Poveži se s nama

Društvo

Suad Čobo iz Kaknja predstavlja BiH u finalu Međunarodne olimpijade iz engleskog jezika

Published

on

Suad Čobo ima 17 godina i dolazi iz Kaknja. Pohađa Srednju tehničku školu „Kemal Kapetanović“ u Kaknju.

U preliminarnoj rundi Međunarodne olimpijade iz engleskog jezika „HIPPO 2021“ osvojio prvo mjesto u Bosni i Hercegovini, a u polufinalnoj rundi, održanoj 29. maja 2021. godine  u visokom četvrtom stepenu takmičenja osvojio 5. mjesto u Evropi u konkurenciji 233 takmičara, te ostvario plasman na Evropsko finale takmičenja u gradu Rimini u Italiji, čime ću predstavljati Bosnu i Hercegovinu od 16. do 18. septembra 2021.

Na Devetoj međunarodnoj olimpijadi iz engleskog jezika „HIPPO 2021“, koju organizuje Svjetska Hippo Asocijacija, bilo je prijavljeno 48.123 učesnika iz 42 zemlje svijeta, od čega na finalu učestvuje 186 takmičara. Takmičenje se sastoji od četiri runde: preliminarne, polufinalne, evropskog i svjetskog finala.

Također, na ovoj Olimpijadi će iz nižih kategorija Bosnu i Hercegovinu predstavljati i Mario Šantić iz Katoličkog školskog centra u Zenici (treći stepen) i Una Nožić iz Četvrte osnovne škole u Mostaru (prvi stepen).

Ukoliko ostvari plasman na svjetsko finale, na istom ću prisustvovati u Lido di Jezolu u Veneciji od 19. do 21. septembra 2021, a trenutno ga očekuje konkurencija od osam takmičara.

Inače u svojoj školi pohađa elektrotehnički smjer energetike, a kroz cijelo školovanje do sada  svake školske godine prolazio sa odličnim uspjehom i prosjekom 5,0. Uključen je u brojne školske i vannastavne aktivnosti, član je mnogih organizacija u Bosni i Hercegovini i svijetu, a jedna od njih je i Akademija nauka u Njujorku, gdje je kao jedini mladi član sa prostora bivše Jugoslavije radio na projektima finansiranim od strane Kraljevske švedske akademije inženjerskih nauka, Chalmers Univerziteta u Geteborgu, te kompanije AstraZeneca, United Technologies, Worley i drugih. Također se bavi i radioamaterizmom kroz Radio klub „Kakanj“ i Asocijaciju radioamatera u Bosni i Hercegovini, karateom kroz Karate klub „Sakib Bitić“ Kakanj, avijacijom kroz Organizaciju međunarodnog virtualnog vazduhoplovstva IVAO, te aktivizmom kroz Asocijaciju srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Društvo

Elmir Kevilj iz Kaknja predstavnik BiH na trećoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike BPO2021

Published

on

Prošlog vikenda održano je izborno kvalifikaciono takmičenje za Balkansku olimpijadu iz fizike u online formatu u organizaciji Društva fizičara FBiH.

Naš učenik, Elmir Kevilj na osnovu svog plasmana na Federalnom takmičenju iz fizike, 3. mjesta u A grupi, takmičio se ja još 10 učenika iz FBiH. Osvojio je 2. mjesto na bodovnoj tabeli i time postao predstavnik Bosne i Hercegovine na BPO2021, zajedno sa još jednim učenikom iz FBiH i dva učenika iz RS-a.

Treća Balkanska olimpijada iz fizike će se održati 25.9.2021. godine online, a organizator je Unija fizičara Bugarske.

Balkanijada se održava pod pokroviteljstvom Unije fizičara Balkana i Društva fizičara Evrope.

Ponosni smo na uspjeh našeg učenika i želimo mu mnogo sreće na Balkanijadi, saopćili su iz Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj.

Continue Reading

Društvo

„Pečat 100 najvećih“: Tvornica cementa Kakanj dobitnik posebnog priznanja

Published

on

Pod svjetlima reflektora sinoć su zasjale najveće zvijezde bosanskohercegovačke ekonomije, na 34. svečanoj dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH“, u predivnom ambijentu sarajevskog hotela Hills.

Organizator ove tradicionalne manifestacije koja već godinama podržava i nagrađuje crem de la crem bh. ekonomije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je bila Vanjskotrgovinska komora BiH, dok je i ovaj put ekskluzivni partner bila uspješna kompanija Euroexpress d.o.o. Banjaluka.

Dakle, pod svjetlima reflektora na pozornici dvorane hotela Hills našli su se šampioni bh. privrede koji su s ponosom pobrali priznanja za fantastične poslovne rezultate u prošloj godini. Priznanja su otišla u ruke malih, srednjih i velikih kompanija koje su bile najbolje u raznim kategorijama poslovanja, od ostvarenih prihoda, dobiti i izvoza, a posebno raduje da su priznanja došla i u ruke moćnih žena bh. biznisa koje su pokazale znanje koje su krunisale vrhunskim vođenjem kompanija na čijem su čelu.

Posebno priznanje

Jedno priznanje i ove godine se izdvojilo od ostalih. Riječ je posebnoj nagradi „Pečat 100 najvećih“ koje je ove godine otišlo u ruke Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj iz Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj prošle godine je ostvarila porast na svim poljima poslovanja od čega se izdvajaju porast dobiti od skoro 65 posto, prihoda od 23,4 posto i izvoza od skoro 14 posto, a za projekte društvene odgovornosti izdvojili su 550.000 KM. Ovi rezultati su ih doveli do ovog najvećeg priznanja koje je dodijeljeno tokom sinoćnje manifestacije.

No, zaslužena priznanja koje će krasiti njihove poslovne prostorije sinoć su dobile i druge kompanije koje su dominirale u svojim kategorijama.

U kategoriji malih preduzeća najveći izvoz i najveći prihod ostvarila je kompanija Famm iz Brčko Distrikta s prihodom od 37,6 i izvozom od 13,4 miliona KM. U istoj kategoriji najveću dobit (5,7 miliona KM) je imala firma Vertexinvest Group iz Brčko Distrikta.

Sjajnu proteklu godinu će pamtiti i kompanija Remus Innovation iz Sanskog Mosta koja je prošlu godinu imala najveći prihod i izvoz u kategoriji srednjih preduzeća (prihod 31,1, a izvoz 30,9 miliona KM). U istoj kategoriji najveću dobit (8,7 miliona KM) je imala firma Power Pharm iz Banjaluke.

Među velikim kompanijama izdvajaju se dvije – ArcellorMittal Zenica koji je imao najveći izvoz (335,1 milion KM) i tuzlanski Bingo s dobiti od 68,1 milion KM i prihodom od 1,2 milijarde KM. Bingo je i dobitnik čak tri priznanja za ostvarene poslovne rezultate u prošloj godini, a među navedenima je i ono za konsolidovani prihod koji je iznosio 1,27 milijardi KM.

Dodjelu svojevrsnog „oskara bh. privrede“ sinoć su umnogome uljepšale i dame, moćne žene bh. privrede. Kompanije koje su se našle rangirane na ljetsvicama 100 najvećih u BiH, a vode ih žene ostvarile su ukupno 3,1 milijardu KM prihoda prošle godine. Činjenica da od 746 rangirane kompanije 114 njih vode žene i da u tim firmama radi skoro 15.000 radnika, te da su one ostvarile izvoz od 582 i dobit od 243 miliona KM pokazuje svu snagu moćnih žena bh. privrede.

U kategoriji srednjih preduzeća na čijem su čelu žene, a po ostvarenom izvozu najbolja je bila firma Authority Partners koju vodi Amina Karić, a kojoj je uručeno prizanje „Žene u biznisu“. Još jedno takvo priznanje, ali za najbolji plasman u kategoriji velikih kompanija po dobiti otišlo je za Ružu Tomić-Fontana, glavnu direktoricu Coca-Cole HBC Adria, a za rezultate ostvarene u Coca-Cola HBC BH Sarajevo.

Nakon ovih priznanja zaslužene nagrade su uručene i direktorima kompanija koje su bile najbolje u svojim oblastima. BH Telecom je i dalje lider u oblasti „žičanih telekomunikacija s prihodom od 440 miliona KM, a Porsche BH Sarajevo u kategoriji „trgovina automobilima“ s prihodom od 150 miliona KM. U djelatnosti „trgovina na malo kozmetičkim proizvodima“ najbolja je DM drogerie markt s prihodom od 182 miliona KM, dok je u „proizvodnji oružja i municije“ najbolji konjički Igman s prihodom od 110 miliona KM. Lider u „mašinskoj obradi metala“ je TMD Group Gradačac koji je ostvario prihod od 93 miliona KM, dok je u djelatnosti „proizvodnja prehrambenih proizvoda“ vodeći brčanski Bimal koji je prošle godine ostvario prihod od 173 miliona KM. U kategoriji „proizvodnja osvježavajućih pića“ i dalje je prva Coca-Cola HBC BH Sarajevo s prihodom od 131 milion KM, dok je u djelatnosti „prerada i konzerviranje mesa peradi“ najbolja kompanija Argeta Sarajevo s prihodom od 91 milion KM.

U kategoriji „proizvodnja sirovog željeza i čelika“ najbolji je ArcelorMittal s prihodom od 608 miliona KM, dok je u kategoriji „arhitektonske djelatnosti“ vodeći Integral Inžinjering Laktaši s prihodom od 241 milion KM.

No, ni tu nije bio kraj sinoćnjeg spektakla u hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina. Zaslužena priznanja su otišla u ruke direktorima kompanija koje su ostvarile najveći prihod u pojedinim oblastima, među kojima su: GS Tvornica mašina Travnik, Tvornica cementa Kakanj, Mann Hummel Tešanj, EuroExpress Banjaluka, MG Mind Mrkonjić GradEstablish Sarajevo, Jysk Sarajevo, Planet Soft BanjalukaDerubis yacht VitezMladegs-Pak PrnjavorJP Apoteke Sarajevo, Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora i Termoelektro Brčko. Među onima koji su sinoć slavili, jer su bili najbolji u svojim djelatnostima su i Tecnofil BH OdžakAgreks Donji ŽabarRudnik mrkog uglja Banovići, Savox Milići, Kolektor CCL Laktaši, Rafting centar Foča, R&S Sarajevo, Tropik ribarstvo-Ribnjak Janj Banjaluka, JP Nacionalni park Una, Coly Company Sarajevo, ZOO Centar Sarajevo, Lokom Sarajevo, Margo Istočna Ilidža, Termograding Gacko, Sport Klub Sarajevo, Elektrokontakt Vareš, HI Destilacija Teslić, Ovnak Vitez i Franck Sarajevo.

Noć koju su obasjale zvijezde bh. biznisa uljepšale su i uveličale dvije mlade akademske umjetnice, sopranistica Dženana Huseinagić i magistrica klavira Dženana Šehanović-Sarajlić, kao i DJ Mahir.

(Poslovnenovine.ba)

Continue Reading

Društvo

Penzionera kaznili s 200 KM zbog naredbe o zabrani kretanja, Ustavni sud BiH sve poništio

Published

on

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Goluba Veselinovića, penzionera iz Zenice koji je 31. marta prošle godine kažnjen sa 200 KM jer je kršio naredbu Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja za osobe starije od 65 godina donesenu kao mjeru u vremenu pandemije.

Piše: A. DUČIĆ

Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Zenici broj 44 0 Pr 031316 20 Pp od 29. juni 2020. godine. Predmet se vraća Kantonalnom sudu u Zenici koji je dužan da, po hitnom postupku, donese novu odluku u skladu s članom II/e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema obrazloženju Ustavnog suda BiH naredba Federalnog štaba civilne zaštite od 20. marta 2020. godine nije sadržala bilo kakvo obrazloženje u pogledu posljedica koje nepridržavanje mjere zabrane kretanja može imati.

Također, sama naredba nije određivala da kršenje zabrane kretanja predstavlja kažnjivo djelo niti je za postupanje suprotno zabrani kretanja propisivala sankciju. Stoga proizlazi da mjera zabrane kretanja koju je appellant prekršio i zbog čega je i kažnjen nije bila formulisana sa dovoljno preciznosti, koja bi mu omogućila da i uz odgovarajuću pomoć predvidi da se posljedica nepoštivanje mjere zabrane kretanja ogleda u činjenju kažnjivog djela za koji može biti izrečena sankcija, zaključio je Ustavni sud.

Iz obrazloženja rješenja proizilazi da je apelant podnio zahtjev za sudsko odlučivanje po prekršajnom nalogu izdatom zbog prekršaja činjenično i pravno opisanog u izreci rješenja. Na usmenom pretresu apelant je izjavio da ne prihvata odgovornost, da nije počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret, te da živi sam pa je morao ići u trgovinu po hranu za sebe i mace.

Prema stavu Općinskog suda Zenica nije se mogla prihvatiti apelantova odbrana da mu niko nije imao nabaviti hranu za njega i mace obzirom da to ničim nije dokazao. S tim u vezi je ukazano i da je Crveni krst angažovao volontere za pomoć licima kojima je zabranjeno kretnje, kao i da je apelant mogao tražiti od prijatelja i komšija da za njega nabave hranu ukoliko je nedostajala.

Prilikom odlučivanja o vrsti i visini sankcije, Općinski sud je cijenio od olakšavajućih okolnosti činjenicu da je apelant penzioner a od otežavajućih okolnosti činjenicu da je dva puta osuđivan za prekršaje, pa i za prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, a naročito da je apelant počinio prekršaj u vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pojavom pandemije-virusa Covid.

(fokus.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement