Poveži se s nama

Kakanj

Na Ponijerima se priprema Eko kuća

Izvor: federalna.ba

Općina Kakanj izdvojila je 50.000 maraka za renoviranje Eko kuće na Ponijerima koju su kupili prošle godine. Osnovni cilj je bio omogućiti svojim sugrađanima, ali i ostalim gostima koji nemaju vikendice na Ponijerima da duže borave na čistom zraku koristeći veliki potencijal ove planine. Prethodno su uložili značajna sredstva u putnu infrastrukturu, rasvjetu i pripremu staze za skijanje.

Planina Ponijeri, na nadmorskoj visini 1.100 metara, najatraktivnija je turistička lokacija u ZDK-u i jedino skijalište. Nakon što je prethodnih godina urađena rasvjeta, staza za skijanje i sankanje te pripremljen adekvatan parking-prostor, ove godine Općina Kakanj i JU Kulturno-sportski centar Kakanj kupili su ratrak, odnosno mašinu za tabanje snijega.

„Ono što smo zamislili kao viziju to ćemo kroz strategiju da uradimo u narednih 5 do 10 godina da se ovdje uradi sjedišnica, trosjed, da se proširi skijaške staze. Ovo je za našu djecu, za naše građane – na kraju krajeva za sve građane u ZDK-u“, kazao je Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

Ponijere zovu i zračnom banjom, pa je za bijeg iz zagađenih gradova, naročito u zimskom periodu, spas. Do sada je nedostajalo adekvatno mjesto sa kapacitetom za duži boravak na planini, naročito djece i sportskih klubova. Uz podršku Općine Kakanj prošle godine je kupljen stari devastirani objekat na tri sprata u okviru kojeg će se nalaziti i restoran.

„Ovaj objekat je kupljen na 3 rate, jedna je plaćena prošle godine, jedna je plaćena ove godine. Otprilike 150.000 KM je jedna rata, ima još jedna koju ćemo implementirati sljedeće godine. Opredijelili smo sad 50 000 KM za ove radove koje su delegirali iz JU KSC i oni idu svojim tokom, jer cilj je da stavimo u funkciju ovaj objekat“, navodi Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Prva faza projekta koja se odnosi na vanjsku rekonstrukciju trebala bi biti završena do kraja novembra.

„Ti radovi su sa donje strane objekta, građevinski, u funkciji poboljšanja kvaliteta samog objekta. Ima još rekonstrukcija krova, vanjsko uređenja, popločavanje…“, ističe Fahrudin Šehanović, izvođač radova i direktor firme Arcon In Zenica.

Mušija dodaje kako je vrlo važno ovaj objekat u ovoj i slijedećoj godini završiti: „Mi ovdje imamo tri sprata, imamo apartmane koji će biti opremeljeni. Imamo mogućnost da sportske klubove ovdje ugostimo“.

Ski-centar od Kaknja je udaljen 20-ak minuta. Put je u potpunosti asfaltiran, a zaduženi za to nastoje da prije prvog snijega poprave nastala oštećenja. S obzirom na to da je ovo regionalni put koji do Kraljeve Sutjeske preko Ponijera vodi do Zavidovića, cilj je asfaltirati i drugu dionicu i time rasteretiti saobraćaj.

„Ono što raduje jeste činjenica i odluka Vlade ZDK-a i Ministarstva za promet i kumunikacije da će u narednom periodu, ove i sljedeće godine, uložiti značajna sredstva. Mislim da je 500.000 KM u pitanju da asfaltiramo ovu dionicu koja nije asfaltirana na ovom regionalnom putu“, precizira Bajtarević.

Podrškom i ulaganjem s vaših nivoa vlasti, Ponijeri bi mogli postati zanimljiva turistička atrakcija i tokom ostalih godišnjih doba, jer je ova planina bogata pećinama i jamama, stazama za trčanje i sportskim terenima.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

U Kaknju večeras skup za podršku rudarima

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH poziv predsjednika Demokratske fronte BiH gospodina Željka Komšića da pojasni radnicima u Rudnicima uglja u Federaciji biH i građanima Federacije BiH zašto nije moguća smjena Generalnog direktora JP „Elektroprivreda BiH“d.d.-Sarajevo.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH poziva članove porodica radnika u Rudnicima uglja u Federaciji BiH i građane gradova u kojima egzistiraju Rudnici uglja u Federaciji BiH da danas ispred ulaznih kapija u Rudnicima uglja u Federaciji BiH i Upravnih zgrada Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli i RMU „Kakanj“ u Kaknju od 18,00 – 19,00 sati kroz spontati skup pruže podršku radnicima u Rudnicima uglja u Federaciji BiH.

Continue Reading

Kakanj

Kakanj posjetila delegacija koju predvodi Atilla Baysak, sin rahmetli Kemala Baysaka, humaniste, privrednika i počasnog konzula BiH u Izmiru

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević danas je u svom uredu ugostio delegaciju koju je predvodio Atilla Baysak, sin rahmetli Kemala Baysaka, humaniste, privrednika i počasnog konzula BiH u Izmiru.

Sastanak je počeo evociranjem uspomena na rahmetli Kemala Baysaka koji je bio čest i drag gost u Kaknju, a poslije se razgovaralo o brojnim temama koje se odnose na jačanje prijateljskih veza, te na privredne i druge teme.

(Press Općine Kakanj)

Continue Reading

Kakanj

Načelnik Bajtarević posjetio doktoricu Dragicu Goronja: Humano djelo doktorice Dragice ne smije biti zaboravljeno

Načelnik Općine Kakanj danas je posjetio našu sugrađanku, čuvenu doktoricu, specijalistu pedijatrije, Dragicu Goronja.

Ovom posjetom načelnik je izrazio poštovanje uvaženoj doktorici čije veliko humano djelo ne smije biti zaboravljeno.

Doktorici Goronja načelnik je uručio zahvalnicu i simbolične darove u znak neizmjerne zahvalnosti za sve što je učinila za nekoliko generacija građana Kaknja.

Doktorica Dragica je izrazila zadovoljstvo zbog posjete i činjenice da nije zaboravljena, te se u tom smislu zahvalila načelniku i građanima Kaknja.

(Press Općine Kakanj)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement