Poveži se s nama

Crna hronika

Podignuta optužnica za ratne zločine u Kotor Varoši

Objavljeno

na

Tužilac Posebno odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije, rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu, za zločin protiv čovječnosti na području Kotor Varoši, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenose mediji.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, i drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, saoćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost, a krivnju optuženog tužilaštvo će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

una.world

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement