Poveži se s nama

Kakanj

Završena Deveta međunarodna olimpijada iz engleskog jezika „HIPPO 2021“ / Suad Čobo iz Kaknja ostvario visoko osmo mjesto

U utorak, 21. septembra 2021. godine je nakon održane runde Svjetskog finala i zvanično završena ovogodišnja Deveta međunarodna olimpijada iz engleskog jezika „HIPPO 2021“, na kojoj je bilo prijavljeno ukupno 48.125 učesnika iz 42 države svijeta, a u runde Svjetskog finala je prošlo 186 i Evropskog finala 50 takmičara. U visokom četvrtom stepenu ovog takmičenja, u preliminarnoj rundi Suad je osvojio prvo mjesto u državi, u polufinalnoj rundi peto mjesto u Evropi od 233 takmičara, te tako ostvario plasman na Evropsko finale, gdje je predstavljao Bosnu i Hercegovinu od 16. do 18. septembra u gradu Rimini u Italiji.

Naša delegacija je iz Beograda krenula prema Riminiju 15. septembra, zajedno sa profesorom engleskog jezika, Daliborom Zovom, iz Katoličkog školskog centra u Zenici. Iako nije imao vlastitog mentora, ipak  zbog svih procedura morao biti pod pratnjom jednog profesora, tako da je zamolio profesora Zovu, mentora svog učenika Marija Šantića iz nižeg stepena takmičenja, da usput preuzme odgovornost i za njega. Ipak, uz Suadovo insistiranje, Svjetska Hippo Asocijacija je dozvolila da se ime Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“, koju trenutno pohađa, nađe pored mog imena na ovom takmičenju. Također, od ovog takmičenja nije imao nikakvu finansijsku podršku, a troškove takmičenja snosila je njegova porodica. Ipak, uz sve ove gore navedene poteškoće,  s ponosom je predstavljao svoju školu, opštinu, kanton i državu Bosnu i Hercegovinu i jedini je od svih takmičara koji nije imao svog mentora jer se samostalno spremao za takmičenje i sam postigao sve ove rezultate.

Na ceremoniji otvaranja Evropskog finala uručena mu je zlatna medalja i diploma za dosadašnji veliki uspjeh, a u takmičarskom dijelu je sljedećeg dana ostvario visoko osmo mjesto na dosta zahtjevnom testu.

  • Ovim putem se želim zahvaliti svojim roditeljima koji su neprestano bili podrška svim mojim aktivnostima, zatim profesoru Daliboru Zovo koji je nesebično, preko punomoći mojih roditelja, preuzeo odgovornost za mene i odveo me na ovu prestižnu Olimpijadu. Iako sam se takmičio samostalno zbog toga što škole u Kaknju ne učestvuju u ovom takmičenju, želim se zahvaliti i STŠ „Kemal Kapetanović“ Kakanj, Direktoru, Pedagogici, svim profesorima i učenicima škole – mojim kolegama, koji su mi dali ogromnu moralnu podršku. Posebnu zahvalnicu upućujem i Poliklinici „INTERMED“ Kakanj i direktorici dr. Muvedeti Lemeš, koji su mi omogućili besplatno testiranje na koronavirus za potrebe prelaska državnih granica, te su na taj način bili moji jedini sponzori. Na kraju se želim zahvaliti svim medijima u Kaknju koji su podijelili ovu vijest, ali i građanima Kaknja i ostalih općina koji su mi također dali ogromnu moralnu podršku i motivaciju da idem naprijed, rekao je Suad Čobo.

(radiokakanj.co.ba)

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

U Kaknju večeras skup za podršku rudarima

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH poziv predsjednika Demokratske fronte BiH gospodina Željka Komšića da pojasni radnicima u Rudnicima uglja u Federaciji biH i građanima Federacije BiH zašto nije moguća smjena Generalnog direktora JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH poziva članove porodica radnika u Rudnicima uglja u Federaciji BiH i građane gradova u kojima egzistiraju Rudnici uglja u Federaciji BiH da danas ispred ulaznih kapija u Rudnicima uglja u Federaciji BiH i Upravnih zgrada Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli i RMU „Kakanj“ u Kaknju od 18,00 – 19,00 sati kroz spontati skup pruže podršku radnicima u Rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Continue Reading

Kakanj

Kakanj posjetila delegacija koju predvodi Atilla Baysak, sin rahmetli Kemala Baysaka, humaniste, privrednika i počasnog konzula BiH u Izmiru

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević danas je u svom uredu ugostio delegaciju koju je predvodio Atilla Baysak, sin rahmetli Kemala Baysaka, humaniste, privrednika i počasnog konzula BiH u Izmiru.

Sastanak je počeo evociranjem uspomena na rahmetli Kemala Baysaka koji je bio čest i drag gost u Kaknju, a poslije se razgovaralo o brojnim temama koje se odnose na jačanje prijateljskih veza, te na privredne i druge teme.

(Press Općine Kakanj)

Continue Reading

Kakanj

Načelnik Bajtarević posjetio doktoricu Dragicu Goronja: Humano djelo doktorice Dragice ne smije biti zaboravljeno

Načelnik Općine Kakanj danas je posjetio našu sugrađanku, čuvenu doktoricu, specijalistu pedijatrije, Dragicu Goronja.

Ovom posjetom načelnik je izrazio poštovanje uvaženoj doktorici čije veliko humano djelo ne smije biti zaboravljeno.

Doktorici Goronja načelnik je uručio zahvalnicu i simbolične darove u znak neizmjerne zahvalnosti za sve što je učinila za nekoliko generacija građana Kaknja.

Doktorica Dragica je izrazila zadovoljstvo zbog posjete i činjenice da nije zaboravljena, te se u tom smislu zahvalila načelniku i građanima Kaknja.

(Press Općine Kakanj)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement