Poveži se s nama

Život i zdravlje

Prepoznajte simptome visokog holesterola

Objavljeno

na

Nema nikakve simptome, pa ga je teško uočiti, ali jedan stručnjak je objasnio da biste mogli da uočite visok holesterol u prstima na rukama i nogama. Visok holesterol se javlja kada imate previše masnih supstanci u krvi. To može biti uzrokovano s nekoliko stvari kao što su prekomjerna težina, pušenje i nedovoljno vježbanja.

Nivo lipida

Jedini način da provjerite da li imate visok krvni pritisak je da uradite test krvi koji mjeri nivo lipida koji može da ukaže na to da li imate visok krvni pritisak ili ne. Iako nema jasnih znakova visokog krvnog pritiska, doktor Rahul Agraval (Agrawal) rekao je da postoje neki simptomi koji bi mogli da nagovijeste to stanje.

– Postoje određeni fizički simptomi kojih treba biti svjestan. Znak upozorenja visokog holesterola može uključivati bolne prste na rukama i nogama. Takav osjećaj bi mogao biti direktan rezultat akumulacije holesterola koji može začepiti krvne sudove u nogama i rukama – rekao je dr. Agraval.

Male grudvice

Dodao je da bi peckanje u prstima na rukama i nogama, također, moglo biti ključni znak stanja. Osim toga postoji stanje koje se zove ksantom – gdje se masnoća nakuplja ispod površine kože. Male izbočine mogu se pojaviti ako je vaš holesterol previsok.

Ove male izrasline mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali su posebno česte na rukama i stopalima. Male grudvice nisu opasne i obično će nestati kada uspijete da smanjite nivo holesterola.

(avaz.ba)

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement