Poveži se s nama

Vijesti

Zajednička poruka / Puljić i Kavazović pozvali na dijalog i smanjivanje napetosti u BiH

Objavljeno

na

Izvor: radiosarajevo.ba

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su se susreli vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kardinal Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Katoličke Crkve i Islamske zajednice za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti.

Vrhbosanski nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u toku te mu je zahvalio što je bio prisutan na otvorenju.

Također su se dotaknuli aktualne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine.

Istakli su potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava. Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja, navodi se u saopćenju Vrhbosanske nadbiskupije.

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement