Poveži se s nama

Društvo

Suad Čobo iz Kaknja predstavlja BiH u finalu Međunarodne olimpijade iz engleskog jezika

Suad Čobo ima 17 godina i dolazi iz Kaknja. Pohađa Srednju tehničku školu „Kemal Kapetanović“ u Kaknju.

U preliminarnoj rundi Međunarodne olimpijade iz engleskog jezika „HIPPO 2021“ osvojio prvo mjesto u Bosni i Hercegovini, a u polufinalnoj rundi, održanoj 29. maja 2021. godine  u visokom četvrtom stepenu takmičenja osvojio 5. mjesto u Evropi u konkurenciji 233 takmičara, te ostvario plasman na Evropsko finale takmičenja u gradu Rimini u Italiji, čime ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu od 16. do 18. septembra 2021.

Na Devetoj međunarodnoj olimpijadi iz engleskog jezika „HIPPO 2021“, koju organizuje Svjetska Hippo Asocijacija, bilo je prijavljeno 48.123 učesnika iz 42 zemlje svijeta, od čega na finalu učestvuje 186 takmičara. Takmičenje se sastoji od četiri runde: preliminarne, polufinalne, evropskog i svjetskog finala.

Također, na ovoj Olimpijadi će iz nižih kategorija Bosnu i Hercegovinu predstavljati i Mario Šantić iz Katoličkog školskog centra u Zenici (treći stepen) i Una Nožić iz Četvrte osnovne škole u Mostaru (prvi stepen).

Ukoliko ostvari plasman na svjetsko finale, na istom ću prisustvovati u Lido di Jezolu u Veneciji od 19. do 21. septembra 2021, a trenutno ga očekuje konkurencija od osam takmičara.

Inače u svojoj školi pohađa elektrotehnički smjer energetike, a kroz cijelo školovanje do sada  svake školske godine prolazio sa odličnim uspjehom i prosjekom 5,0. Uključen je u brojne školske i vannastavne aktivnosti, član je mnogih organizacija u Bosni i Hercegovini i svijetu, a jedna od njih je i Akademija nauka u Njujorku, gdje je kao jedini mladi član sa prostora bivše Jugoslavije radio na projektima finansiranim od strane Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka, Chalmers Univerziteta u Geteborgu, te kompanije AstraZeneca, United Technologies, Worley i drugih. Također se bavi i radioamaterizmom kroz Radio klub „Kakanj“ i Asocijaciju radioamatera u Bosni i Hercegovini, karateom kroz Karate klub „Sakib Bitić“ Kakanj, avijacijom kroz Organizaciju međunarodnog virtualnog vazduhoplovstva IVAO, te aktivizmom kroz Asocijaciju srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement