Poveži se s nama

Društvo

„Pečat 100 najvećih“: Tvornica cementa Kakanj dobitnik posebnog priznanja

Pod svjetlima reflektora sinoć su zasjale najveće zvijezde bosanskohercegovačke ekonomije, na 34. svečanoj dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH“, u predivnom ambijentu sarajevskog hotela Hills.

Organizator ove tradicionalne manifestacije koja već godinama podržava i nagrađuje crem de la crem bh. ekonomije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je bila Vanjskotrgovinska komora BiH, dok je i ovaj put ekskluzivni partner bila uspješna kompanija Euroexpress d.o.o. Banjaluka.

Dakle, pod svjetlima reflektora na pozornici dvorane hotela Hills našli su se šampioni bh. privrede koji su s ponosom pobrali priznanja za fantastične poslovne rezultate u prošloj godini. Priznanja su otišla u ruke malih, srednjih i velikih kompanija koje su bile najbolje u raznim kategorijama poslovanja, od ostvarenih prihoda, dobiti i izvoza, a posebno raduje da su priznanja došla i u ruke moćnih žena bh. biznisa koje su pokazale znanje koje su krunisale vrhunskim vođenjem kompanija na čijem su čelu.

Posebno priznanje

Jedno priznanje i ove godine se izdvojilo od ostalih. Riječ je posebnoj nagradi „Pečat 100 najvećih“ koje je ove godine otišlo u ruke Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj iz Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj prošle godine je ostvarila porast na svim poljima poslovanja od čega se izdvajaju porast dobiti od skoro 65 posto, prihoda od 23,4 posto i izvoza od skoro 14 posto, a za projekte društvene odgovornosti izdvojili su 550.000 KM. Ovi rezultati su ih doveli do ovog najvećeg priznanja koje je dodijeljeno tokom sinoćnje manifestacije.

No, zaslužena priznanja koje će krasiti njihove poslovne prostorije sinoć su dobile i druge kompanije koje su dominirale u svojim kategorijama.

U kategoriji malih preduzeća najveći izvoz i najveći prihod ostvarila je kompanija Famm iz Brčko Distrikta s prihodom od 37,6 i izvozom od 13,4 miliona KM. U istoj kategoriji najveću dobit (5,7 miliona KM) je imala firma Vertexinvest Group iz Brčko Distrikta.

Sjajnu proteklu godinu će pamtiti i kompanija Remus Innovation iz Sanskog Mosta koja je prošlu godinu imala najveći prihod i izvoz u kategoriji srednjih preduzeća (prihod 31,1, a izvoz 30,9 miliona KM). U istoj kategoriji najveću dobit (8,7 miliona KM) je imala firma Power Pharm iz Banjaluke.

Među velikim kompanijama izdvajaju se dvije – ArcellorMittal Zenica koji je imao najveći izvoz (335,1 milion KM) i tuzlanski Bingo s dobiti od 68,1 milion KM i prihodom od 1,2 milijarde KM. Bingo je i dobitnik čak tri priznanja za ostvarene poslovne rezultate u prošloj godini, a među navedenima je i ono za konsolidovani prihod koji je iznosio 1,27 milijardi KM.

Dodjelu svojevrsnog „oskara bh. privrede“ sinoć su umnogome uljepšale i dame, moćne žene bh. privrede. Kompanije koje su se našle rangirane na ljetsvicama 100 najvećih u BiH, a vode ih žene ostvarile su ukupno 3,1 milijardu KM prihoda prošle godine. Činjenica da od 746 rangirane kompanije 114 njih vode žene i da u tim firmama radi skoro 15.000 radnika, te da su one ostvarile izvoz od 582 i dobit od 243 miliona KM pokazuje svu snagu moćnih žena bh. privrede.

U kategoriji srednjih preduzeća na čijem su čelu žene, a po ostvarenom izvozu najbolja je bila firma Authority Partners koju vodi Amina Karić, a kojoj je uručeno prizanje „Žene u biznisu“. Još jedno takvo priznanje, ali za najbolji plasman u kategoriji velikih kompanija po dobiti otišlo je za Ružu Tomić-Fontana, glavnu direktoricu Coca-Cole HBC Adria, a za rezultate ostvarene u Coca-Cola HBC BH Sarajevo.

Nakon ovih priznanja zaslužene nagrade su uručene i direktorima kompanija koje su bile najbolje u svojim oblastima. BH Telecom je i dalje lider u oblasti „žičanih telekomunikacija s prihodom od 440 miliona KM, a Porsche BH Sarajevo u kategoriji „trgovina automobilima“ s prihodom od 150 miliona KM. U djelatnosti „trgovina na malo kozmetičkim proizvodima“ najbolja je DM drogerie markt s prihodom od 182 miliona KM, dok je u „proizvodnji oružja i municije“ najbolji konjički Igman s prihodom od 110 miliona KM. Lider u „mašinskoj obradi metala“ je TMD Group Gradačac koji je ostvario prihod od 93 miliona KM, dok je u djelatnosti „proizvodnja prehrambenih proizvoda“ vodeći brčanski Bimal koji je prošle godine ostvario prihod od 173 miliona KM. U kategoriji „proizvodnja osvježavajućih pića“ i dalje je prva Coca-Cola HBC BH Sarajevo s prihodom od 131 milion KM, dok je u djelatnosti „prerada i konzerviranje mesa peradi“ najbolja kompanija Argeta Sarajevo s prihodom od 91 milion KM.

U kategoriji „proizvodnja sirovog željeza i čelika“ najbolji je ArcelorMittal s prihodom od 608 miliona KM, dok je u kategoriji „arhitektonske djelatnosti“ vodeći Integral Inžinjering Laktaši s prihodom od 241 milion KM.

No, ni tu nije bio kraj sinoćnjeg spektakla u hotelu Hills u organizaciji Poslovnih novina. Zaslužena priznanja su otišla u ruke direktorima kompanija koje su ostvarile najveći prihod u pojedinim oblastima, među kojima su: GS Tvornica mašina Travnik, Tvornica cementa Kakanj, Mann Hummel Tešanj, EuroExpress Banjaluka, MG Mind Mrkonjić GradEstablish Sarajevo, Jysk Sarajevo, Planet Soft BanjalukaDerubis yacht VitezMladegs-Pak PrnjavorJP Apoteke Sarajevo, Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora i Termoelektro Brčko. Među onima koji su sinoć slavili, jer su bili najbolji u svojim djelatnostima su i Tecnofil BH OdžakAgreks Donji ŽabarRudnik mrkog uglja Banovići, Savox Milići, Kolektor CCL Laktaši, Rafting centar Foča, R&S Sarajevo, Tropik ribarstvo-Ribnjak Janj Banjaluka, JP Nacionalni park Una, Coly Company Sarajevo, ZOO Centar Sarajevo, Lokom Sarajevo, Margo Istočna Ilidža, Termograding Gacko, Sport Klub Sarajevo, Elektrokontakt Vareš, HI Destilacija Teslić, Ovnak Vitez i Franck Sarajevo.

Noć koju su obasjale zvijezde bh. biznisa uljepšale su i uveličale dvije mlade akademske umjetnice, sopranistica Dženana Huseinagić i magistrica klavira Dženana Šehanović-Sarajlić, kao i DJ Mahir.

(Poslovnenovine.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Društvo

U Čaršijskoj džamiji u Kaknju proučen centralni mevlud povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika

Jučer je u Čaršijskoj džamiji u Kaknju proučen centralni mevlud povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.

Program su pručili, kakanjski imami a predavanje je, pored glavnog imama, održao i izaslanik muftije sarajevskog, dr. Ferid ef. Dautović.

Kome je bila nafaka da dođe bio je. A bilo je prelijepo. Kao nekad. Uz miruh mevludske halve i mevludske bonbone i šerbe”, porčili su iz ovog džemata.

Continue Reading

Društvo

U Gradskoj biblioteci u Kaknju održana je promocija knjige “Razgovori s ocem” autora Nedima Frljka

Izvor: Radio Kakanj

Frljak Nedim, rođen (1967) i živi u Kaknju, diplomirani inženjer mašinstva po zanimanju. Osim profesije zadovoljstvo pronalazi u pisanju kratkih priča i muzici, odnosno komponovanju. Do sada je objavio jednu kratku priču “Bonton” u zeničkim Našim novinama.

Knjiga “Razgovori s ocem”je knjiga o životu. O snu jednog sna koji sanja Otac”- napisao je prof.dr. Esad Bajtal u svojoj recenziji.

Autor, Nedim Frljak, u svjesno izabranoj ulozi zapisničara, samo bilježi ono izrečeno, bez ikakvih književnih, retoričkih, vrijednosnih, ili bilo kojih drugih intervencija. Ostajući pri originalu snimka izvornog iskaza, on napominje kako tu nema ništa njegovo („ovdje nema priča po mom sjećanju“), nego je riječ o golom zapisu spontanih, i zarad autentičnosti, krišom snimanih razgovora. Tajnost snimanja kao najdobronamjerniji motiv i svjesni izbor zapisivača, daje razgovoru ne samo autentičnost, nego i neposrednost. Toplinu i spontanost, oslobođenu ambicije da se rečeno oblikuje, dotjeruje ili prilagođava eventualnim željama i očekivanjima budućeg čitaoca knjige.

O svojo knjizi-autor Nedim Frljak kaže:

Nakon promocije knjige kojoj je prisustvovao veliki broj kakanjaca koji su i lično poznavali naratora Hamzu, Nedimovog oca, kojem je on i posvetio ovu knjigu, koja zapravo predstavlja zapis Hamzinih zanimljivih priča iz njegovog bogatog, sadržajnog života,..kroz koji je često bio u prilici da se susreće,razgovara i druži sa bezbroj, kako javnih ličnosti tako i običnih ljudi,
Nedim se zahvalio svom ocu, učitelju,uzoru.

U izjavi koju je Nedim Frljak dao za naš radio posebno je želio da se zahvali svima koji su na bilo koji način doprinijeli da njegova knjiga ugleda svjetlo dana

“Kao prvorangirana porodična figura, Otac, kako to shvataju i razumiju simbolisti, u ravni životne i porodične svakodnevnice, predstavlja zakonodavca, nosioca reda i poretka društvenih odnosa i relacija. „On je početak institucije; kao gospodar i nebo, slika je organizovane, mudre i pravedne transcendencije“, koja, „u isti mah pripada prošlosti i budućnosti“ (J. Chevalier). On je istovremeno junak i ideal. Neizbježna slika prave stvari. Mjera dobra i zla. Učitelj. Od njega se spoznaje, kroz njega se živi. I ne samo s njim, živim, nego i nakon njega. Knjiga „Razgovor s ocem“, upravo to, i o tome, nesebično govori i na djelu potvrđuje”- napisao je, izmedju ostalog, prof.dr. Esad Bajtal u recenziji knjige “Razgovori s ocem” autora Nedima Frljka.

Continue Reading

Društvo

Hadžihafizbegović i Lizde Kurt proglašeni najboljim na Festivalu glumca BiH

Emir Hadžihafizbegović i Belma Lizde Kurt proglašeni su najboljim glumcima osmog izdanja Festivala glumca BiH, koji je sinoć dodjelom nagrada i koncertnim programom “Pjesme za novi svijet” zatvoren u Konjicu.

Hadžihafizbegović je nagrađen za ulogu “Mahmut Zolj”, u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, Kamernog teatra 55 Sarajevo, u režiji Kokana Mladenovića, a nagradu i masku konjičkih drvorezbara uručila je, uime generalnog sponzora kompanije “Bosnalijek”, samostalna stručna saradnica u Bosnalijeku Suana Đelmo.

– Sretan sam, i ja imam demistificirajući odnos prema nagradama, ali nagrada je važna i predstavlja satisfakciju za posao i trud tokom proba. Nagradu dijelim sa svim kolegama, sa Sidranom čiji smo roman otkupili, sa Kokanom Mladenovićem. Kada sam dobio vijest da je naša predstava najbolja i da sam izabran za najboljeg glumca bio sam sretan i cijenim ovaj festival i napor svih koji su angažovani, i samo treba podizati standarde – poručio je Hadžihafizbegović.

Glumica Belma Lizde-Kurt nagrađena je za ulogu “Stela” u predstavi “Lutka” Pozorišta mladih Sarajevo, u režiji Adisa Bakrača. Nagradu i masku konjičkih drvorezbatra najboljoj glumici uručila je, uime Općine Konjic, stručna saradnica za kulturu Biljana Handžo.

Lizde-Kurt je kazala kako je divan osjećaj biti nagrađen te da su nagrade publike najvrijednije nagrade.

– Počašćena sam i nisam očekivala da ću je dobiti, jer je konkurencija bila jaka, i to daje krila za daljnji rad i zadovoljstvo – kazala je nagrađena glumica.

Nagrada za kolektivnu glumačku igru prema glasovima publike i odluci Umjetničkog savjeta “8. Festivala glumca BiH” u Konjicu dodijeljena je Ansamblu Kamernog teatra 55 Sarajevo, u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Direktoru Kamernog teatra 55 Sarajevo i glavnom glumcu u predstavi Emiru Hadžihafizbegoviću, nagradu je uime Kompanije BH Telecom- Zlatnog sponzora Festivala Glumca BiH u Konjicu, uručio Mirza Odobašić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u toj kompaniji.

Festival je zvanično zatvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović koji je kazao kako je ovo jedan unikatni, specifični festival koji je posvećen glumcima, glavnim akterima predstava te čestitao organizatorima i najboljim glumcima.

Osmi Festival glumca BiH u Konjicu ove godine predstavio je deset profesionalnih kazališnih produkcija i pet pratećih off sadržaja, a riječ je o najrecentnijim bosanskohercegovačkim i regionalnim teatarskim produkcijama.

Nagrade festivala – maske konjičkih drvorezbara, za laureate i laureatkinje izradili su konjički drvorezbari brenda “Zanat” i “Rukotvorine”, saopćila je Direkcija “Festival glumca BiH” u Konjicu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement