Poveži se s nama

Vijesti

Zenica do daljnjeg bez grijanja

Published

on

Izvor: federalna.ba

Da su građani Zenice, korisnici usluga Javnog preduzeća Grijanje, daleko od toplih radijatora više je nego izvjesno.

Nakon jučerašnjih istupa uprave preduzeća „Grijanje“ i prebacivanja odgovornosti za nastale probleme na Arcelor Mittal, isporučioca toplinske energije za grijanje Grada, danas odgovor iz te kompanije.

Tvrde, nije riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom pumpnih stanica koje su sastavni dio mreže toplinskog grijanja.

Tri dana pred pročetak grijne sezone građani Zenice doznaju da ugovor o isporuci toplinske energije nije potpisan, ali i da je, zbog neriješenih tehničkih problema u vezi s napajanjem pumpnih stanica električnom energijom neizvjesno kada uopće mogu očekivati tople radijatore.

Evo reakcija:

„Meni je hladno u stanu, a kako je bebama. Oni o građanima ne vode računa, aposlutno nikako. Da vode barem računa kao što ljudi vode o cukama i macama, nama bi bilo u ovoj zemlji OK.“

„Građani ispaštaju, kad je platiti moraš redovno platiti najviše se i plaća redovno sigurno, ali nisu oni baš da ispoštuju one svoje obaveze.“

Ko u aktulenoj situaciji ne poštuje obaveze? Iz Grijanja jučer okrivili Arcelor Mittal, ova kompanija danas odgovorila.

Tvrde, Javno preduzeće “Grijanje“ nije osiguralo potrebne tehničke preduvjete, uključujući odgovarajuća brojila, i suglasnosti za priključak na elektromrežu za napajanje pumpnih stanica.

Rješenjem federalnog inspektora za električnu energiju Arcelor Mittal električnu energiju može koristiti samo za vlastite potrebe, ali je ne može bez potrebnih dozvola isporučivati drugim korisnicima, u konkretnom slučaju preduzeću „Grijanje“.

Kako bi izbjeglo preuzimanje obaveze plaćanja potrošene električne energije, JP “Grijanje” je osiguralo ugradnju brojila samo na 0,4 kV. Takav napon, međutim, služi samo za osvjetljenje i pomoćno napajanje. Pumpe, koje se koriste za cirkulaciju vode u sistemu grijanja, napajaju se 5 kV visokim naponom. Bez ovog napajanja ne može raditi pumpna stanica Termoelektrane, a samim time ni sistem grijanja grada.

Na to su, tvrde iz Arcelor Mittala, upozorili nadležne u „Grijanju“ još u martu ove godine, kada su dobili to rješenje.

Ističu, također, da ugovor o ispruci toplinske energije za predstojeću grijnu sezonu još nije potpisan. I to je jedino u čemu se dvije strane slažu.

U novom ugovoru Mittal želi jedan dio potrošnje električne energije da prebaci na JP “Grijanje”, a radi se o milionskim iznosima.

Ono što smo zahtijevali od Gradske uprave pošto nova toplana nije puštena u funkciju da se potpiše isti ugovor kao što je potpisan ugovor prošle godine bez ikakvih izmjena, bez ikakvih dodatnih nameta, jer je obećano građanima Zenice da će narednih sedam godina imati istu cijenu grijanja.

Za više od 60.000 građana korisnika daljinskog grijanja u ovom trenutku važnije je pitanje kada će grijanja uopće biti, jer su primorani tražiti alternativna rješenja za zagrijavanje svojih stanova. To znači i dodatne izdatke za koje velika većina, nema prostora.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Isplaćena peta rata boračkih stipendija za 2038 studenata u ZDK

Published

on

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala sredstva i izvršila isplatu pete rate boračkih stipendija za 2038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu u iznosu od 285.850,00 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800,00 KM, dok za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja stipendija iznosi 1.200,00 KM.

Broj korisnika boračkih stipendija i raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

-Grad Zenica – 441 korisnik – 61.100,00 KM,
-Grad Visoko – 225 korisnika – 31.600,00 KM,
-Općina Breza – 114 korisnika – 15.800,00 KM,
-Općina Doboj Jug – 46 korisnika -6.300,00 KM,
-Općina Kakanj – 170 korisnika – 24.100,00 KM,
-Općina Maglaj – 160 korisnika – 22.750,00 KM,
-Općina Olovo – 113 korisnika – 16.100,00 KM,
-Općina Tešanj – 218 korisnika – 30.700,00 KM,
-Općina Usora – 34 korisnika – 4.850,00 KM,
-Općina Vareš – 79 korisnika – 10.800,00 KM,
-Općina Zavidovići – 237 korisnika – 33.600,00 KM
-Općina Žepče – 201 korisnika – 28.150,00 KM.

Continue Reading

Vijesti

Radni sastanak predsjedavajućeg Skupštine ZDK sa predstavnicima projekta USAID/INSPIRE

Published

on

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić danas je upriličio radni sastanak sa predstavnicima USAID-ovog projekta USAID/INSPIRE. Predstavnici projekta na sastanku su bili zamjenica direktora projekta Nejra Neimarlija-Roić i grant menadžerica Anja Didović. Sastanku je pored predsjedavajućeg Huskića prisustvovao i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić.

Ovom prilikom predstavnici projekta USAID/INSPIRE su upoznali prisutne o djelovanju kroz USAID-ov projekat podrške zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i podršku nevladinim organizacijama i pojedincima koji se bore za prava, osnaživanje i dostojanstvo marginaliziranih grupa. Projekat je podržao i rad servisnog centra dva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona i to Udruženja Dlan iz Zenice (trenutno pruža usluge za 94 porodice) i Udruženja Mala sirena iz Zavidovića (trenutno pruža usluge za 147 porodica). Ova udruženja svojim radom i djelovanjem kroz servisne centre pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te njihovim porodicama, a kvartalno pruže preko 3000 usluga porodicama koje su korisnici usluga ovih udruženja. USAID-ov cilj podrške kroz projekat USAID/INSPIRE ovim udruženjima je u konačnici ostvarivanje održivosti ovih servisnih centara.

Predsjedavajući Huskić se zahvalio gostima na posjeti, te izrazio podršku projektu USAID/INSPIRE sa nadom da će do okončanja projekta svi relevantni akteri spoznati značaj djelovanja i postojanja ovog projekta i djelovanja ovih udruženja, te da će se sistemski i institucionalno na različitim nivoima vlasti uspostaviti sistem koji će omogućiti ispunjenje konačnog cilja projekta, odnosno održivo djelovanje ovih udruženja, ali i svih drugih udruženja i institucija koji na ovaj ili drugačiji način pomažu i pružaju podršku djeci i osobama s poteškoćama u razvoju kao i njihovim porodicama.

Continue Reading

Vijesti

Nova pravila za ulazak u Njemačku

Published

on

U nedjelju stupa na snagu nova odluka – sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale koronavirus, a dolaze u Nemačku iz visokorizičnih zemalja, među kojima je i BiH moraće u desetodnevnu izolaciju po dolasku, saopšteno je danas iz Epidemiološkog instutita Robert Koh.

Samoizolaciju mogu da prekinu nakon pet dana tako što će priložiti negativan PCR test.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave da prilože i svoj sertifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement