Poveži se s nama

Ekonomija

Poskupljuje kafa u Bosni i Hercegovini, cijena raste i do 15 posto

Na policama marketa u Bosni i Hercegovini od sutra će cijene kafe biti više za 10-15 posto. Potvrdili su za Klix.ba proizvođači i trgovci ovog napitka te upozorili da je to samo početak poskupljenja.

Naime, kako je za portal Klix.ba kazao Josip Baban, vlasnik firme Marcaffe, cijene i u našoj zemlji će morati rasti zbog drastičnog poskupljenja sirove kafe na svjetskom tržištu. Poskupljenje sirove kafe prouzrokovao je mraz koji je pogodio polja kafe u Brazilu 19. jula, a imali smo i sušni period koji je također tome doprinio.

– U maloprodajnim marketima nove cijene će biti od sutra, s obzirom na to da smo im poskupljenje morali najaviti ranije, tako da ćemo od sutra pa u narednih 15 dana imati drastično više cijene kafe na policama marketa u BiH. Ovo sada je samo prvi val poskupljenja, jer ovo poskupljenje od 10 do 15 posto ne može nadomjestiti rast cijena na svjetskom tržištu, tako da će biti i drugi val do kraja godine, za još deset posto. To je u konačnici poskupljenje od oko 25 posto – kazao je Baban za portal Klix.ba.

Prema informacijama koje je ekipa portala Klix.ba prikupila, neće sve kafe od sutra poskupjeti, a jedna od njih je i Franck kafa. Ovo je za portal Klix.ba potvrdio direktor firme Edin Škaljić.

– Naši izvori nabavke su stabilni, tako da mi cijene svojih proizvoda još uvijek nećemo mijenjati. Međutim, činjenica je da su problemi na svjetskom tržištu i zbog suše i zbog skupljeg transporta, tako da ćemo u određenom vremenskom periodu sigurno i mi morati povećati cijene – kazao je Škaljić za Klix.ba.

Razlog za poskupljenje, osim mraza i suše, je i poskupljenje transporta, tako da je izvjesno da će građani Bosne i Hercegovine sljedeće godine piti znatno skuplju kafu.

(Klix.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement
Advertisement