Poveži se s nama

Ekonomija

Nestašica krompira u BiH

Cijena krompira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopšte nema. Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju.

Olenija Trifković, prodavac na pijaci

“Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvalitet nije za pohvaliti.”
Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Evrope, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

Goran Kojić, agronom

“Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, alivprinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine.”
S druge strane, zbog loše cijene i problema sa prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje.

Mustafa Gradaščević, proizvođač krompira iz Janje

“Mi smo prije četiri pet godna sijali tri hektara konzumnog krompira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno”
Poljoprivrednici u Janji, najveći porizvođači krompira u Semberiji, industrijski krompir koji vade ovih dana sa njiva voze pravo u fabrike.

Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja

“Industrijskog krompira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma”.

Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.

(BHRT)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement