Poveži se s nama

Magazin

Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Published

on

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 pod nazivom Discover & Recover i trenutno zauzimaju prvo mjesto od 177 zemalja učesnica.

First Global Challenge je takmičenje čija je misija da inspiriše mlade svih nacija u nauci, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije. STEM osim što je jako aktualno područje zapošljavanja, nudi mogućnost usvajanja i razvijanja mnogih vještina potrebnih danas. Inače se bave globalnim problemima, energetska učinkovitost, pročišćavanje okenana isl. tako su naši reprezentativci predstavljali BiH 2018. godine u Mexico Cityu, 2019. u Dubaiu gdje su osvojili tri nagrade i to jednu Outstanding mentor i dvije Safety Awards, te 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19 takmičenje se održava online.

Ovogodišnji reprezentativci Bosne i Hercegovine su Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić koji dolaze iz Druge gimnazije Mostar, Fatima Sidran iz Srednje škole Stolac, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto koji dolaze iz Srednje škole Čapljina, zajedno sa svojim mentorima prof. Anes Hadžiomerović, ing.Deni Ajanić, Armin Đidelija i Amila Čagalj. Amila i Armin bili su takmičari prethodnih godina, a svoje iskustvo i stečena znanja sada dijele kao mentori sa mladim takmičarima.

Izvršavajući zadatke koji uključuju dizajniranje i implementiranje projekta u kategorijama ekonomije, ekologije, edukacije, zdravlja, lansiranje CubeSat satelita u atmosferu, izgradnja robota sposobnih za izvršavanje mnogih zahtjevnih radnji, samo su neki od zadataka koje trebaju izvršiti.

“Sudjelovanjem u raznim online tehničkim usavršavanjima i angažmana na društvenim mrežama, tim BiH u ovom periodu zauzima vodeću poziciju, na šta smo izuzetno ponosni”, saopćili su iz CERIT-a.

Tim iz BiH odlučio je napraviti i sistem pametnog navodnjavanja, što je jedan od zadataka, pomoću Arduina, a u alijansi su s timom Kazahstana čiji je zadatak sličan njihovom.

Takmičenje je počelo 27. juna i traje do 28. septembra 2021.

(BHRT)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Magazin

! / Milioni ljudi ostaju bez Gmaila, YouTubea: Provjerite da li ste među njima

Published

on

Google je samo nekoliko dana udaljen od zabranjivanja pristupa nekim od svojih najpopularnijih usluga na starijim pametnim telefonima.

Google je potvrdio da će nekolicina Android uređaja izgubiti pristup Google kartama, Youtubu, Gmailu od 27. septembra.

Starija verzija Googleovog operativnog sistema pokrenuta je 2010. godine.

U februaru 2017. Google je obustavio beskontaktno plaćanje Google Paya na radu na telefonima s Androidom 2.3..

Kasnije ovog mjeseca svako ko koristi uređaj sa softverom otkrit će da se ne može prijaviti na svoj Google račun.

Primit će pogrešku korisničkog imena i šifre. Pokušaj dodavanja Google kalendara ili Gmail računa u izbornik postavki uređaja rezultirat će istom pogreškom.

Druge popularne Googleove aplikacije također će prestati raditi, uključujući YouTube, Trgovinu Google Play, Google karte, Gmail, Google kalendar i druge. Da biste nastavili koristiti ove aplikacije, morate ažurirati svoj pametni telefon na Android 3.0.

To možete učiniti tako da odete do postavki uređaja i dodirnete Sistem> Napredno> Ažuriranje sistema. Međutim, budući da svi uređaji s Androidom 2.3 ne mogu preći na sljedeću verziju, neki će korisnici zauvijek biti zaključani.

Pametni telefoni koji ostaju zaglavljeni s Androidom 2.3 uključuju Sony Xperia Advance, Lenovo K800, Sony Xperia Go, Vodafone Smart II, Samsung Galaxy S2, Sony Xperia P, LG Spectrum, Sony Xperia S, LG Prada 3.0, HTC Velocity, HTC Evo 4G, Motorola Vatra i Motorola XT532.

Ako ne možete nadograditi svoj uređaj, uvijek možete zaobići problem prijavom na usluge poput YouTubea putem preglednika.

Tehnički titan objavio je da planira blokirati korisnike koji se prijave svojim Google računom na uređajima koji koriste Android 2.3, piše Net.hr.

(radiosarajevo.ba)

Continue Reading

Magazin

Video koji je nasmijao region: Profesorica iz Tuzle predstavila terapiju smijehom

Published

on

Na FACE televiziji u Jutarnjem programu gostovala je Edina Šarić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

Profesorica Edina u programu uživo uradila je vježbu “simuliranog smijeha”, a ovaj video nasmijao je region. Izgleda da terapija smijehom zaista djeluje, zar ne?

Nakon što je ovaj video postao viralan, profesoricu Edinu je ugostio Senad Hadžifejsović u popularnoj emisiji “Face to face”.

Pogledajte cijelu emisiju i poslušajte gromoglasni profesoricin smijeh koji je zaista “zarazan”.

(Nemoj.net)

Continue Reading

Magazin

Preminula Marina Tucaković, jedna od najpoznatijih tekstopisaca na Balkanu

Published

on

Jedna od najpoznatijih tekstopisaca u bivšoj Jugoslaviji Marina Tucaković preminula je večeras u 67. godini.

Ovu informaciju za srbijanski Telegraf potvrdio je njen suprug Aleksandar Radulović Futa.

Tucaković je duže vrijeme bolovala od teškog oblika raka, a posljednjih nekoliko dana je bila priključena na respirator zbog zaraze koronavirusom.

Autorica je tekstova brojnih muzičkih hitova – sarađivala je sa velikim folk i pop zvijezdama.

Rođena je 4. novembra 1953. u Beogradu gdje je završila osnovu i srednju školu. Već kao mlada osoba okušala se kao tekstopisac, a vrlo brzo je kao takvom postala popularna širom bivše Jugoslavije.

(Klix.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement