Poveži se s nama

Društvo

U Gradskoj biblioteci u Kaknju održana je promocija knjige “Razgovori s ocem” autora Nedima Frljka

Izvor: Radio Kakanj

Frljak Nedim, rođen (1967) i živi u Kaknju, diplomirani inženjer mašinstva po zanimanju. Osim profesije zadovoljstvo pronalazi u pisanju kratkih priča i muzici, odnosno komponovanju. Do sada je objavio jednu kratku priču “Bonton” u zeničkim Našim novinama.

Knjiga “Razgovori s ocem”je knjiga o životu. O snu jednog sna koji sanja Otac”- napisao je prof.dr. Esad Bajtal u svojoj recenziji.

Autor, Nedim Frljak, u svjesno izabranoj ulozi zapisničara, samo bilježi ono izrečeno, bez ikakvih književnih, retoričkih, vrijednosnih, ili bilo kojih drugih intervencija. Ostajući pri originalu snimka izvornog iskaza, on napominje kako tu nema ništa njegovo („ovdje nema priča po mom sjećanju“), nego je riječ o golom zapisu spontanih, i zarad autentičnosti, krišom snimanih razgovora. Tajnost snimanja kao najdobronamjerniji motiv i svjesni izbor zapisivača, daje razgovoru ne samo autentičnost, nego i neposrednost. Toplinu i spontanost, oslobođenu ambicije da se rečeno oblikuje, dotjeruje ili prilagođava eventualnim željama i očekivanjima budućeg čitaoca knjige.

O svojo knjizi-autor Nedim Frljak kaže:

Nakon promocije knjige kojoj je prisustvovao veliki broj kakanjaca koji su i lično poznavali naratora Hamzu, Nedimovog oca, kojem je on i posvetio ovu knjigu, koja zapravo predstavlja zapis Hamzinih zanimljivih priča iz njegovog bogatog, sadržajnog života,..kroz koji je često bio u prilici da se susreće,razgovara i druži sa bezbroj, kako javnih ličnosti tako i običnih ljudi,
Nedim se zahvalio svom ocu, učitelju,uzoru.

U izjavi koju je Nedim Frljak dao za naš radio posebno je želio da se zahvali svima koji su na bilo koji način doprinijeli da njegova knjiga ugleda svjetlo dana

“Kao prvorangirana porodična figura, Otac, kako to shvataju i razumiju simbolisti, u ravni životne i porodične svakodnevnice, predstavlja zakonodavca, nosioca reda i poretka društvenih odnosa i relacija. „On je početak institucije; kao gospodar i nebo, slika je organizovane, mudre i pravedne transcendencije“, koja, „u isti mah pripada prošlosti i budućnosti“ (J. Chevalier). On je istovremeno junak i ideal. Neizbježna slika prave stvari. Mjera dobra i zla. Učitelj. Od njega se spoznaje, kroz njega se živi. I ne samo s njim, živim, nego i nakon njega. Knjiga „Razgovor s ocem“, upravo to, i o tome, nesebično govori i na djelu potvrđuje”- napisao je, izmedju ostalog, prof.dr. Esad Bajtal u recenziji knjige “Razgovori s ocem” autora Nedima Frljka.

OGLAS
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

OGLAS
OGLAS

OGLAS
OGLAS