica je da je došlo do znatnijeg opuštanja naših građana, što je razumljivo, s obzirom na to da pandemija traje skoro dvije godine i da smo u zadnja tri mjeseca imali prilično mirnu situaciju, ali pandemija nije prošla i mislim da je ovo četvrti, završni val i da ćemo zajedničkim naporima sačuvati naše zdravstvene ustanove da pružaju zdravstvene usluge svim pacijentima – rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK dr. Adnan Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je do 5. septembra zaprimio i distribuirao 151.242 doza vakcine, od čega je utrošeno 89.180 doza, odbačeno 450, a neutrošeno 61.612. Dvjema dozama je vakcinisano ukupno 29.503 građana.

Ministar Jupić naglašava stav Svjetske zdravstvene organizacije da je vakcinacija jedini i najbrži izlaz iz pandemije, da nema favorizovanih vakcina te da je najbolja “ona do koje možemo trenutno doći”. Većina članova Kriznog štaba primila je vakcinu proizvođača Astra Zeneca, naveo je također.

krizni štab zdk predložio produženje epidemioloških mjera
– Neki građani, iz ne znam kojih razloga, čekaju neku drugu vrstu vakcina i na taj način ugrožavaju svoje i živote najmilijih, a to jednostavno nema bilo kakvog medicinskog utemeljenja. Moramo izbjeći stvaranje animoziteta između vakcinisanih i nevakcinisanih građana te promocijom vakcinacije i stručnim objašnjenjima, animirati građane da se vakcinišu – rekao je Jupić.

On kaže da je antivakserski lobi zloupotrijebio nedostatak vakcina, ali i da vakcina sada ima dovoljno i da ih građani mogu dobiti na 60 punktova u ovom kantonu.

– Na gotovo svim punktovima rade se “dani otvorenih vrata”, a građani se mogu vakcinisati neradnim danima i u popodnevnim satima. Zdravstveni sektor je sve uradio da se svakom odgovornom građaninu omogući da dobije vakcinu. Na nama je da apelujemo i primjerima ukazujemo na značaj vakcinacije – rekao je Jupić.

Kao primjer je naveo slučaj iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je početkom sedmice bilo hospitalizirano 19 pacijenata oboljelih od virusa Covid-19, od kojih niko nije bio vakcinisan. Dvoje pacijenata na respiratoru, oboje preminulo u proteklih sedam dana, također nisu bili vakcinisani.

– To je potvrda da vakcinisana osoba nije stoposto zaštićena, ali da su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić apelujući još jednom da se neodlučni građani vakcinišu kako bi što prije bio dostignut zadovoljavajući procenat vakcinisanih kao uslov za sticanje kolektivnog imuniteta.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement