Poveži se s nama

Vijesti

Novalić na FB sa građanima: Pustio sam da me ismijavaju, ali kada su me nazvali lopovom odlučio sam da progovorim

Published

on

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odgovarao je uživo na svom Facebook profilu na pitanja građana.

Kazao je kako se na ovaj korak odlučio kako bi poboljšao komunikaciju sa građanima i omogućio im da postave pitanja o stvarima koje ih zanimaju.

– Nažalost, moju tišinu su mnogi iskoristili kako bi mi na leđa natovarili razne afere, razne diskreditacije mene, mojih kolega i moga rada. Do sad sam šutio ali sam odlučio da me druženjima upoznate onakvog kakav stvarno jesam. Ja sam dijete iz radničke porodice i čovjek iz naroda. I samo radim svoj posao. Možda baš takav tih bio sam laka meta i drugi su veoma lahko okačili neka tuđa zlodjela na moja leđa. I do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali u vezi stavljanja maske, ustvari moj invaliditet, vidite i sami da iz rata nemam dva prsta, a prve maske imali su nekakve štipaljke koje tada a ni sada nisam uspio staviti. Srećom promijenili su sistem. Šutio sam na to jer mislim da nije bilo važno, ali u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta – kazao je Novalić.

Kazao je da se nada da će povjerenje građana u njega rasti, te da će dva puta mjesečno ubuduće odgovarati na pitanje građana.

Na pitanje kako misli zaustaviti odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH, Novalić je kazao da je to najteže pitanje danas u društvu.

Istakao je da je to društveno pitanje za koje je potreban konsenzus i da to ne može uraditi sam. Istakao je da je najvažnije stanovništvu osigurati posao.

Kazao je da Vlada potiče i kupovinu stanova za mlade, te da je više od hiljadu mladih putem tog programa kupilo stanove.

Također je naveo i da Vlada ima namjeru nesamo kroz ministarstva već i kroz programe, da jedno od 4 najznačajnija pitanja bude pitanje mladih.

– To je uvršteno u strategiju i to je trajna tema pri radu svake Vlade – naveo je Novalić.

– Ne možemo trenutno govoriti o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 maraka, ali da radimo sve vezano za minimalnu plaću, to je tačno. Svi socijalni partneri se moraju složiti, uslov za povećanje minimalne plaće je Zakon o doprinosima i dohotku koji je, ja vjerujem, već početkom oktobra na Domu naroda. Nakon usvajanja tog zakona ništa nas ne sprečava da definiramo novu visinu minimalne plaće, ovog momenta realno i poslodavci se sa tim slažu, može biti i oko 700 maraka – kazao je Novalić koji je istakao da od početka mandata rade na poboljšavanju uvjeta.

Istakao da je trenutno 526.000 uposlenih i da imaju 23.000 minimalnih plaća.

– Ekonomskim mjerama smo smanjili broj minimalnih plaća za 88.000 hiljada – naveo je Novalić.

Upitan o iznosu dječijeg doplatka, te da li će prestati vršenje diskriminacije nad djecom s obzirom da cijena varira od kantona do kantona.

Novalić je kazao da je riječ o podijeljenim nadležnostima, ali da se novčana sredstva doznačavaju kantonima koji sredstva usmjeravaju na neophodne stvari.

Upitan je premijer i za poskupljenje ulja.

– Ulje jest poskupilo i ne samo ulje, budimo realni, sve životne namirnice su poskupile zbog sušne godine. Uljarice su poskupile na svjetskom tržištu. Vlada FBiH je povećala svoj budžet za poljoprivredu sa 67 miliona na 100 miliona maraka, u koje spadaju i uljarice. Svake godine investiciono dodajemo za kapitalne investicije u poljoprivredi po 15 miliona, tako da kada gledate ovu godinu ove će godine za poljoprivredu biti 115 miliona – pojasnio je Novalić.

– Ja sam jedan od onih koji su najviše puta rekli da nikada više nećemo ponoviti lockdown. U prvom smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto indirektnih poreza. Uvođenje lockdowna sa nivoa Federacije više neće biti rješenje – kazao je Novalić ističući kako najviše slijede Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ali da zatvaranja neće biti.

Na pitanje o problemu sa izgradnjom tunela Hranjen Novalić je kazao da je “bespotrebno dignuta prašina”.

– Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu. U okviru predviđenih budžeta. Došao je u žižu javnosti zbog nespretnog komuniciranja između Autocesta i izvođača radova. Informacija da je zaustavljena gradnja nije tačna. Neće se zaustaviti gradnja. Tunel nije trebao da košta koliko je koštala prva radnja. Bit će u granicama u kojima je predviđen – rekao je Novalić.

Iz Krajine Novalića su pitali kada će biti izgrađena saobraćajnica koja će povezivati Krajinu sa ostatkom BiH, kako put do Sarajeva ne bi trajao sedam sati.

– Svjedoci ste da smo prije tri godine uveli talgo voz, koji je na zahtjev Krajišnika ukinut zbog izbjeglica, izdvojili smo sredstva za aerodrom Bihać, prvi put je direktor Autocesta bio u posjeti Krajini i to povodom otvaranja projekta brze ceste Bihać-Cazin-Kladuša- GP Maljevac. Naručen je projekat u vrijednosti od 300 miliona eura – kazao je između ostalog Novalić ističući kako se iz više pravaca pokušava povezati Krajina.

Novalić je odgovarajući na pitanja kazao kako su njegovi savjetnici stručne osobe koje uglavnom nisu osobe iz politike, te da je on zadovoljan sa njima.

– Oni su mi pomogli pa je ovo najuspješnija Vlada Federacije poslije rata u ekonomskom smislu – zaključio je Novalić.

(faktor.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Vlada FBiH dodijelila novac općinama: Novih gotovo 600.000 KM stiže u Kakanj

Published

on

Vlada F BiH dodijelila je općinama i gradovima F BiH novčana sredstva za dvije svrhe: za sanaciju posljedica nastalih usljed proglašenja pandemije COVID-19, te za sufinansiranje projekata.

Za prvu svrhu Općina Kakanj je dobila 125.000 KM, dok je za drugu svrhu, tj. za projekat “Izgradnja nove gradske saobraćajnice od Ulice 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade do zgrade Općinskog suda dobila 460.000 KM.

Ukupan iznos koji je dodijeljen Kaknju je 585.000 KM.

Continue Reading

Vijesti

Zdravstveni sistem u ZDK spreman za četvrti val pandemije

Published

on

Svakodnevno povećavanje broja novozaraženih koronavirusom potvrđuje da je Bosna i Hercegovina ušla u četvrti talas pandemije. Zdravstveni sistem u Zeničko-dobojskom kantonu je spreman, uz maksimalne aktivnosti na animiranju stanovništva da se vakcinišu i tako jedino doprinesu sprečavanju loših scenarija.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno su 34 kovid pacijenta. Trećina je sa teškom kliničkom slikom zbog čega su smješteni u Kovid intenzivnu njegu. Мeđu njima nema vakcinisanih, odnosno u ovom kantonu nije zabilježena teža klinička slika ni kod jedne osobe koja je potpuno vakcinisana. U Kantonalnoj bolnici Zenica spremni su za četvrti talas.

– Raspolažemo sa oko 150 kreveta od kojih 120 kreveta ima direktan dovod kiseonika iz centralnog razvoda i imamo 15 kreveta intenzivne njege i smatramo da su to kapaciteti koji su dovoljni, koji su izdržali i u trećem valu. Imamo dovoljno medicinske opreme, imamo dovoljno zaštitne opreme – ističe dr Kasim Spahić, pomoćnik direktora JU Kantonalna bolnica Zenica.

U prethodna tri vala pandemije, primarna zdravstvena zaštita imala je značajnu ulogu u trijaži pacijenata. U zavidovićkom Domu zdravlja naglašavaju da, nakon trećeg vala koji je za njih bio posebno težak, nisu ublažavali mjere opreza u svakodnevnom radu s pacijentima. Četvrti val dočekuju s oprezom.

– Mi nijednog dana, čak i u tim mjesecima otprilike neka dva mjeseca kad nije bilo zaraženih, nismo popuštali ništa od onog da uradimo šta je trebalo, što je podrazumijevalo i u najjačem jeku, znači nismo uopće popuštali epidemiološke mjere po pitanju prolaska pacijenta u ustanovu, puta pacijenta, Kovid ambulante itd. – kaže dr Amira Hadžić, pomoćnica direktora JU Dom zdravlja Zavidovići.

Delegacija resornog ministarstva, odnosno kantonalnog Kriznog štaba se uvjerila da su i ostale zdravstvene ustanove u pripravnosti za četvrti val. Tokom sastanaka s predstavnicima domova zdravlja zatražili su maksimalnu angažiranost u animiranju građana da se vakcinišu.

– Ja se nadam da se one situacije koje smo imali u trećem valu više neće ponoviti, s aspekta najtežih pacijenata i velikog broja smrtnih slučajeva, ali nam se ovaj proces može otegnuti, na jedan duži vremenski period, što svakako ne bi bilo dobro ni po školstvo, ni po privrednu ni po zdravstvo – naglašava dr Adnan Jupić, ministar zdravlja ZDK.

Zdravstveni stručnjaci u ZDK saglasni su u ocjeni da niko ne može predvidjeti na koji način će se odvijati četvrti val pandemije. Saglasni su i da je veći broj vakcinisanih jedini spas. Trenutnih 10 posto potpuno vakcinisanih u ovom kantonu, uz svakodnevnu mogućnost vakcinisanja na čak 60 punktova, govori o pasivnosti i neodgovornosti građana prema svom, ali i zdravlju svojih najmilijih.

(BHRT)

Continue Reading

Vijesti

U FBiH trenutno 7.970 aktivnih slučajeva COVID-19, u bolnicama 524 osobe, 46 na respiratoru

Published

on

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH, zaključno sa 20. septembrom, registrirano je 147.912 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti i 5.841 smrtni slučaj povezan sa zarazom.

Trenutno je evidentirano 7.970 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 139,3 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačkoneretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Do 20. septembra u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je 5.841 smrtni slučaj povezan s COVID-19.

Prema dobnoj strukturi, osobe starije od 60 godina čine 85,9 posto, a prema spolnoj strukturi, muški spol je zastupljen s 61 posto.

U Federaciji BiH na bolničkom liječenje trenutno su 524 osobe zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 46 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od ukupnog broja hospitaliziranih, 32 pacijenta su bila vakcinisana s jednom dozom, a 37 s dvije doze vakcine.

U 37. sedmici bilježi se rast svih indikatora, najviše broj pacijenata COVID-19 na raspiratoru i broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19. Broj novih potvrđenih slučajeva je 3.051, hospitalizirano je 524, na repsiratoru je 46, a preminulo je 89 osoba.

(Faktor.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement