Poveži se s nama

Vijesti

Ko bi mogli biti kandidati za Predsjedništvo BiH?

Published

on

Još nije sasvim izvjesno hoće li biti opštih izbora naredne godine, i kakav će Izborni zakon biti na snazi, ali međustranački razgovori o kandidatima uveliko su počeli. Dok opozicione stranke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za sada neuspješno pokušavaju iznjedriti ime za člana Predsjedništva vladajući će, izgleda, igrati na sigurno.

Na megdan konkurenciji iz SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović nagovijestio kandidaturu za Predsjedništvo, ne zna se ko će. “Sarajevska trojka” bi najradije izašla sa jednim imenom, ali dogovor neće biti lak. SDP smatra da ima pravo da baš njihov kadar bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. U javnost su isplivala i imena poznatog advokata, Ifeta Ferageta, koji je već rekao da ne bi u politiku, ali i bivšeg funkcionera SDA, Denisa Zvizdića, kao potencijalnih kandidata koje bi “Trojka” mogla istaći.

DENIS ZVIZDIĆ, samostalni zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

“Postoje oni portali i mediji koji žele da dođu do informacije, a postoje i oni režimski portali bliski vladajućoj SDA stranci koji pokazuju veliki strah od eventualne moje kandidature i pokušaju na neki način da denunciraju moj politički kredibilitet. Vidjećemo naravno šta će biti, određeni razgovori su u toku”.

Postoji mogućnost i da svaka stranka izađe sa svojim kandidatom. Spekuliše se da ambicije za Predsjedništvo ima i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik Naroda i pravde

“Ukoliko SDP, Narod i pravda i Naša stranka eventualno budu imali svoje kandidate, izbor za člana Predsjedništva biće, ne mogu to nazvati obračunom, ali našim takmičenjem, dakle ko lideriše procese unutar “Trojke”. Između ta dva modela mi razmišljamo šta nam je bolje. Preferiramo svi taj prvi. Dakle da nađemo zajedničkog kandidata. Nije to lako s obzirom na neke naše ideološke razlike”.

Nije lako ali bi im to bilo mudro, smatraju analitičari, jer su veće šanse da udovolje biračima ako istaknu jednog kandidata.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

“Računajući na ta iskustva iz prošlosti kada im nije baš razum prevladao već su nekako sujete više odlučivale. Nekako sam skeptična da će uspjeti i ovaj put da se dogovore, posebno što su to stranke koje dolaze sa različitih strana političkog spektra”.

Interesantno će biti i u trci za hrvatskog člana Predsjedništva, jer je sve izvjesnije da će glavni kandidati ponovo biti Dragan Čović i Željko Komšić, dugogodišnji glavni konkurenti. Ništa manje napeto nije ni u Republici Srpskoj. Opozicija još nema rješenje. Gradonačelnik Banjaluke, PDP-ov Draško Stanivuković, ne krije da vidi sebe u borbi sa Miloradom Dodikom. Vidi se još nekoliko njih. I SDS bi svog čovjeka, a i DNS-ov Nenad Nešić, koji se opozicionim redovima nedavno priključio, ima velike ambicije. SNSD karte još ne otkriva.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

“Sve mi razmišljamo, razmišljam o svemu. To je daleko, kad bude bilo posebno ću vama da kažem”.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“Izaći ćemo kad se dogovorimo oko toga. To nikada nije lako. I kad se čini da je lako, nije lako. Dobro je što imamo više kandidata. Bilo bi loše da se ne pominje nijedno ime”.

Unutarstranačka previranja među opozicionim partijama ne pomažu. Samostalno teško da bi imali velike šanse, kažu analitičari. Ističu i jedan jako bitan detalj.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

“Ponašanje Beograda, odnosno koga će Beograd na neki način podržati a vidimo da trenutno Beograd i Aleksandar Vučić vrata otvara i za neke druge opozicione političare iz Republike Srpske. Prije svega mislim na gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića”.

Nešto jasnija slika mogla bi biti do kraja godine, kada se vidi hoće li se mijenjati Izborni zakon BiH i do koje mjere. U međuvremenu, sve političke stranke razmatraće po dvije opcije.

(BHRT)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement