Poveži se s nama

Magazin

Večeras počinje 4. AJB DOC: Narednih 5 dana besplatno gledajte sjajne dokumentarce

Published

on

U Sarajevu će večeras biti otvoren 4. AJB DOC Film Festival, koji u kina i na online platformu donosi pažljivo odabrana 23 dokumentarca – posebne priče koje stižu sa četiri različita kontinenta.

Festival otvara film “Faith i Branko” rediteljice Catherine Harte. Ovaj intimni dokumentarac prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara, porijeklom iz različitih kultura, Faith i Branka. Godine 2011. Faith dolazi iz Engleske u Srbiju kako bi naučila svirati harmoniku. Upoznaje romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, oni se spontano odlučuju vjenčati. Faith se prilagođava životu u Brankovom selu, učeći srpski jezik i muziku, kao i kućne poslove.
Nakon nekog vremena odlučuju se preseliti u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su mogućnosti veće. Kako vrijeme odmiče, njihove razlike sve više dolaze do izražaja i svakom od njih nedostaju neki aspekti vlastite kulture. Jesu li ljubav i muzika dovoljni da ostanu zajedno? Film “Faith i Branko” na nježan način pruža uvid u život dvoje zaljubljenih umjetnika.

Odmah nakon filma rediteljice Harte na repertoaru je dokumentarni film “Radio tišina” Juliane Fanjul. Radnja gledatelje vodi u Meksiko (novembar 2014.). Carmen Aristegui, nepotkupljiva novinarka poznata po otvorenom iznošenju mišljenja, otkriva slučaj korupcije koji ozbiljno narušava ugled novoizabranog meksičkog predsjednika.

Program će biti dostupan i putem digitalne platforme na zvaničnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba, bez registracije.

Tema vodilja Četvrtog AJB DOC Film Festivala je “Izazov” i simbolično je predstavljena na svim vizuelnim materijalima. Ujedno je to i poveznica za sve aktere dokumentarnih filmova koji se suočavaju s izazovima koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo – ali nadrastaju ih, rješavaju i tragaju za boljim sutra te tako pokazuju da svako od nas u sebi nosi sposobnost i snagu za borbu i uspjeh.

Tom temom, u aktuelnom društvenom i političkom trenutku, također se želi ukazati na to da izazovi s kojima se društvo od početka pandemije susreće, a to je održavanje ljudskog kontakta kao ispit za cijelo čovječanstvo, mogu biti uspješno savladani.

Četvrti AJB DOC trajat će do 14. septembra 2021. godine, a više informacija o repertoaru možete pronaći ovdje.

(klix.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Magazin

Video koji je nasmijao region: Profesorica iz Tuzle predstavila terapiju smijehom

Published

on

Na FACE televiziji u Jutarnjem programu gostovala je Edina Šarić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

Profesorica Edina u programu uživo uradila je vježbu “simuliranog smijeha”, a ovaj video nasmijao je region. Izgleda da terapija smijehom zaista djeluje, zar ne?

Nakon što je ovaj video postao viralan, profesoricu Edinu je ugostio Senad Hadžifejsović u popularnoj emisiji “Face to face”.

Pogledajte cijelu emisiju i poslušajte gromoglasni profesoricin smijeh koji je zaista “zarazan”.

(Nemoj.net)

Continue Reading

Magazin

Preminula Marina Tucaković, jedna od najpoznatijih tekstopisaca na Balkanu

Published

on

Jedna od najpoznatijih tekstopisaca u bivšoj Jugoslaviji Marina Tucaković preminula je večeras u 67. godini.

Ovu informaciju za srbijanski Telegraf potvrdio je njen suprug Aleksandar Radulović Futa.

Tucaković je duže vrijeme bolovala od teškog oblika raka, a posljednjih nekoliko dana je bila priključena na respirator zbog zaraze koronavirusom.

Autorica je tekstova brojnih muzičkih hitova – sarađivala je sa velikim folk i pop zvijezdama.

Rođena je 4. novembra 1953. u Beogradu gdje je završila osnovu i srednju školu. Već kao mlada osoba okušala se kao tekstopisac, a vrlo brzo je kao takvom postala popularna širom bivše Jugoslavije.

(Klix.ba)

Continue Reading

Magazin

Poruka u boci iz Japana pronađena nakon 37 godina

Published

on

Na Havajima je pronađena staklena boca sa porukom, koju su prije 37 godina pustili učenici srednjih škola u Japanu.

Učenici srednje škole Čoši, u istočnoj prefekturi Čjiba pustili su bocu 1984. godine u okviru projekta za istraživanje okeanskih struja, piše Gardijan.

Ukupno je oko 750 boca stavljeno u okean tokom 1984. i 1985. godine, prenosi japanski list Mainiči.

U jugozapadnoj prefekturi Kagošima je 2002. godine pronađena jedna boca, a u junu je devetogodišnja djevojčica Abi Graham pronašla bocu na havajskoj plaži, udaljenoj skoro 6.000 kilometara od Japana.

U poruci se nalazio kontakt na japanskom, engleskom i portugalskom jeziku i objašnjenje da je boca puštena u blizini obale Čoši i zahtjev da se pronalazač obrati školi.

Abi je početkom septembra poslala svoje kontakt podatke u srednju školu Čoši zajedno sa crtežom nje i njene sestre kako jedu suši.

“Nismo ni sanjali da će neko drugi naći još boca i poslije 37 godina”, rekao je zamjenik direktora škole Jun Haiaši.

Od 1985. godine boce su pronađene na 17 mjesta uključujući Okinacu, Filipine, Kinu i zapadnu obalu SAD-a.

Maiumi Kanda (54), bivša učenica škole Čoši koja je učestvovala u projektu puštanja boca u okean, rekla je da je bila iznenađena i da su joj se probudila sjećanja na srednjoškolske dane.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement