Poveži se s nama

Vijesti

Evo koliko godina života i staža vam treba za minimalnu, srazmjernu ili zagarantovanu penziju

Published

on

Izvor: zenicablog.com

Ko ima pravo na minimalnu penziju (382 KM), šta je to srazmjerna penzija, koji uvjeti se moraju ispuniti da bi se ostvarila zagarantovana penzija (478 KM), svakodnevna su pitanja građana u Federaciji koji bi željeli da se penzionišu. Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Šta ako imate u BiH 10 godina staža, a pet u Hrvatskoj?

– Osnovni uvjet za penzionisanje, za minimalnu penziju, jeste 15 godina staža i 65 godina života, što je dovoljno za našu samostalnu penziju. Srazmjerna penzija je kada osoba ima staža iz drugog nekog fonda (izvan BiH), a nema dovoljno godina za našu samostalnu penziju. Naprimjer, ako ima 15 godina kod nas i 15 u Njemačkoj, i dalje će imati pravo na našu minimalnu. Ili ako ima kod nas sedam godina staža, a u Njemačkoj osam, onda će kod nas ostvariti pravo na penziju za tih sedam godina jer ukupno ima 15, i to je i dalje srazmjerna penzija. A ako kod nas osoba ima 15 godina staža, i u Njemačkoj 16-17 godina, onda ima našu samostalnu penziju – objašnjava nam Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Naglašava kako je najjednostavniji primjer za minimalnu penziju 15 godina staža i 65 godina života.

– Ukoliko osoba ima kod nas deset godina staža i pet u Hrvatskoj, i ona će dobiti za tih deset godina kod nas neki iznos penzije, zato što ukupno ima 15 godina staža. Ali ako kod nas ima 10 godina staža i u Hrvatskoj dvije, neće dobiti ništa jer ukupno nema tih minimalnih 15 godina staža i to je onda problem – govori Kvesić.

Dodaje da recimo u slučaju da osoba ispunjava uvjete za minimalnu penziju koju je stekla u BiH, ali da na rješenju ima niži iznos od 382 KM, ta osoba ipak dobija minimalnu penziju.

Ima 20 hiljada korisnika zagarantovane penzije

– Pravo na zagarantovanu penziju (478 KM) imaju naši korisnici koji su, po novom zakonu, ostvarili pravo na penziju s navršenih 40 godina staža osiguranja, a po starom zakonu oni koji su ostvarili penziju s 40 godina penzijskog staža, također pod uvjetom da žive na području BiH, a rješenjem im određen manji iznos od iznosa zagarantovane. Korisnika zagarantovane penzije, prema posljednjoj isplati, ima oko 20 hiljada – rekao nam je Kvesić.

Dodaje da minimalnu penziju, ostvarenih prema Zakonu o PIO-u, ima oko 174.500 naših korisnika i kada se tome pridodaju i penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima, bude ih oko 215.000.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement