Poveži se s nama

Kakanj

U Kaknju obilježen 13.oktobar – Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Published

on

Predstavnici Općine Kakanj, Ambasade Švicarske i agencija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini obilježili su danas u Kaknju Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (DRR dan) čija je tema ove godine „Sve je u dobrom upravljanju“.

Ovim se skreće pažnja da ne treba čekati da se katastrofa desi, nego preventivno pristupati kroz zajedničko djelovanje. Događaj je organiziran u sklopu zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, kojeg u vrijednosti od 8,4 miliona KM finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije (UN), a provode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO.

Kroz ovaj Program radi se na rješavanju prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, a koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u sektorima zaštite i spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravlja te poljoprivrede. Poseban naglasak stavlja se na poboljšanje koordinacije na lokalnom nivou i na unapređenje strateškog planiranja koje se oslanja na podatke o rizicima, vodeći računa o najugroženijim kategorijama stanovništva.

Ovim se skreće pažnja da ne treba čekati da se katastrofa desi, nego preventivno pristupati kroz zajedničko djelovanje. Događaj je organiziran u sklopu zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, kojeg u vrijednosti od 8,4 miliona KM finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije (UN), a provode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO.

Kroz ovaj Program radi se na rješavanju prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, a koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u sektorima zaštite i spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravlja te poljoprivrede. Poseban naglasak stavlja se na poboljšanje koordinacije na lokalnom nivou i na unapređenje strateškog planiranja koje se oslanja na podatke o rizicima, vodeći računa o najugroženijim kategorijama stanovništva.

Šefica sektora za lokalnu upravu i općinsko upravljanje pri Ambasadi Švicarske Maja Zarić je ovom prilikom izjavila: „Skorašnje katastrofe značajno su usporile razvoj lokalnih zajednica i zemlje u cjelosti. Kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti, neophodno je sistemsko upravljanje rizicima od katastrofa. Kakanj je jedna od deset općina koje imaju podršku Švicarskog i UN-ovog zajedničkog programa u uvođenju mjera na upravljanju rizicima od katastrofa“.

U okviru Programa je pokrenuta i online DRAS platforma koja pruža ažurne informacije o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima na teritoriji čitave BiH, te su mapirane institucije, organizacije i usluge u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja i njihova uloga u vrijeme katastrofa. Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a BiH i v.d. rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, naglasila je da „ljudsko djelovanje doprinosi porastu rizika od katastrofa. Ekonomska i društvena nestabilnost, migracije, raseljavanje, urbanizacija, loše upravljanje okolišem i klimatske promjene važni su faktori koji doprinose sve većim i složenijim posljedicama katastrofa sa kojima se suočavamo.

Iz tog razloga, UN je aktivno uključen u razvojne aktivnosti koje smanjuju rizike od katastrofa i pomažu nam da se prilagodimo klimatskim promjenama. U okviru Zajedničkog programa Vlade Švicarske i UN-a, u saradnji sa partnerima i lokalnim vlastima, poduzeli smo konkretne mjere za jačanje multisektorskih kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa. Mijenjamo način na koji pristupamo izazovima rizika od katastrofa fokusirajući se na prevenciju i rano djelovanje, kao i sistemsko ulaganje u jačanje otpornosti zajednica i stanovništva, posebno najranjivijih kategorija“.

U Kaknju je u sklopu Programa održana i simulacijska vježba u Srednjoj tehničkoj školi „Kemal Kapetanović“, koju su prema unaprijed utvrđenom scenariju proveli predstavnici civilne zaštite Općine Kakanj, Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj, Vatrogasno društvo „Kakanj“, Policijska stanica Kakanj, Dom zdravlja Kakanj, Crveni križ Kakanj, te osoblje i učenici Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ Kakanj. U vježbi je „spašeno“ 120 učenika škole evakuacijom u slučaju požara. Ovo je jedna od škola u BiH gdje su završene procjene rizika, provedene edukacije i napravljeni planovi za smanjenje rizika od katastrofa u okviru ovog zajedničkog Programa.

„Drago mi je da ovaj važan datum obilježavamo u Kaknju. Mi smo u prošlosti imali jako puno izazova, a iz svakog smo izvlačili pouke. Zato smo svjesni potrebe za preventivnim djelovanjem. Osim prirodnih nedaća, naše područje je izloženo i nedaćama koje su produkt industrijskog karaktera našeg područja. Uz poplave, požare, suše, velike snjegove i ekstremno niske temperature, mi smo imali i velike odrone rudničke jalovine i prodor vode kroz nedovršeni rudnički tunel kojim protiče rijeka Ribnica u svom završnom toku.

Na našem području su prisutna i dva velika odlagališta rudničke jalovine i jedna deponija šljake i pepela. Imali smo i probleme zapaljenja uglja duboko u zemlji. Uz sve to ovdje postoje i rudničke jame duboko u utrobi zemlje. Ovdje su i termoenergetska postrojenja. Nas je dakle život naučio da je preventiva i uvezivanje najbolji spas i zbog toga sa zadovoljstvom učestvujemo u projektu „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, izjavio je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Dom zdravlja Kakanj objavio raspored vakcinacije i revakcinacije za period 25-29 oktobra

Published

on

JU „Dom zdravlja“ Kakanj poziva i obavještava građane sa područja općine Kakanj da se mogu vakcinisati protiv COVID-19 bez ranije najave i revakcinisati bez pozivanja.

Na vakcinalnom punktu Kakanj 5 (Medicina rada) u centralnoj zgradi JU „Dom zdravlja“ Kakanj, biće dostupna AstraZenekina vakcina u periodu od 25.10.2021. do 29.10.2021. godine i za vakcinisanje i za revakcinisanje u vremenskom periodu od 12:00 do 15:00 sati.

Na vakcinalnom punktu Kakanj 8 (Zgošća) za period 25.10.2021. do 29.10.2021. godine raspored je sljedeći:

 • 25.10.2021. (ponedjeljak) od 12:00 do 15:00 sati biće dostupna Sinofarmova vakcina i za vakcinisanje i revakcinisanje,
 • 26.10.2021. revakcinisanje Pfizerovom vakcinom za pacijente koji su prvu dozu primili 05.10.2021. od 10:00 do 15:00 sati,
 • 27.10.2021. revakcinisanje Pfizerovom vakcinom za pacijente koji su prvu dozu primili 06.10.2021. od 10:00 do 15:00 sati,
 • 28.10.2021. revakcinisanje Pfizerovom vakcinom za pacijente koji su prvu dozu primili 07.10.2021. od 10:00 do 15:00 sati,
 • 29.10.2021. (petak) od 12:00 do 15:00 sati biće dostupna Sinofarmova vakcina i za vakcinisanje i revakcinisanje.

Pozivamo građane da iskoriste priliku i da dođu od 25.10.2021. do 29.10.2021. godine (od ponedjeljka do petka) na navedene vakcinalne punktove kako bi se vakcinisali bez najave, odnosno revakcinisali bez pozivanja.

Molimo sve građane koji imaju više od 18 godina života da se vakcinišu protiv COVID-19, jer je proces imunizacije jedina učinkovita mjera kojom se mogu spriječiti teži oblici COVID-19, povećan broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od ove opasne zarazne bolesti. Molimo građane da na vakcinalnim punktovima imaju obzira prema osobama koje spadaju u neku od rizičnih kategorija (starije osobe, hronični bolesnici, onkološki bolesnici i sl).

Vakcinišite se i na taj način zaštitite sopstveno zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi!

Continue Reading

Kakanj

Crveni križ i Općina Kakanj realiziraju projekat “Radost za treću mladost” : Upriličena radionica slikanja na alu foliji za osobe treće životne dobi

Published

on

Crveni križ općine Kakanj uspješno je realizirao radionicu slikanja na alu foliji.

Na radionici su učestvovale osobe treće životne dobi – korisnici Centra za aktivno starenje.

Radionica se realizira u sklopu projekta “Radost za treću mladost” kojeg Crveni križ Kakanj implementira uz finansijsku podršku Općine Kakanj.

Bila je ovo prilika za osobe treće životne dobi da nauče nešto novo i da lijepo provedu slobodno vrijeme.

Radionica je podijeljena na 3 dana, a dinamika kao i tehnike rada su prilagođene starijim osobama.

Continue Reading

Kakanj

Kakanjac Emil Kulović glumi u slovenačkim filmovima i serijama

Published

on

Slovenački film “Kapa” prije nekoliko dana je imao svoju premijeru, a povod za ovu našu priču je dvanaestogodišnji dječak Emil Kulović, rođeni kakanjac sa trenutnom adresom u Sloveniji koji glumi u ovom filmu.

 • Film je već nagrađen za scenario,  koji je napisala Saša Eržen. Producentkinja filma je Ida Weiss, produkcija SENCA STUDIO , režiser filma je divni Slobodan Maksimović.  U filmu igraju poznata slovenska filmska lica, kazali su u razgovoru za naš radio Emilovi roditelji.
 • Film je sniman skoro 8 mjeseci na nekoliko lokacija u Sloveniji i Hrvatskoj. KAPA je prvi božićni film snimljen u Sloveniji, i donosi jako lijepu prazničnu priču o djeci koja žive u domu za  nezbrinutu djecu i djevojčici koja ima sve što se može poželjeti. Nadamo se prikazivanju filma i u BH kinima, rekli su nam Emilovi roditelji.

Na početku razgovora našeg glumca Emila smo pitali: Kako je došlo uopšte do toga da se prijavi na audiciju, je li to bila odluka ili nagovor roditelja, nastavnika u školi ili je sam donio odluku?

 • Naravno da je odluka bila moja, ali prije kastinga sam se konsultovao sa roditeljima i dobio njihovu saglasnost. Na kastingu za tu ulogu je bilo preko 300 prijava. Nakon spremljenog materijala, producent  i  režiser su odmah pozvali moje roditelje i saopštili da sam ulogu dobio baš ja.
  Ispričat ću vam jednu anegdotu, kada ih je moj otac upitao kako sam se predstavio na slovenskom jeziku, oni su ga upitali ZAŠTO ? Rekli su: Emil je odlično odglumio pripremljeni komad jedne predstave. Tata im je rekao da živim u Sloveniji samo tada godinu i pol. Nisu mogli vjerovati, jer su misli da sam rođen ovdje. To je oduševilo cijelu ekipu, priča nam rječiti Emil.

O svojoj zanimljivoj ulozi dječaka Janka, Emil kaže:

 •  Glumim jednog jako interesantnog lika koji se zove JANKO. Janko je inače štićenik doma za nezbrinutu djecu. Malo ograničenih sposobnosti, koji je ne baš tako primjeran štićenik.  Sa još svojih dvoje prijatelja u filmu Majom i Filipom , stvara velike probleme kako odgajateljima tako i drugoj djeci s kojom zajedno živi u domu. Od prvih slova naših imena nas nazivaju MAFIJA (MAja, FIlip, JAnko).

Na naše pitanje, je li naporno biti glumac, učiti tekst, ponavljati neke scene više puta, Emil kaže:

 • Iskreno, meni kao nekom ko se prvi put susreće sa činom snimanja filma, ništa nije bilo naporno. Učiti tekst je najlakši zadatak glumca, veću težinu nosi to da odglumite osjećaje lika kojeg igrate. Obzirom da sam igrao specifičnog lika, ponekad sam mislio da neću moći iznijeti zadatak onako kako je zahtijevao režiser. Ali na sreću , sve je išlo kako treba, naravno uz pomoć režisera  i iskusnih glumaca na setu koji su ponekad bili moji mentori. Najteže mi je padalo, kada smo na niskim temperaturama ponavljali neke scene nekoliko puta jer se u tim scenama pojavljuje veliki broj statista. Režiseri  najbolje znaju kako sve to da se posloži.

Snimanje filma, i svi zadaci koji su pred njega postavljeni, Emil je, kao i druge njegove kolege, odrađivao odgovorno i profesionalno, kao da su iza njega godine staža, iskustva i snimljenih filmova.

 • Jedan moj dan snimanja je izgledao tako , što smo na set dolazili svi zajedno organiziranim prijevozom. Već u kombiju su počinjale šale i zezanja, na dešavanja od predhodnog dana. Nekad se naravno i poneki kolega nervirao, jer smo kretali rano ujutro, a njemu je nedostajalo sna. Dolaskom na set svi smo znali svoje zadatke. Kad ko snima, kad ko ima pauzu, kada je svima pauza za ručak…i tako dalje. Snimanja su obično završavala kasno navečer. Tu sam upoznao mnogo divnih ljudi iz tehnike, šminkere, kostimografe, tonce, vozače, glumce , logističare. Zaista , jedno divno iskustvo – priča Emil.

Emil kaže da je gluma njegova velika ljubav i da trenutno radi na još nekoliko glumačkih projekata, odgovarajući na naše pitanje: Kako zamišlja svoju budućnost, želi li se i dalje baviti glumom?

 • Za to pitanje je još uvijek rano.  Trenutno je gluma moja velika ljubav. Upravo završavam snimanje TV serije, pripremam jednu veliku pozorišnu ulogu koju sam dobio i pohađam časove glume. Sve su to neke smjernice da bi me mogle eventualno odvesti na Akademiju za gledališče, radio, film i televiziju u Ljubljani ili možda Akademiju scenskih umjenosti u Sarajevu, nikad se ne zna. Pravi odgovor bi možda bio , da. Želim da se bavim filmom.

Nakon filma “KAPA” Emil je bio uspješan i na audiciji za jednu TV seriju, čije snimanje upravo završava. O ovom projektu Emil kaže:

 • To je nekako drugačiji projekat jer se ne radi o filmu nego o TV seriji koja ima oko 80 epizoda. Serija se zove “za Hribom” i dešava se u slovenačkoj regiji Dolenjska, sa specifičnim naglaskom. To je humoristična serija i u njoj glumim sina od čovjeka alkoholičara, kojeg nije briga za porodicu. Još uvijek , zbog ugovora sa produkcijom ne smijem otkrivati detalje.

Uspjehom koji je postigao Emil ponose se i njegovi roditelji

– Naravno da se osjećamo ponosnim, ali sa velikom odgovornošću prema Emilovim obavezama i usmjeravanju u tom pravcu. Svakako ćemo poštovati Emilove životne odluke, pa ako to bude gluma imat će našu podršku. Obzirom da Emil već  snima za još jednu Slovensku produkciju, TV seriju, te da radi na jednom internacionalnom filmskom projektu, ne možemo biti sigurni da li je to prolazna faza ili nešto ozbiljnije. Svakako je to jedno veliko i lijepo iskustvo, koje je Emilu donijelo i istinska prijateljstva.
Porodica Kulović,Edin i Milica sa djecom, Emilom i njegovim sekama Unom i Zarom u Sloveniju su odselili prije nešto više od 3 godine.Na naše pitanje: Kako su se snašli, odgovaraju:

Kao i svaka promjena  u životu nosi sa sobom određene probleme, puno obaveza, privikavanja na novi način života. U suštini to nam nije bio prvi susret sa ovom sredinom u životu , pa nam je ipak bilo malo lakše. Svi smo zadovoljni novim načinom života-kaže Emilova mama i dodaje:

 • Samim dolaskom, Emilove sestre su promijenile vrtić ,odgajatelje i prijatelje, ali kako to po prirodi ide kod djece, oni se lakše navikavaju na promjene. Emil je također promijenio školu, učteljicu, prijatelje, način školovanja, i naravno susret sa novim jezikom.
  U početku su mu jako nedostajali školski drugari, prijatelji, učiteljica g-đa Zilha Hasagić, porodica, drugari sa treninga iz FK Mladost DK. Ali jako brzo se snašao, i u školi gdje je odličan učenik, i u novom klubu NK Ljubljana, te zbližavanju sa novim prijateljima.
  Prihvaćen je kao da je rođen ovdje.  Osjeća se sretan, uživa u druženju s prijateljima i novim izazovima i obavezama kojih ima jako puno, riječi su Emilove mame Milice.

Emil Kulović je zanimljiv i talentovan dječak, odličan učenik, trenira fudbal, glumi u filmu, TV seriji, u pozorištu….i ko zna čime će se još baviti , sigurni smo uspješno, naš Emil, rođeni kakanjac, koji sada, sa svojom porodicom, roditeljima i sestrama živi u Sloveniji za kraj ima jednu lijepu poruku svojim vršnjacima:

 • Zahvaljujem se na pozivu za gostovanje u vašoj emisiji. Ovom prilikom želim da pozdravim sve slušaoce RADIO KAKNJA, i da uputim jednu poruku svojim vršnjacima i nadolazećim generacijama, da nikad ne odustaju od svojih snova.
  Hvala vam još jednom na odvojenom vremenu. Pozdrav svima.

Želimo ovom divnom dječaku daljnje uspjehe u glumi i u životu, kao i cijeloj njegovoj porodici.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement