Poveži se s nama

Vijesti

Građani BiH plaćaju najviše cijene lijekova u regiji

Published

on

Izvor: N1

Građani naše zemlje plaćaju najviše cijene lijekova u regiji, a odgovornost za to snose svi nivoi vlasti. Jedan od razloga je zakonska regulativa u interesu vele-trgovaca i maloprodajnih lanaca apoteka. Interes građana je malo kome bitan.
Vildana Malkić je onkološki pacijent već pet godina, a sa hroničnim bolestima, bori se punih 20. Isto toliko ima godina radnog staža, ali penzija od 210 KM jedva pokriva mjesečni iznos osnovnih lijekova koji joj trebaju za liječenje. Nerijetko ih nabavlja i u susjednoj Srbiji. Bez pomoći svoje djece, pojašnjava Vildana, ne zna kako bi uspjela.

“Moje potrebe za mjesečnim lijekovima ne mogu biti pokrivene sa 210 KM. Invalidska penzija mi je 210 KM, a ja potrošim nekad, i više na same suplemente i ovaj Plavix koji moram koristiti, koji je neizbježan. Ne smijem ga preskakati. Ovdje je 25 KM, a 10 je u Srbiji. Da ne govorim o ostalim lijekovima, za pritisak, za štitnu žlijezdu, za ostalo…, a koji ne idu na recept”, rekla je Vildana Malkić, onkološki pacijent.

Devet od trinaest posmatranih najprodavanijih lijekova u BiH, najskuplji su u regionu, a odgovornost za to snose svi nivoi vlasti. Primjera radi, na lijeku čija je cijena 1.000 KM, apoteka u Republici Srpskoj može zaraditi 200 KM, u Federaciji 250, u Crnoj Gori 180 KM, Hrvatskoj 100, dok u Srbiji svega oko 15 KM.

Primjer za to nam navodi i Verica Tadić, iz Udruženje žena oboljelih od raka dojke “Iskra”.

“Imam jednu članicu koja ima metastaze na kostima. Njen lijek ovdje košta 6.000 KM. Ona ga nabavlja u Srbiji za 4.400 KM. Razlika jedne kutije lijeka je 1.600 KM”, priča nam Verica Tadić.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da nadzor nad tržištem vrijednim više od 700 miliona KM u BiH praktično ne postoji, što isključivo odgovara veletrgovcima i maloprodajnim lancima apoteka u državi, koji ubiru najveći profit.

O opstrukcijama koje se dešavaju u ovom području, govorio je i Uroš Vukić, projekt menažer udruženja “Misli dobro”.

“Samim Pravilnikom je definisano da se to nadzorno tijelo treba imenovati 60 dana od dana stupanja Pravilnika na snagu. Pravilnik je stupio na snagu 1. januara 2017. godine, a nadzorno tijelo je imenovano tek u decembru 2018. Tu je bilo raznih opstrukcija da se uopšte dođe do tog nadzornog tijela”, naveo je Vukić.

Na kraju šestomjesečnog istraživanja, iz ovog udruženja navode da su došli i do deset preporuka. Neke od njih pojasnio nam je Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka.

“Ako imamo tržište lijekova od 750 miliona maraka, samo ako pet odsto uspijemo da smanjimo cijenu ljekova, znači mi smo 35 miliona maraka uštedjeli građanima BiH. Tu ima i pitanje PDV-a. Sve preporuke će biti javno dostupne”, izjavio je Stevanović.

Zanimljivo je da je BiH do 2017. godine bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala Pravilnik o cijenama lijekova.

U odnosu na region njime je definisana i najviša veleprodajna marža, od 8 posto.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement