Poveži se s nama

Lifestyle

Ideja za doručak: Iskoristite stari hljeb i pripremite prženice

Published

on

Izvor: Klix.ba

Prženice ili jednostavno pohovani hljeb se najčešće služe za doručak, vrlo se jednostavno pripremaju, ne zahtijevaju mnogo sastojaka, a istovremeno su i odličan način da se iskoristi stari hljeb od prethodnih dana.

Prženice se u našoj kuhinji najčešće podrazumijevaju kao slano jelo, dok je slatka verzija poznata kao francuski tost i najčešće se pravi s dodatkom cimeta.

Pored toga što se vrlo lagano priprema, pohovani hljeb je izuzetno ukusan s hrskavom korom i kremastom, mekanom sredinom.

Jedina stvar na koju trebate obratiti pažnju kod prženica jeste da ne pretjerate s mlijekom, jer će onda tijesto biti gnjecavo.

Sastojci:

Stari hljeb, 3-4 jaja, pola čaše mlijeka, malo soli i drugih začina po želji, ulje

Priprema:

Narezati hljeb na kriške debljine oko 1,5 centimetara.

U posudi umutiti jaja, dodati mlijeko, so i začine. Umočite kriške hljeba u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

Zagrijte ulje u tavi, a kriške pecite 2 do 3 minute sa svake strane.

Prženice bi spolja trebalo da budu hrskave i zlatne boje, a smjesa iznutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta. Prijatno!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Ahmed – Brico iz Kaknja vicešampion na Festivalu frizera Evrope i Azije u Antaliji

Published

on

Izvor: okanal.oslobodjenje.ba

Tradicionalnom festivalu za frizere Evrope i Azije koji se održava i ove godine u Antaliji, prisustvuje više od stotinu frizera iz Bosne i Hercegovine. Uz brojne revije, edukacije i predstavljanja novih frizerskih preparata, održano je i međunarodno takmičenje u više disciplina od kojih su predstavnici Saveza frizera BiH učestvovali u dvije osvojivši među više od stotinu i pedeset takmičara visoka druga mjesta.

Biljana Vukotić iz Banje Luke u disciplini “svečane frizure” u kojoj se kreacije prave na sceni na kojoj su se takmičili frizeri iz brojnih zemalja Evrope i Azije, uz pretešku konkurenciju osvojila je drugo mjesto, skrenuvši sa svojim modelom Anom Biško iz Gruda veliku pažnju posjetilaca festivala i samog žirija u kojem je bio i Sanin Fazlić, predsjednik Saveza frizera BiH.

Također, veliku, možda i najveću pažnju publike festivala privukla je neobična kreacija Ahmeda Karića iz Kaknja koji se takmičio u konkurenciji “žensko šišanje” i osvojio visoko drugo mjesto. Ovacije publike Karić je izazvao i kada je prilikom dodjele medalje i pehara na bini uzeo mikrofon i umjesto predstavljanja otpjevao stihove pjesme “vraćam se majci u Bosnu”.

Predsjednik Saveza frizera BiH Sanin Fazlić koji je ujedno bio i organizator odlaska frizera iz BiH na ovaj prestižni festival smatra da je ovo ogroman uspjeh bh. frizera i potvrda da Bosna i Hercegovina ima talentiranih mladih ljudi koji je uvijek, čak i kada se uopće ne očekuje, predstave u naljepšem svjetlu.

– Prezadovoljni smo ovogodišnjim festivalom i odzivom naših frizera kojih je bilo u Antaliji više od stotinu. Posebno su nas obradovale medalje koje su osvojili naši Biljana i Ahmed koji su se takmičili u zaista velikoj konkurenciji, jer imamo potvrdu da bh. frizeri dobro prate svjetske modne trendove i da su bili među najkreativnijima na ovom takmičenju. S obzirom da je još uvijek pandemija i da se prošle godine ovaj festival nije ni održavao, sve je bilo na vrhunskom nivou. Iduće godine očekujemo u najmanju ruku duplo veći broj učesnika iz BiH, jer ovo je događaj na kojem se družimo, učimo, takmičimo se i jačamo naše frizersko zajedništvo, poručuje Fazlić.

On također smatra da bi od strane države ili barem lokalnih zajednica frizeri koji ih promoviraju na ovako važnim i grandioznim manifestacijama svjetskog nivoa trebali imati makar minimalnu podršku, jer odlazak na ovakve događaje iziskuje frizerima koji se godinama za putovanja na takmičenja samoorganiziraju, velike troškove.

Festival i takmičenje frizera Evrope i Azije traje od ponedjeljka, a frizeri iz BiH, njih oko stotinu, vraćaju se u petak u Sarajevo.

Continue Reading

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement